Međunarodna natjecanja

Rekord Brune Rožmana u hodanju na 10 km u Austriji

Hodači i hodačice na okupu Foto: AK Agram Hodači i hodačice na okupu

Na utrci u okviru Kupa Alpe Adria, u austrijskom gradiću Pernitzu, ove subote (30. travnja) nastupilo je šestero naših članova.

Posebno se istaknuo Bruno Rožman, prošao je ciljem kao ukupni pobjednik utrke i rezultatom 51:45,2 za  minutu i 27 sekundi poboljšao hrvatski mlađejuniorski rekord, koji je postavio Matej Anđelić u Austriji 2012. godine.

Taj uspjeh dodatno uvećava činjenica da je Bruno još kadet, a konfiguracija staze na kojoj je nastupao nije povoljna za rekordna postignuća. S njim je nastupio i Jurica Stanko i poboljšanjem osobnog rekorda (56:04,0) za velikih 95 sekundi potvrdio svoj neprekidni napredak u ovoj vrlo zahtjevnoj grani atletike.

U istoj utrci nastupila je i Ivana Renić i ciljem prošla kao prva, rezultatom koji bi također bio hrvatski rekord da nije došlo do sporne situacije u kojoj joj je glavni sudac pokazao crvenu pločicu u samoj završnici utrke, iako do tada nije imala crvenih kartona.

Riječ je o odredbi koje je po pravilima IAAF-a rezervirana za natjecanja najvišeg europskog i svjetskog ranga, a naša pismena žalba je odbijena s obrazloženjem da austrijska pravila natjecanja to predviđaju, a ovo natjecanje je istovremeno bilo i prvenstvo Austrije.

To je i jedina diskvalifikacija nekog od naših članova od ukupno 115 dosadašnjih sudjelovanja u natjecanjima u inozemstvu! No Ivanin nastup daje optimizam za nastavak postizanja odličnih rezultata jer je prva prošla ciljem, uvjerljivo ispred dviju najboljih hodačica Austrije, koje imaju u prošloj godini rezultate 49:57 i 51:42!

Pod dojmom tog događanja, naše tri atletičarke pristupile su rezervirano sljedećoj utrci natjecanja (5 km), bez volje za preuzimanjem rizika.

Ipak, juniorki Antoneli Golobić je 27:18,9, što je ujedno i najbolji rezultat hrvatskih hodačica unazad dvije godine, bilo dovoljno za ukupnu pobjedu.

Mlađe juniorke Aleksandra Stefany Bižić i Petra Štefanović osvojile su u svojoj konkurenciji drugu i treću poziciju (28:40,6 i 30:40,9), što je također velik pomak u odnosu na rezultate preko 32 minute na nedavnom hrvatskom prvenstvu u hodanju na stazi.

Čestitamo na rekordu i svim ostalim uspjesima!

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook