Međunarodna natjecanja

Najava EP: HRVOJE ČUKMAN - Uzlaznom formom do norme i dvostrukog nastupa u Berlinu (VIDEO)

Hrvoje Čukman Foto: Renato Branđolica/AK Agram/EA Hrvoje Čukman

Iako je već ranije bio osigurao nastup u Berlinu sa štafetom 4x400m, Hrvoje Čukman nije izgubio fokus, a ni motiv u nastojanju da uspije isto u pojedinačnom kontekstu. Tako će i on poput Pravdice nastupati u "preddanu" Europskog prvenstva gdje će se održavati samo kvalifikacije, a njegova 4. skupina (od njih 4) 400m prepona na rasporedu je u 17:26h.

Jedan dio natjecatelja je radi visoke razine rezultata direktno zaslužio prolaz u polufinale (11 njih) tako da će se ovdje priključiti samo 13 natjecatelja. U prijevodu, traže se 1. i 2. mjesto u skupinama uz 5 dodatnih po vremenu.

Nastup u štafeti 4x400m slijedi tek kasnije taj tjedan, u petak od 13:05h. No vratimo se mi malo unatrag...

Prvi dan seniorskog prvenstva Hrvatske nije bio daleko od norme na 400m gdje je debelo nadmašio osobni rekord istrčavši 46.88, svoju prvu utrku ispod 47 sekundi koja je inače vrijedila i zlatnog odličja. Ipak, 28 stotinki bilo je sporije od potrebnog. Znali smo kako s ovim rezultatom itekako može 'hvatati' 50.70 na 400m prepone, samo je bilo pitanje hoće li se tehnički konačno stvari posložiti.

I jesu, istrčao je svoju (trenutačno) najbolju utrku karijere s 50.58 i tako uspio nadmašiti spomenutu normu koja je inače na nekim ranijim izdanjima znala biti znatno lakša (npr. 51.10) tako da u startu je to bila okolnost koja mu na početku sezone nije išla u prilog. Time je nadmašio prijašnji osobni rekord od 50.92 koji je trčao prije malo više od godinu dana u Grossetu na Europskom juniorskom prvenstvu kada je zauzeo 5. mjesto.

Sama sezona je zapravo vrlo zanimljiva za njega, vjerojatno i najbogatija u karijer. Trčao je niz različitih disciplina, 60m, 60m prepone (gdje postaje i dvostruki dvoranski prvak, prvo mlađeseniorski pa seniorski), na otvorenom je sjajno išao i 200m s 21.60, a kulminacija svega viđena je taj zadnji dan kada su se još mogle postignuti norme. 

Pogled na njegove ovosezonske preponaške utrke na 400m nudi jedan obećavajuć početak u 5. mjesecu, nakon čega je 6. bilo malo oscilacija, ali zato su se stvari 'posložile' u 7. mjesecu kada je sve krenulo na bolje. Upravo onako kako najviše i volimo.

Rezultat Datum Mjesto
51.47 5. svibnja Zagreb
51.79 26. svibnja Slovenska Bistrica (SLO)
52.05 2. lipnja Zagreb
52.00 9. lipnja Jesolo (ITA)
51.57 10. lipnja Jesolo (ITA)
52.15 30. lipnja Zagreb 
51.31 14. srpnja Erzurum (TUR)
51.16 20. srpnja Stara Zagora (BUL)
50.58 29. srpnja Zagreb

Vrijedi u ovim nastupima istaknuti nastup na Mediteranskom mlađeseniorskom (U23) prvenstvu gdje je na koncu bio šestoplasirani iako sigurno nije u rezultatskom smislu postigao ono što je želio. Evidentan je uzlet u posljednjih mjesec dana i sada je samo pitanje koliko je emotivno spreman za novu veliku utrku jer fizički dio u ovom trenutku nije sporan.

Svakako vrijedi spomenuti nešto nevezano (ali zapravo je jako vezano) uz cijelu ovu priču kako nam je Hrvoje po završetku srednje škole prošle godine upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva te osim što je uspješan u atletskim vodama, jednako je i u akademskim. Sjajan je to primjer svima kako se može i jedno i drugo. Ne sumnjamo da će u godinama pred njim i taj dio (u smislu adaptacije) biti još lakši te samo treba biti strpljiv i marljiv.

Želimo mu da ostane uspješan u oba smjera i čestitamo mu na tome!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook