Međunarodna natjecanja

Maraton označio kraj uspješnog 24. Europskog prvenstva za Hrvatsku

Ženska ekipa - Bojana Bjeljac, Matea Matošević, Nikolina Šustić Stanković i NIkolina Stepan Foto: AK Agram Ženska ekipa - Bojana Bjeljac, Matea Matošević, Nikolina Šustić Stanković i NIkolina Stepan

Hrvatska atletska reprezentacija u popodnevnom djelu posljednjeg dana programa neće imati predstavnike tako da je današnjim jutarnjim maratonom kod muškaraca i kod žena završen nastup svih rekordnih 22 predstavnika.

Prema očekivanjima, nije ovo bilo idealno vrijeme za trčanje maratona, nešto bolje nego na npr. hodanju 50km početkom tjedna, ali ono što je dobro da svima onima koji su istrčali danas osobne rekorde ili rezultate sezone ostaje i činjenica da u kasnijem djelu godine sigurno mogu još i bolje od tog. Na koncu ostaje i pitanje održavanja utrka u ovim terminima gdje ljudi završavaju s utrkama oko 12h...

Prvo su trčale žene, koje su inače nastupale i u ekipnom djelu natjecanja. Matea Matošević Hačić sigurno je u svojem opusu maratonskih utrka imala bržih vremena, ali danas očito nije bio dan za takvu utrku tako da je završila svoju utrku na 45. mjestu istrčavši 2:56:29. Do prolaza na pola utrke držala se nešto bolje i šteta što nije uspjela zadržati željeni ritam.

No ipak, kao što često kažemo, svaka završena maratonska utrka je već jedan uspjeh, a bilo je danas još 10 djevojki koje to nisu uspjele.

Ono što svakako veseli, Matea je u ovom trenu jedina hrvatska maratonka koja je unazad tri godine nastupila na sva tri velika natjecanja - Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu i Europskom prvenstvu! Svakako se radi o podatku kojim se općenito ne može puno atletičara i atletičarki pohvaliti i na sjajan način je 'zaokružila' ovaj ciklus.

U ekipnom poretku djevojke su osvojile 9. mjesto ponajviše zahvaljujući stvarno sjajnim utrkama hrvatskih reprezentativka Bojane Bjeljac (2:37:31) i Nikoline Šustić Stanković (2:42:44), članice AK Dinamo-Zrinjevac i AK Sljeme koje su trčale svoje najbrže utrke ikad. Posebno tu vrlo dobro djeluje i plasman pored Bjeljac, 20. mjesto. Dio ekipe bila je i Nikolina Stepan iz Svetica s 2:47:55.

Maratoncima je bilo još i gore s obzirom na to da su krenuli sat vremena poslije žena, a na startu se našao i naš Daniel Daly koji je također prvi dio utrke prošao u željenom ritmu, ali zadnji dio utrke je bio malo i sporiji te završava vremenom 2:29:25 čime zaslužuje 56. mjesto.

Šteta za Daniela koji ove godine stvarno nije 'pogodio' bolje uvjete (kao nekih ranijih godina), u Bostonu je bilo nevrijeme i vjetrovito, a ovdje upravo suprotno od toga. Tko zna, možda kad bi došao na Zagrebački maraton te se našao na 'sredini'? Kod muškaraca je bilo još više odustajanja, njih 14. Dakle ni tu nije bilo jednostavno za sve.

Sve čestitke našim maratonkama i maratoncu, kao i općenito cijeloj reprezentacija koja je u nekom sumiranom pogledu bila uspješna i ostvarila više zapaženih rezultata i plasmana!

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook