Međunarodna natjecanja

Tri hrvatska rekorda na 'petoboju' kadeta: Pevec i Rožman na hodanju, Puljko i Majetić u štafeti

Rekorderi na okupu Foto: AK Agram Rekorderi na okupu

U Breclavu se održao međunarodni susret kadetskih reprezentacija, zanimljivo i jako natjecanje u kojem uz Hrvatsku sudjeluje još 4 države, a to su Češka (ovogodišnji domaćini), Slovačka, Mađarska i Slovenija.

I ove godine u reprezentaciji Hrvatske bilo je puno mladih Agramera i Agramerki, točnije njih 12 koji su nastupali u različitim disciplinama i ponudili niz lijepih dosega. Vrijeme za većinu natjecatelja nije bilo najidealnije, prohladno i povremeno s padalinama, ali bar su to mogli iskoristiti trkači srednjih pruga kao i hodači. Za samu organizaciju natjecanja nemamo prigovora, štoviše dojam je pozitivan.

Tri (odnosno pet) hrvatskih rekorda

Posebne pohvale zaslužuju novopečeni hrvatski rekorderi i rekorderke, naime danas su pala tri (u nekom shvaćanju i pet) rekorda od koja su dva hodačka, a jedan je štafetni.

Eli Pevec nadmašila je rezultat Aleksandre Stefany Bižić i u hodanju na 3000m postavila novi hrvatski kadetski, ali i mlađejuniorski  rekord !

Konačno je to bila utrka u kojoj se moglo hodati, u kojoj se nisu nepotrebno dijelile opomene na sve strane (uzmimo u obzir uzrast koji zasigurno ne zaslužuje 'strašenje' u startu), a kad imate korektno suđenje, onda se mogu postići najbolja ostvarenja.

Eli je u cilj ušla s vremenom 15:21,94 i s ovim odličnim rezultatom zaslužila medalju srebrnog sjaja! Radi se o kadetkinji rođenoj u 2001. Otpočetka se držala vodeće skupine i pratila najbržu konkurenciju koja se kroz utrku dodatno podijelila, a promjene koje su se događale nisu utjecale na nju i zasluženo je medalja zasjala oko njenog vrata.

Trend napretka i rasta u kvaliteti hodanja nastavila je Petra Štefanović u istoj utrci, pripalo joj je 8. mjesto sa 16:46,34. Ujedno je to i njezin novi osobni rekord.

Istovremeno se odvijala utrka kadeta u kojoj je u završnici na korak do medalje ostao Bruno Rožman, ali više nego lijepa utjeha je novi hrvatski kadetski te istovremeno (kao i kod Eli) mlađejuniorski rekord na 3000m hodanje!

Njegovih prijašnjih 14:33,35 odlazi u povijest, a zamijenit će ga vrijeme od 14:07,12! Naši hodači i hodačice zaista su danas bili u odličnom ritmu, a i vrijedi istaknuti kako su im vremenski uvjeti bili praktički idealni.

Tako je Bruno ponovno napravio iskorak u svojoj karijeri, a slično vrijedi i za Maksimilijana Međimorca koji je ušao nakon njega u cilj i zaslužio 5. mjesto s 14:10,13. Zanimljivo, kad bi izuzeli Rožmanov rezultat, Maks bi također bio brži od prijašnjeg kadetskog i mlađejuniorskog rekorda Hrvatske.

Pred kraj natjecanja trčale su se štafete, a u 4x100 kadetkinja sudjelovale su čak dvije naše članice, Karla Puljko i Petra Majetić. Na krilima lijepih nastupa ranije, očito su u štafetu ušle dodatno motivirane što je na kraju rezultiralo s još jednim hrvatskim kadetskim rekordom! One su bile 1. i 2. trkačice, 3. je bila Leona Joha iz AK KA Tim, a posao je 'dovršila' Dorja Zanetić iz Istre Pule.

Puljko nanizala osobne, skok sezone za Majetić

Zajedno su istrčale 48.65 što je brže od prijašnjih 48.75. Zanimljivo, Zanetić je već tada sudjelovala u tom rekordu, a sada u ovom novom Tirić, Barnjak i našu Doru Filipović 'zamijenit' će Petra Majetić, Karla Puljko i Joha.  Očito je da u ovom novijem dobu hrvatske atletike, malo koji štafetni rekord može proći bez naših članova ili članica. Osim rekorda, cure su osvojile 3. mjesto i 'okitile' se brončanim medaljama.

Spomenuli smo Karline i Petrine nastupe otprije. Potonja je  imala dobar nastup na skoku u dalj i s najboljim skokom sezone 5.19 zauzela 6. mjesto. Danas je već u 2. seriji ostvarila najdalji skok i šteta je da je došlo do nestrpljivosti jer unatoč ne baš sjajnim uvjetima, ostao je dojam kako je mogla danas dalje od ovog, ali to je prostor koji ostaje za neke buduće skokove.

Karla je uz štafetu nastupala na još dvije discipline, 100m i 300m. Identičan program disciplina kao Bruno Penezić prošle godine, ali sva sreća pa je ove godine bio logičniji raspored stoga se prvo trčalo 100 pa 300m.

Na stotki se lijepo zagrijala istrčavši 12.83 što će joj sad biti novi osobni rekord (ovaj puta regularan vjetar), a onda je još bolju utrku pružila na 300m! Od prvog metra je djelovala kao atletičarka s jasnim ciljem da istrči još bržu utrku nego ona u Osijeku (41.83) i drago nam je što smo vidjeli upravo takav ishod.

Kraj je očekivano bio nešto sporiji, ali izmjereno je 41.50 i može biti zadovoljna s novim osobnim rekordom. Uz to joj je pripalo 5. mjesto.  Mjesec rujan zaista je bio njezin, (vjerujemo da će to sutra potvrditi u potencijalnoj štafeti na Ekipnom juniorskom prvenstvu), nadamo se da se neće specijalizirati za njega nego da ćemo ju sve češće gledati u ovakvim izdanjima.

Na skoku u vis druga najmlađa u našoj reprezentaciji (2002. godište!), ujedno i debitantica, Marta Bošnjak, na svom prvom velikom međunarodnom natjecanju osvojila je 8. mjesto preskočivši 150cm. Visinski je to moglo bolje nego što rezultat sugerira, ali (logično) trema i danak neiskustva učinili su svoje. Vjerujemo da će reprezentativni nastup biti dodatan poticaj za dalje jer potencijal je tu, a po godištu ste mogli zaključiti kako se radi o mlađoj kadetkinji i uz to treba biti strpljiv.

Bošnjak jedna od najmlađih natjecateljica općenito

Bertina odličan na koplju

Antonio Frančić također je debitirao za Hrvatsku, na 100m prepone. On je godinu dana stariji, ali ako bude iduće godine u reprezentaciji, zasigurno će mu ovo iskustvo biti dragocjeno. Istrčao je 15.45 i u svojoj skupini završio kao četvrtoplasirani, a sveukupno je bio 9.

Njegovo godište (2001.) je i Marija Balenović koja se nije uspjela najidealnije snaći na ovom natjecanju, kuglu je bacila najdalje do 12.31 (5. mjesto), a kladivo 39.01 (9. mjesto). Oscilacije su prisutne na svjetskoj razini, kako ne bi bile i u ovoj, iduće godine može biti još bolja od ovog i to je saznanje na kojem treba graditi optimizam. Uostalom, iako nije na kraju kadetskog staža, ovo joj je bila 2. godina zaredom nastupanja na 'petoboju' kadeta.

Nikola Klarić je na 3000m bio nešto brži naspram rezultata otprije tjedan dana, danas je utrku završio sa 9:27,89 i tako zaslužio 6. mjesto. Nije sigurno bio u pravom izdanju načet sitnim zdravstvenim problemima, ali isto tako treba biti iskren pa i napisati da u ovom trenutku zasigurno nije u svojoj najboljoj formi, a kad bude, ne sumnjamo u još brža vremena.

U bacanju koplja gledali smo Karla Bertinu u jednom lijepom izdanju. Iz serije u seriju bacao sve dalje i dalje da bi završio sa svojim prvim hicem (u životu) preko 50 metara! Izmjereno je 50.72, a nije bio ni daleko od medalje pozicioniran na 4. mjestu. Nešto malo slabije izdanje bilo je ono u bacanju diska, tamo je s 40.21 bio osmoplasirani, ali s obzirom na prezentaciju u koplju, možemo mu "oprostiti", mislima je vjerojatno ostao još tamo što ne čudi. Bude li u budućnosti fond treninga bio još veći, ovakvi nastupi na koplju mogli bi postati svakodnevica, a i disk će sam po sebi biti bolji.

Karlo Bertina inspiriran na koplju

Za kraj nam ostaje spomenuti Tomislava Blekića, nakon prošle, i ove godine smo ga gledali u bacanju kladiva. Bacao je blizu najboljeg ovosezonskog rezultata, u trećoj seriji izmjeren je najdalji hitac od 48.94 i njime se pozicionirao na 7. mjesto. Njegov kadetski staž bliži se kraju i nastup ovdje lijep je suma sumarum ovog razdoblja, a sada slijedi prijelaz u mlađejuniorsku dob. Naravno, nije jedini.

Na kraju dana u timskom poretku kadetima je pripalo 5. mjesto (119 bodova), a kadetkinjama 4. (152 bodova).

Čestitamo svim našim članovima što su prije svega izborili nastup za kadetsku Hrvatsku (ni to nije nešto što svatko može), a pohvale idu atletičarima, atletičarkama, trenerima i trenericama za sve danas ostvareno u Breclavu. Bravo!

  • Natjecanje: Međunarodni susret kadetskih reprezentacija CZE-CRO-SLO-HUN-SVK
  • Mjesto: Breclav (CZE)
  • Datum: 26.9.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook