Ostalo

Ekskluzivne fotografije s igrališta kod riječkog Kampusa, neslavan kraj atletske staze na Kantridi

Zamjensko rješenje umjesto Kantride Foto: AK Agram Zamjensko rješenje umjesto Kantride

Već prošle godine na prvenstvu Hrvatske za mlađe juniore i juniorke koje se održavalo u Rijeci na atletskoj stazi Kantrida, najavili smo kako bi to moglo biti posljednje natjecanje tamo. Najava, nažalost, nije bila pogrešna.

Radovi na uređenju igrališta Kampus, koje se nalazi u blizini Sveučilišnog Kampusa Trsat, započeli su u travnju 2015. godine i trebali su trajati do kraja lipnja, tako da bi sada već sve trebalo polako biti u završnoj fazi.

Uređena je postojeća atletska staza duljine 291 m i izvedeno je 5 staza. Uz to su izvedena borilišta za bacanje kugle, skok u vis i skok u dalj. Postojeće asfaltirano igralište namijenjeno igranju košarke, rukometa i malog nogometa ostaje u istim gabaritima i nakon uređenja.
 
Više informacija i detalja možete pronaći na sljedeća dva izvora i članka: fiuman.hr i mojarijeka.hr otkuda smo i otkrili dio informacija.

Podsjećamo, uskoro slijedi rušenje postojeće atletske staze na Stadionu Kantrida uslijed izgradnje novog stadiona, a zbog čega će se programske aktivnosti atletskih klubova na otvorenom izvoditi na igralištu Kampus. S obzirom da 'nova' Kantrida ne planira atletiku i atletske staze, aktivnosti atletskih klubova trebale bi se odvijati na tom igralištu do izgradnje novog atletskog stadiona u sklopu Kampusa.

Naš 'insajder' iz Rijeke nas je 'opsrkbio' s nekoliko fotografija koje smo stopili u jednu i objavili na Instagramu:

Drago nam je što se izgradila nova minijaturna atletska staza i okolna borilišta, ali ne možemo pozdraviti činjenicu da se ovdje ne radi o pratećem objektu nego uskoro jedinom mjestu gdje će atletičari i atletičarke Rijeke moći trenirati. Ideja o novom atletskom stadionu je tu, ali tek treba krenuti s realizacijom. U ova teška recesijska vremena, to bi moglo potrajati...

Ne čini se kao dobar potez napraviti samo nogometni stadion na Kantridi jer kakva god da rekonstrukcija bila, svi znamo kakva je konfiguracija same te lokacije i upitno je što se tu može učiniti po npr. po pitanju prometa kada će se dolaziti na neke veće utakmice. I ako postoji neko dobro rješenje za to, opet ostaje ona glavna stvar, a to je zasigurno velika atletska tradicija koja je zanemarena. Rujevica se čini kao bolje rješenje za gradnju glavnog stadiona, a ne samo zamjenskog i trening kampova.

Naravno, nitko atletiku nije ništa pitao. Ili je možda netko 'prodao' atletiku? Ako je to učinio, ne ide mu na čast i sigurni smo kako mu to hrvatska atletika neće oprostiti.

Novac je (po tko zna koji puta) odigrao svoje, od šefa Volpija do trenera Keka koji je primjerice zabranio izvođenje atletskih treninga tijekom nogometnih treninga (navodimo jedan primjer marginaliziranja), a tu odnos sigurno nije bio obostran. Jednog dana sigurno tih ljudi neće biti, upitno je što će se onda događati s novcem te cijelim tim projektom. Također, šteta da se grad i politika nije postavila drugačije i na koncu, ispravnije.

Izražavamo žaljenje pa i nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom u kojoj je atletika dobila 'nogom u guzicu', a nogomet novi lijepi poklon. Upitno i koliko zaslužen, uz sav respekt prema svim nedavnim uspjesima NK Rijeka - previše su glorificirani i prevelika fama je stvorena.

Također, ponajviše nam je žao svih onih ljubitelja atletike, atletskih djelatnika, atletičara i atletičarki koji su izgubili jedan dom i prisilno su preseljeni na drugu lokaciju koja ni nije konačno rješenje. Jedina pozitivna priča je dvorana koja i dalje ostaje najbolja u Hrvatskoj, ali atletika je primarno stadionski (otvoreni) sport, a onda tek dvoranski.

Postoji priča u kojoj je dvorana 'prodana' i kako bi se i njoj mogla dogoditi prenamjena. Nadamo se da je sve to samo u sferi špekulacija i ništa više.

Za kraj, pozdrav atletskoj Kantridi, jedna velika i bogata tradicija odlazi u povijest. Nama, a i ostatku hrvatske atletike zasigurno će biti u sjećanju. Nadamo se da će se možda jednog dana vratiti...

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook