Međunarodna natjecanja

Nove rekordne brojke uoči jubilarnog 20. izdanja Europskog prvenstva u krosu

"Park prijateljstva" Foto: belgrade2013.com "Park prijateljstva"

U nedjelju će Europsko prvenstvo u krosu doživjeti svoje 20. izdanje, a najbolje europske kros trkače i trkačice ugostit će glavni grad Srbije, Beograd.

Time će završiti svojevrsna "trilogija" susjednih nam država koje su u protekle tri godine organizirale spomenuto natjecanje. Podsjećamo, prošle godine se trčalo u Budimpešti (Mađarska), a godinu prije toga u Velenju (Slovenija). Kad već spominjemo Velenje, ne propustimo reći kako se radi o jednom od dva grada koja su u dosadašnjoj povijesti ovog natjecanja imali čast domaćinstva dva puta. Drugi grad je Alnwick (Velika Britanija).

Nažalost (po nas), iduće godine natjecanje se održavati nešto dalje u Samokovu (Bugarska).

Staza i vremenska prognoza

Za razliku od prošlosezonskog snježnog izdanja kada je podloga za trčanje bila sličnija onoj u zimskim sportovima, ove godine trebalo bi se trčati po "normalnoj" stazi bez snježnog pokrivača. Sadašnja vremenska prognoza (s više izvora) očekivano sugerira ne baš visoke temperature (od 0 do 5 Celzijevih stupnjeva), a zasad se ne spominju nikakve padaline i nadamo se kako će tako i ostati.

Natjecanje će se održavati u parku simboličnog naziva "Park prijateljstva". Cjelovitiji plan staze možete pogledati ovdje.

Hrvatska reprezentacija

Temeljem nastupa na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u krosu pozive za nastup dobilo je čak četvero naših članova, a to su Matea Matošević (seniorke), Nikolina Hrelec (juniorke), Goran Grdenić (seniori) i Jure Josipović (juniori). Matea, Nikolina i Jure su inače i prvaci Hrvatske u svojim dobnim kategorijama, Goran je seniorski doprvak Hrvatske.

Od članova drugih klubova u Beogradu bi trebali biti: Dino Bošnjak, Ivan Malić, Martin Srša (juniori), Kristina Božić (juniorke) i Mihael Minđek (mlađi seniori).

Uz njih putuju naš trener Mladen Katalinić zajedno s direktorom Hrvatskog atletskog saveza, Sinišom Ergotićem te trenerom iz AK Velike Gorice, Damirom Bošnjakom.

Nikad veća konkurencija kao u Beogradu

Nastavio se trend rasta popularnosti natjecanja u krosu, nakon prošlogodišnjih prijavljenih 539 atletičara i atletičarki (562 ako bi se gledale rezerve) u Beogradu bi trebalo nastupiti njih sveukupno 571. Osim rekordnog broja prijavljenih natjecatelja i natjecateljica, na ovom prvenstvu trebalo bi nastupati do sad najveći broj država, njih čak 37! Ponovno to možemo usporediti s Budimpeštom gdje se natjecalo 35 zemalja.

Zanimljivo kako je prošle godine najviše prijavljenih bilo u onoj najstarijoj, seniorskoj konkurenciji, a ove godine prije bismo mogli zaključiti kako na "mlađima svijet ostaje", sveukupno je prijavljeno 241 ljudi u juniorskoj konkurenciji (125 juniora, 116 juniorki). U mlađeseniorskoj konkurenciji predviđen je nastup 162 natjecatelja (94 njih) i natjecateljica (68 njih). Slična situacija je u seniorskoj konkurenciji, sveukupno 168 prijavljenih, od toga 80 seniorki i 88 seniora.

Na kraju ovih statističkih podataka treba ostaviti mogućnost kako se podaci ipak mogu razlikovati po završetku krosa, ali tu bi se trebalo raditi o sitnicama ili nijansama.

Satnica

Svečanost otvorenja natjecanja predviđena je za 9:45h, a prva utrka počinje već u 10h.

09:45 Opening Ceremony

10:00 Junior Women – 4 km
10:24 Junior Women Victory Ceremony – Individual
10:31 Junior Women Victory Ceremony – Team

10:43 Junior Men – 6 km
11:11 Junior Men Victory Ceremony - Individual
11:18 Junior Men Victory Ceremony – Team

11:30 U23 Women – 6 km
12:00 U23 Women Victory Ceremony - Individual
12:07 U23 Women Victory Ceremony – Team

12:19 U23 Men – 8 km
12:53 U23 Men Victory Ceremony - Individual
13:00 U23 Men Victory Ceremony – Team

13:12 Senior Women – 8 km
13:50 Senior Women Victory Ceremony - Individual
13:57 Senior Women Victory Ceremony – Team

14:09 Senior Men – 10 km
14:49 Senior Men Victory Ceremony - Individual
14:56 Senior Men Victory Ceremony – Team

15:08 Closing Ceremony – Flag Handover

Nema što, sve je vrlo precizno određeno.

Natjecanje će se moći gledati uživo preko streama, tv kanala...

Europska atletska asocijacija više puta je pokazala kako ima sluha (i pameti) za internacionalnu publiku koja ne može preko svojih tv uređaja gledati natjecanja tako da će se natjecanje moći pratiti ovdje. Organizatori su se pohvalili kako bi u jednom trenutku u prijenos se trebao uključiti i BBC2. Osim toga, istaknuli su kako je ovo najveće atletsko natjecanje koje je organizirano na njihovim prostorima.

Želimo im da bude što manje (ili da ih uopće ne bude) poteškoća u organizaciji dok našim reprezentativcima i reprezentativkama želimo što uspješnije nastupe!

  • Natjecanje: Europsko prvenstvo u krosu
  • Mjesto: Beograd (SRB)
  • Datum: 8.12.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook