Međunarodna natjecanja

Uspješno u Istanbulu na Balkanskom U20 prvenstvu: Zlato za 4x400m štafetu, srebra za Oreškovića i Šmid! (VIDEO)

Lorena Bartaković i Tina Šmid Foto: AK Agram Lorena Bartaković i Tina Šmid

Uz puno neizvjesnosti kroz proteklih par mjeseci, Balkanski atletski savez uspio je u naumu da organizira jedno veće međunarodno natjecanje, u ovom slučaju Prvenstvo Balkana za juniore i juniorke.

I uz organizatore u Turskoj zaslužuju čestitke što se za razliku od većina saveza i organizacija nisu predali već i nakon nekih drugih otkazivanja (poput npr. nažalost U18 prvenstva) ostali ustrajni u svom naumu.

Samim time dobili smo jedno dobro natjecanje na kojem je Hrvatska bila uspješna i produktivna, a u tu sliku uklapaju se i naši članovi i članice.

Tradicionalno imamo dobre 4x400m štafete, a tako je bilo ovaj puta, uz Stjepana Jana Cika i Dominika Babića pridružili su se Jakov Vuković i Marko Orešković te smo dobili štafetu brzu na 3:14,07 koja je ujedno vrijedila i pobjede na samom kraju natjecanja!

Zapravo smo od 1. do zadnje izmjene dobro kotirali kroz utrku, ali daleko od toga da nije bilo napetosti.

No Orešković je u posljednjih 100 metara sačuvao dovoljno goriva da bi ponudio najbolji finiš od ostalih za potvrdu najboljih štafetara ne na Balkanu već na bitno širem prostoru koji je već davnih dana nadišao te famozne "Balkanske granice". Jakov je isto povukao lijepu rolu i dao najbolje što je mogao u datom trenutku.

Dan ranije dečki su nastupali i na 400m gdje se Marko okrunio s titulom juniorskog doprvaka Balkana! Iskorak je to naspram dvorane kada je bio brončani, a posebno u rezultatu koji ovdje iznosi 48.53. 

Nije daleko bila ni titula onog najboljeg, ali treba nešto sačuvati i za godine koje su pred nama, posebno u ovim okolnostima gdje je njegov rezultatski napredak više nego zadovoljavajuć. 

Prvi dio utrke dobro se držao i Jakov koji je u završnici ipak malo posustao za 5. mjesto i 49.16.

Zato se u njoj odlično snašla Tina Šmid na 1500 metara gdje je istrčala svoj najbrži rezultat karijere koji sada iznosi 4:30,39 a vrijedi titule Balkanske juniorske doprvakinje!

Tina sada već redovito jako dobro nastupa na ovim natjecanjima, odlučnosti i želje očigledno nije nedostajalo i kao što i sam rezultat sugerira, bila je ovo njezina nesumnjivo najbolja utrka karijere!

Nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država uslijed zdravstvenih problema, ovo je najbolja nagrada i potvrda povratka naše članice na veliku scenu. Treba nastaviti ovako i pomicati nove granice, prva je zasigurno utrka ispod 4:30.

Dobar debi je i iza Lorene Bartaković koja je 3000m istrčala za 10:24,00 i tako zauzela 5. mjesto. To je u ovom trenu realan rezultat i ostvarenje, a iskustvo same utrke zasigurno dragocjene za neke buduće.

Čestitamo našima na super dosezima, bravo!

  • Natjecanje: Prvenstvo Balkana za juniore i juniorke
  • Mjesto: Istanbul (TUR)
  • Datum: 12.-13.9.2020.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook