Međunarodna natjecanja

Marcia Italiana!

Aleksandra Stefany Bižić, Maksimilijan Međimorec i Antonela Golobić (s lijeva na desno) Foto: AK Agram Aleksandra Stefany Bižić, Maksimilijan Međimorec i Antonela Golobić (s lijeva na desno)

U nedjelju 20. listopada 2013. troje članova „Agrama" nastupilo je u pograničnom gradu Gorizia na natjecanju „5° Trofeo Halloween di Marcia" koje se bodovalo za regionalni hodački kup četiriju talijanskih sjeveroistočnih pokrajina, kao i za Hodački kup Alpe – Adria.

Prvi puta naši mladi članovi sudjelovali su na hodačkom natjecanju u Italiji, zemlji u kojoj je ova atletska disciplina tradicionalno, ali i u sadašnjosti, uistinu trofejna! Od šesnaest zlatnih muških olimpijskih atletskih medalja čak osam osvojili su naši prekomorski susjedi u hodačkim disciplinama.

I danas je hodanje u Italiji uspješno i popularno. Ove godine u Italiji su završile brončane medalje u ženskoj konkurenciji sa svjetskog mlađejuniorskog i europskog mlađeseniorskog prvenstva, kao i srebro s europskog juniorskog prvenstva u muškoj konkurenciji.

Prije tjedan dana održano je kadetsko prvenstvo Italije na kojem je hodalo 37 djevojaka, od kojih je čak 18 postiglo rezultate ispod 16 minuta na 3.000 metara! Ako nekoga zanima više o hodanju u Italiji, ali i svijetu, upisom teksta iz naslova u internetski pretraživač može pristupiti najaktivnijem svjetskom portalu posvećenom ovoj atletskoj disciplini.

Golobić, Bižić i Međimorec od naših na hodanju, potonji ostvario hrvatski rekord

No vratimo se našim natjecateljima, od kojih je prvi na start stupio Maksimilijan Međimorec, koji je ove sezone ostvario pobjede na hrvatskim prvenstvima te kupu u kadetskoj konkurenciji na distanci 3.000 metara, a danas je prvi put nastupio na mlađekadetskoj distanci od 2.000 metara i to vrlo uspješno!

Osvojio je srebrnu medalju i s 11:03,8 i postavio hrvatski rekord! Posebno veseli što je, prosječno po kilometru, hodao čak 46 sekundi brže nego na utrci u Zagrebu prije tjedan dana. Ostvario je tako pravi „kvantni skok", odnosno znatan pomak u kvaliteti i brzini kretanja po strogim pravilima sportskog hodanja.

Nakon njega na startnu poziciju utrke na 3.000 metara stala je Aleksandra Stefany Bižić, koja je tri tjedna ranije u Budimpešti na susretu reprezentacija postavila hrvatski kadetski rekord u toj disciplini. U borbi za broncu tada ju je u zadnjim metrima prestigla mađarska kolegica Laura Komoroczy, a danas je imala taktičku borbu za pobjedu s jednom od najboljih kadetkinja Italije, koja neobičnom slučajnošću ima isto ime Laura, ali se preziva Silli.

U vrlo zanimljivom nadmetanju Stefy je ostvarila pobjedu rezultatom 15:46,9 te stekla novo iskustvo u ovoj kondicijski, tehnički i taktički vrlo zahtjevnoj disciplini za kadetsku dob.

U najduljoj utrci dana, odnosno 5.000 metara, nastupila je Antonela Golobić i rezultatom 27:37,1 za 13 sekundi popravila osobni rekord te osvojila mlađejuniorsko zlato, kao i treće mjesto ukupno u utrci! Rezultatski napredak na kraju sezone upućuje na njezin vrlo ozbiljan pristup treningu, koji će sigurno donijeti nastavak napretka i u sljedećoj godini, u kojoj Antonela ostaje u mlađejuniorskoj kategoriji.

U utrkama je danas, osim troje natjecatelja iz AK Agram, nastupilo još sedam hodača iz Hrvatske, a vrijedi posebno čestitati Mariju Graberecu, mladom članu AK Aviokarte.hr, koji je postigao hrvatski rekord za mlađe juniore na 3.000 metara (14:19,3) u prolazu utrke na 5.000 metara, što je manje poznata mogućnost predviđena pravilima atletskih natjecanja

Svi aktivni hrvatski natjecatelji, kao i znatan broj atletičara iz susjednih zemalja okupit će se 16. studenog na našem Jarunu u okviru 7. hodačkog natjecanja „Ivan Starek", pri čemu se nadamo novim uspjesima naših mladih članova!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook