Ostalo

FOTO i VIDEO: Olimpijski muzej u Lausanni

Spomenik Draženu Petroviću Foto: AK Agram Spomenik Draženu Petroviću

Uz popratnu galeriju slika, posebno je zanimljiv video u trajanju od skoro 15 minuta koji služi kao svojevrsni 'tour' muzeja i jedinstvena je prilika da pogledate bogatstvo koje se nalazi u njemu, ali i izvan njega.

Olimpijski muzej u dvorcu Mon Reposu u Lausanni, pod upravom Međunarodnog olimpijskog odbora utemeljio je 1934. godine Pierre de Coubertine, koji ga je vodio do 1936. godine.

Muzej je 1973. godine temeljito rekonstruiran, s ciljem stvaranja institucije koja bi vodila brigu o zbirkama i daljnjem znanstvenom proučavanju olimpizma, organiziranja seminara, konferencija i izložbi, podupiranja odnosa između umjetnosti i olimpijskog pokreta.

Dana 23. 7. 1993. godine u Lausanni je otvorena nova zgrada Olimpijskog muzeja. U 2011. godini nakon skoro dvogodišnje stanke zbog renoviranja muzej je ponovno otvorio svoja vrata. Stalni postav raspoređen je na 11000 m2 prostora.

Za Hrvatsku svakako poseban spomenik je onaj u sklopu parka posvećen Draženu Petroviću (od minute 13:51), djelo je to kipara Vaska Lipovca. Jedna od poznatih hrvatskih ličnosti zna istaknuti kako kad dođe u Lausannu navrati do spomenika legendarnog košarkaša i sjedne se na klupu te uživa u tom miru. Još kad bi te klupe zaista i bilo...

Uživajte u videu, a fotografije možete pronaći preko Google fotografija, tj. ovdje.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook