Međunarodna natjecanja

Počinje 12. Europski olimpijski festival mladih, nastupa Dora Filipović

Dora Filipović Foto: Renato Branđolica Dora Filipović

U trenutku kad se već opraštamo od Svjetskog prvenstva za mlađe juniore i juniorke počinje 12. Izdanje natjecanja poznatog i pod skraćenicom 'EYOF', a održavat će se od 14. do 19. srpnja. Za atletsko natjecanje odabralo se 8 hrvatskih reprezentativaca i reprezentativki, a među njima je i naša Dora Filipović.

Čast organizacije natjecanje ove godine pripala je Utrechtu, gradu u Nizozemskoj. Na ovom natjecanju mogu nastupati zemlje članice europskog olimpijskog komiteta, a njih je zasada 49. Više nego dovoljno velik broj da se dobije jedno jako međunarodno natjecanje što EYOF zasigurno i jest.

Natjecanje nam nudi 9 sportova, a nas naravno najviše zanima kraljica sportova – atletika. Održavat će se na atletskoj stazi imena Maarschalkerweerd koja prema slikama izgleda vrlo solidno i prvi je dojam kako će natjecatelji imati adekvatne uvjete za što bolje rezultate.

Atletičari i atletičarke na spomenutoj lokaciji će se natjecati od 15. do 19. srpnja. Nas će zapravo najviše zanimati prvi (i eventualno drugi) dan, prema satnici natjecanja predviđena je disciplina 100m, a upravo tamo nastupa Dora Filipović.

Radi se o našoj kadetkinji koja se na hrvatskoj atletskoj sceni pojavila početkom prošle godine ubilježivši nekoliko nastupa. Na ekipnim i kup natjecanjima isprofilirala se kao jedna od atletičarki koja će uvijek osvojiti velik broj bodova, a na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske 'palo' je i nekoliko medalja u štafeti, ali i pojedinačno (npr. na kadetskom prvenstvu Hrvatske). Discipline na kojima pretežito nastupa sprinterskog su tipa – 60m, 100m, 200m, 300m, a bilo je tu i nekoliko nastupa na 400m.

U završnici sezone zahvaljujući prijašnjim postignutim rezultatima nastupa i za hrvatsku reprezentaciju na kadetskom peteromeču više nacija.

Nova, aktualna sezona u 2013. godini donijela je novi napredak u spomenutim disciplinama, a osim što je osvojila niz medalja u kadetskoj konkurenciji, nekoliko njih osvaja i u nešto starijoj, juniorskoj konkurenciji te tako pokazuje kako se bez problema može nositi sa starijima od sebe.

Slično će biti i na EYOF-u gdje pravo nastupa imaju osobe rođene 1997. i 1998., a Dora pripada ovom drugom godištu.

Prije odlaska u Utrecht Dora je kratko prokomentirala dosadašnji dio svoje sezone i najavila svoj nastup u Nizozemskoj : „Dosadašnja sezona nije bila loša, dapače, ali znam kako mogu i želim još bolje od ovoga. Što se tiče moje utrke na EYOFu, nadam se kako bi mogla još malo popraviti svoj osobni rekord na 100m (12.51, op. autora) i istrčati utrku ispod 12.50.“

Želja nije nerealna, a mi se nadamo kako će se dobro aklimatizirati u Nizozemskoj i prilagoditi tamošnjim uvjetima te jednom dobrom utrkom bez smetanja vjetra u prsa možda i doći do novog osobnog rekorda. No već sada je puno toga dobroga za sebe i klub učinila, taj dojam se neće pokvariti i eventualnom sporijom utrkom. Inače, prijavljena je i na 200m, ali ne zna se još hoće li nastupati.

Jedino što nam preostaje je pričekati i vidjeti rasplet. Hoće li biti nekakvog prijenosa ili streama, još ne znamo, organizatori su najavili ponešto od toga, ali ne za sve sportove. Iz tog razloga najbolje da pratite našu Facebook ili Twitter stranicu.

Utrecht je u našoj vremenskoj zoni što znači kako ne moramo dodatno preračunavati vrijeme već od 15:05 iščekivati Dorin prvi nastup na jednom velikom međunarodnom natjecanju.

Želimo joj puno sreće!

  • Natjecanje: Europski olimpijski festival mladih
  • Mjesto: Utrecht (NIZ)
  • Datum: 14.7.2013 - 19.7.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook