Međunarodna natjecanja

Naši hodači ove subote u Dudincama na mitingu brzog hodanja

Prošlogodišnja muška utrka na 20km Foto: athleticsireland.ie Prošlogodišnja muška utrka na 20km

Ove subote, 22. ožujka pratit ćemo nastupe naših četvero atletičara na utrkama sportskog hodanja u slovačkom gradiću Dudince.

Utrke su to s 33-godišnjom tradicijom, a održavaju se u okviru serije hodačkih natjecanja Europskog atletskog saveza te boduju i za IAAF Race Walking Challenge 2014. Na startnim listama zabilježene su prijave 237 hodača iz 23 zemlje. Najveća konkurencija je na najduljoj distanci od 50 km, s 52 natjecatelja iz 22 zemlje.

Pored brojnosti, obilježje ovog natjecanja je rezultatska kvaliteta natjecatelja s 15 hodača s osobnim rekordima ispod 4 sata na 50 km te njih 14 s postignutim rezultatima ispod 1:25 na 20 km. Najpoznatija imena ove godine su Australac Jared Talent, vlasnik triju medalja s Olimpijskih igara i dviju sa Svjetskih prvenstava i Slovak Matej Toth, pobjednik Svjetskog kupa 2010. godine i peti s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Moskvi.

I u konkurenciji seniorki startna lista je impresivna, s tri hodačice iz Kine s osobnim rekordima ispod 1:30, a tri njihove podjednako kvalitetne kolegice prijavljene su u kategoriji juniorki, zajedno s blizankama prezimena Drahotova, koje imaju zlato i broncu s posljednjeg Europskog juniorskog prvenstva. 

Četvero naših nastupa

S obzirom na to da nam je ovo najbliže hodačko natjecanje visokog ranga, jasan je motiv za sudjelovanje. Prošle godine je u Dudincima Martina Strmečki-Stakor postavila hrvatski seniorski državni rekord na 20 km, rezultatom 2:09:50, a Ivana Renić juniorski i mlađejuniorski državni rekord na 5 km, rezultatom 26:20.

Ove godine će Ivana Renić nastupiti na utrci od 10 km, s ciljem postizanja rezultata boljeg od 54:16, koliko iznosi hrvatski rekord, koji je sama postigla prošle godine u Sloveniji, a na 20 km pratit ćemo Hanu Hajsok, koja se za ovaj nastup pripremila vrlo redovitim i ozbiljnim treniranjem.

Nekome možda iznenađujuće, brzim napretkom u usvajanju tehnike hodanja, svoju "kartu" za Slovačku zaradio je i jedan od najboljih dugoprugaških trkača našeg kluba, Bruno Erent, koji će imati priliku usvajati elemente vrhunskog natjecateljskog hodanja sudjelovanjem u utrci na 20 km.

A na startu utrke duljine 5 km u konkurenciji mlađih juniorki vidjet ćemo Antonelu Golobić, koja ima želju nadmašiti osobni rekord postignut prošle godine na istoj stazi (27:04), kao i boriti se za mjesto na postolju s najboljim vršnjakinjama iz Slovačke i Mađarske.

Dobra vijest je kako bi utrke trebale biti prenošene uživo putem live streama, tj. ovdje. Start juniorki je u 10, mlađih juniorki u 13 te seniora i seniorki u 14 sati.

Našim hodačima i hodačicama želimo puno sreće i što uspješnije nastupe!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook