Ostalo

Preminuo Ivan Ivančić (1937. - 2014.)

Ivan Ivančić (1937. - 2014.) Foto: Vjekoslav Skledar/CROPIX Ivan Ivančić (1937. - 2014.)

Maloprije je do nas stigla tužna vijest, u 77. godini života preminuo je legendarni trener Ivan Ivančić.

Uzrok smrti trenutačno je nepoznat.

Nekadašnji hrvatski atletičar i reprezentativac iza sebe je imao nastupe na svim velikim natjecanjima, od olimpijskih igara (dva puta), europskih prvenstava (dva puta dvoranski prvak u bacanju kugle!) do 1. izdanja Svjetskog prvenstva gdje je zanimljivo, bio najstariji natjecatelj s navršenih 45 godina i 233 dana. Do dan danas u krugu za bacanje na tom natjecanju nije se pojavio stariji natjecatelj. Sedmerostruki je državni prvak Jugoslavije i peterostruki prvak Balkana.

Još je poznatiji kao trener mnogih sjajnih bacača koji su kroz mnoge godine postizali niz sjajnih uspjeha od europskih i svjetskih zlatnih, srebrnih i brončanih medalja u različitim dobnih kategorijama - od najmlađih do najstarijih. Teško je sve nabrojiti, ali vrijedi istaknuti Ivanu Brkljačić, Edisa Elkasevića, Valentinu Sršu i mnoge druge.

Pritom nikako ne zaboravljamo na Sandru Perković s kojom je za vrijeme njihove suradnje ostvareno mnogo uspjeha, poglavito u seniorskoj konkurenciji. Osvojeno je europsko i olimpijsko zlato uz pobjedu u Dijamantnoj ligi. Praktički je osvojio sve, ali motiva za rad s 'nekim novim klincima' te želja za medaljama nikad nije nestala.

Upravo se to vidjelo u posljednje vrijeme. Prošle godine je njegov pulen Matija Gregurić stigao do svjetskog mlađejuniorskog zlata u kladivu, a posljednji prekrasan uspjeh i potvrdu kvalitetnog rada doživio je prije samo nešto više od mjesec dana. Pred prepunim Eugeneom na Svjetskom juniorskom prvenstvu gdje je ponovno njegov atletičar, Martin Marković, stigao do uvjerljive pobjede koja ga je zasigurno učinila ponosnim.

Poznavajući njega, novih planova sigurno nije nedostajalo i sam je u više navrata spomenuo kako je idući veliki cilj za njega Rio i Olimpijske igre 2016. Nažalost, njih neće doživjeti, ali zasigurno će njegov trenerski rad i uspjesi koje je postigao ostati zapamćeni za sva vremena.

Ovim putem izražavamo sućut njegovoj obitelji, prijateljima, atletičarima, atletičarkama i njegovom klubu te suradnicima u AK Dinamo Zrinjevac. Počivao u miru.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook