Ostalo

Gdje je Bruno Erent? U Koreji – na Univerzijadi!

Nooribi – službena maskota – glasnik svjetlosti i komunikacijski „most“ vizije, odnosno poruke Univerzijade Foto: gwangju2015.com Nooribi – službena maskota – glasnik svjetlosti i komunikacijski „most“ vizije, odnosno poruke Univerzijade

Od 3. do 14. srpnja u gradu Gwangju (1,5 milijuna stanovnika) u Republici Koreji održava se 28. Univerzijada, koja okuplja 14 tisuća sportaša sa statusom studenta, iz čak 170 zemalja svijeta. Hrvatsku predstavlja 23 sportaša, od čega 9 u taekwondou, 4 u judu, 5 gimnastičara i 2 veslača, a preostala 3 mjesta rezervirana su za atletičare, koji nisu bili zastupljeni na prethodnim svjetskim sportskim igrama studenata u ruskom Kazanu jer tadašnje vodstvo Hrvatskog atletskog saveza odlučilo tako. Ili jedan čovjek, kako vam draže.

Atletičari su odabrani po kriterijima nedavnih iznimnih dosega, a to su Ivana Lončarek u disciplini 100 prepone, u kojoj je nastupala i na Europskom prvenstvu, Matea Parlov, koja se istakla nizom sjajnih rezultata na 1.500 metara i na dugim prugama te Bruno Erent u disciplini 20 km hodanje, o kojem na stranicama njegovog kluba vrijedi napisati malo više riječi.

Pored uvjerljivog osvajanja četiriju medalja na prvenstvima Hrvatske, Bruno je postigao i vrlo kvalitetne rezultate, od kojih izdvaja učinak u cestovnom hodanju na 10 km (43:35), vrijedan 1.006 bodova po tablicama IAAF-a.

Pored toga, u posljednjih godinu dana triput je poboljšao hrvatske seniorske rekorde u hodanju na 5.000 i 10.000 metara, a na 20 km je njegov rezultat 1;34:38 upisan kao treći na listi svih vremena. U svibnju je na Europskom kupu u Španjolskoj stigao na cilj 43. od 59 natjecatelja u vremenu 1;38:00 i to bez ijedne sudačke opomene.

Na tom natjecanju rezultati svih natjecatelja bili su nešto lošiji zbog velike vrućine, a odustalo je čak 8 hodača. Naime, za razliku od većine atletičara, hodači su sretni ako je prohladno i po mogućnosti pada kiša.

Nisu oni ekscentrici, nego visoka temperatura donosi velike probleme hlađenja i hidracije organizma. O vremenskim uvjetima će znatno ovisiti i Brunin rezultat na Univerzijadi, ali treba biti skroman u očekivanjima s obzirom na listu prijava, na kojoj od 26 natjecatelja, samo još jedan osim njega ima osobni rekord slabiji od 1;30.

No vrlo vrijedno je odradio ciklus treninga te je u dobroj formi, o čemu svjedoči nedavni rezultat 16:01 na 5 km, istrčanih na zagrebačkoj stazi kros lige na nasipu i to – uz veliku vrućinu!

Pomalo iznenađujuće za neke od njegovih sportskih kolega, nije postao nesposoban za trčanje, nisu mu „stradali kukovi“ niti se hodanjem deformirao. Naprotiv, iza njega je dugo razdoblje bez sportskih povreda i razvija se u međunarodno konkurentnog atletičara.

A, sudeći po fotografijama pristiglim danas iz Koreje, sasvim dobro se osjeća među najboljim mladim sportašima svijeta. Ima odličan smještaj i hranu te na raspolaganju dobro opremljene dvorane za trening, a posebno je fasciniran prezentiranim mogućnostima novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija za sportaše.

I za kraj – kako to da je među studentima, a "osvojio" je diplomu magistra kineziologije i zaposlen je u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi? Ništa nije sporno – po pravilima FISU-a ima mogućnost nastupa jer je od datuma okončanja studija prošlo manje od godinu dana.

Možda je to korisna informacija za studente koji se imaju ambiciju natjecati iduće godine u Zagrebu i Rijeci na Europskim sveučilišnim igrama, na kojima će priliku za nastup imati veći broj hrvatskih atletičara.

Hrki – službena maskota Europskih sveučilišnih igara – Zagreb i Rijeka 2016.

Ako želite pratiti Erenta u njegovoj utrci, vrijedi ostati budan u 00:30, u prvom satu četvrtka 9. srpnja. Univerzijadu djelomično prati program Eurosport 2, a za internetski prijenos uživo vrijedi se registrirati na http://www.livefisu.tv/.

Želimo mu puno sreće na najvećem međunarodnom natjecanju u njegovoj hodačkoj karijeri!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook