Međunarodna natjecanja

Susret kadetskih reprezentacija 2018: Inspirirana LEKO do 3. mjesta na disku s 2 osobna rekorda, Hrvatska 2. i 3. na 4x100m

Agramovi kadetski reprezentativci Hrvatske Foto: AK Agram Agramovi kadetski reprezentativci Hrvatske

U Gyoru i Mađarskoj tj. na atletskoj stazi Olimpijskog sportskog parka održao se tradicionalni međunarodni kadetski susret reprezentacija Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, natjecanju koje ćemo pamtiti, a posebice mladi atletičari i atletičarke Hrvatske.

No o tome posebna tema, ovdje ćemo isključivo opisati rezultate i plasmane naših članova i članica. U samom startu treba reći kako vrijeme stvarno nije bilo pogodno za postizanje velikih rezultata (čast izuzecima), iako sunčano, bilo je poprilično hladno, a svemu tome kumovao je poprilično jaki vjetar koji je puhao cijelo vrijeme, jedino je njegova jačina varirala. Š

teta je to jer su borilišta sigurno na zadovoljavajućoj razini za natjecanja ove razine, uostalom, pa prošle godine na istom mjestu održan je Europski olimpijski festival mladih kao i ovogodišnje Europsko mlađejuniorsko (U18).

Leko zaključila kadetski staž najboljim nastupima u karijeri

U pojedinačnom kontekstu najviše se istaknula Lucija Leko koja je odlično nastupila u bacanju diska, disciplini koja je ostala na samom kraju, čak poslije završenih štafeta. Nije krenula uvjerljivo, bacila je hitac od 30.93, ali onda su se od iduće serije počele događati velike stvari.

Prvo je disk sletio na 36.44 čime je nadmašila svoj osobni rekord i značajno poboljšala svoj plasman, 3. mjesto. Dodatno ga je 'zabetonirala' odmah s idućim hicem koji je odletio na 37.60 čime je još dodatno poboljšala svoj „personal best“.

Četvrtu i petu seriju nije uspijevala biti jednako dobra kao u prethodne dvije, ali onda je u posljednjoj seriji lijepo zaključila ovo natjecanje i s 37.34 potvrdila da današnjih najboljih 37.60 nije bio slučajan hitac. Bilo je pretendenata na njezinu poziciju, ali ipak nitko nije uspio toliko zaprijetiti i Lucija je tako zaista na jedan sjajan način zaključila svoj kadetski staž.

Prije toga nastupala je i u bacanju kugle gdje je zanimljivo kao i na disku 3. serija bila ona prava jer je bacila 12.59 što je također novi osobni rekord! Poboljšanje nije značajno kao na disku (6cm), ali svejedno samo dodatno uljepšava sliku njezinih nastupa u Gyoru ovu subotu.

Bartaković do novog osobnog rekorda

Do osobnog rekorda stigla je i Lorena Bartaković u utrci na 2000m, što s obzirom na spomenute vjetrovite uvjete njezin rezultat od 6:49,09 čini se dodatno boljim.

Uz sve to i plasman je dobar, točno na polovici poretka kao petoplasirana. Unatoč prisutnoj i vidljivoj (pozitivnoj) tremi i nervozi, nema sumnje da se Lorena odlično snašla i sve to skupa samo je dodatno dobar poticaj za nastavak dalje.

U početnom djelu natjecanja standardno se hodalo na 3000m gdje je nastupilo svih naših 4 reprezentativaca. Kod kadetkinja su Mia Marek i Iva Vranić hodale za 17:19,72 i 17:24,84 dok su kadeti Bruno Di Giusto i Mateo Jurišić završili s 16:55,40 i 17:18,32.

Potonji je preuzeo bitno veći rizik u svom hodanju te na koncu ipak završio u 'pit' zoni, ali pokušaj je bio dobar. Mia i Iva su zauzele 9. i 10. mjesto, dok su Bruno i Mateo bili za plasman bolji. Izuzevši Jurišića koji ovime završava kadetski staž, ovaj trio ima još pravo nastupa idućih godinu dana te samim time i mogućnost dodatnog poboljšanja, kako rezultatski, tako i u plasmanu. Zapamtimo i to da su Marek i Vranić ubilježile svoje nove osobne rekorde.

Tri nastupa za Mačković treću godinu uzastopno

Nedaleko od postolja (ovo s obzirom na nedodjeljivanje medalja shvatite samo kao stilsku figuru u ovom izvještaju) bila je Eva Mačković na 100m s 12.45 čime je sveukupno bila 4. Odmah nakon toga trčalo se i na 100m prepone gdje je s 15.11 zauzela 7. mjesto, a Anja Tvrtković je bila tik do nje kao 8. s 15.15.

Zanimljivo, na 'glat' 100m izmjeren je regularan vjetar dok je na preponama njegova vrijednost bila drugačija odnosno izvan granica dozvoljenog. Tako je Evi puhalo čak +5.0 u leđa, a Anji +3.9.

Bio je ovo inače čak treći Evin nastup za kadetsku reprezentaciju. Prije dvije godine bila je članica štafete, prošle godine je nastupala na 100m i 4x100m, a sada je uz 100m te 100m prepone ponovno nadodala i onaj štafetni (tri godine za tri discipline) koji je očekivano bio i najuspješniji. 

Štafete tradicionalno uspješne

Hrvatsku kod kadetkinja sačinjavale su Lucija Grd, Matea Čerina i Tea Krolo uz naravno, našu članicu.

U očekivano motiviranom izdanju strčale su 48.74 što je vrlo blisko i aktualnom kadetskom hrvatskom rekordu ove discipline (u kojem su 2015. sudjelovale Karla Puljko i Petra Majetić) i tako zaslužile osvajanje 2. mjesta čime je ponovljen prošlogodišnji uspjeh!

Kod kadeta je Marko Orešković kao jedan od debitanata sasvim solidno se snašao u utrci na 100m i s 11.61 bio 7., a ujedno mu je i to novi osobni rekord! U njegovoj utrci čak i nije bio prisutan snažan vjetar što i sami rezultati sugeriraju.

Posebno se istaknuo u štafeti Hrvatske gdje su uz njega trčali i Karlo Bogdan, Dominik Sesvečan i Noa Rajčić. Zajedničkim snagama su stigli do rezultata 45.13 čime su zaslužili 3. mjesto u poretku.

 

Čestitamo našim članovima i članicama što su (za početak) uopće izborili svoje sudjelovanje na ovom natjecanju kao i na svemu postignutom tijekom ove prohladne subote. Bravo! Voljeli bismo da isto možemo uputiti organizatorima, ali to nažalost ovdje nije slučaj.

  • Natjecanje: Međunarodni susret kadetskih reprezentacija CRO-CZE-HUN-SLO-SVK
  • Mjesto: Gyor (HUN)
  • Datum: 29.9.2018.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook