Međunarodna natjecanja

Kraj sezone na Europskom prvenstvu u krosu, Šrut i Vukančić u najboljim izdanjima

Farkaš, Šrut, Vukančić i Rakijašić Foto: AK Agram Farkaš, Šrut, Vukančić i Rakijašić

Prigodno je natjecateljska godina u 2018. zaključena s jednim od najvećih europskih atletskih natjecanja u Nizozemskoj tj. Tilburgu gdje je iz našeg kluba nastupilo petero reprezentativaca.

Sukladno očekivanjima, uvjeti su bili pravi 'krosaški' i ako malo uspoređujemo kojem prvenstvu Hrvatske je bila sličnija današnja staza, svakako je to ona na ekipnom PH u Koprivnici. 

Juniorkama ekipno 13. mjesto

Od hrvatskih reprezentativaca prednost ćemo dati djevojkama, našoj ekipi juniorki koju su sačinjavale tri Agramerke (Šrut, Vukančić i Farkaš) uz Rakijašić iz Virovitice.

Takav je bio poredak, Sandra Šrut uistinu se vrhunski snašla na održanoj utrci dugačkoj otprilike 4km i s istrčanih 14:28 zauzela je 28. mjesto što u konkurenciji od 88 natjecateljica definitivno možemo svrstati u jedno lijepo ostvarenje! Pozicija u prvoj trećini poretka ujedno je i plasman koji u ovoj kategoriji već dugo nije postigao netko od Hrvatica.

Posebno je zanimljivo usporediti Sandru u 2018. sa Sandrom iz 2017. kada je od 104 natjecateljice bila 102., a sada je to već veliki, velik iskorak prema naprijed, svaka čast!

Definitivno u pozitivnu rubriku treba svrstati Katarinu Vukančić koja vremenski nije previše zaostala, 13 sekundi je bila razlika i s 14:41 zaslužila je 45. mjesto što je plasmanom zamalo u prvoj polovici poretka. I nju možemo usporediti s prošlogodišnjim nastupom u Šamorinu kada je bila 69. tako da je i ovo jedan lijep napredak za nju.

Najzelenija od svih ovdje bila je Leonarda Farkaš koja se vrlo solidno snašla u svom debiju na jednom ovakvom velikom natjecanju, istrčala 15:13 i tako zauzela 74. mjesto. Vjerujemo kako će nastup ovdje biti samo jedan dobar poticaj za nastavak dalje i 2019. godinu gdje možemo očekivati nove uspjehe.

Poslije nje je ciljem prošla i Paula Rakijašić za 79. mjesto vremenom 15:28.

Na koncu su juniorke zauzele 13. mjesto (147 bodova) od 15 ekipa, s tim da nisu bile daleko ni primjerice od desetoplasirane Danske koja je 'pobjegla' za 10 bodova dok smo od Ukrajine iza nas bili bolji za čak 65 bodova. 

Juniorima ekipno 16. mjesto, Bratulić solo na U23

Nedugo zatim startali su juniori koji nisu uspjeli biti na razini svojih kolegica, ali nije ni realno očekivati da svi jednako nastupe kao što sigurno da nije svakom isto odgovarala konfiguracija današnje staze.

Karlo Ciban iz Kutine je bio najbrži od hrvatskih predstavnika na 73. mjestu (19:50) nakon čega slijedi naš Zlatko Kožuhar s 93. mjestom i vremenom 20:57, a ekipu je 'zaokružio' Lovro Nedjeljković kao 95. s 22:52. Tomislav Novosel nažalost nije uspio završiti utrku. 

Šteta za Zlatka koji je zasigurno bio spreman za još bržu utrku od ove današnje, ali ponekad se situacija ne razvije prema planiranom što je očito bio slučaj. Ujedno je ovo za njega bila i zadnja utrka prije odlaska na studij u Sjedinjene Američke Države gdje se možemo nadati novom napretku za njega.

Njima je tako pripalo 16. ekipno mjesto.

Posljednji od naših predstavnika malo poslije podneva krenuo je Petar Bratulić u mlađeseniorskoj utrci dugačkoj malo više od 8 kilometara. Izgledalo je to i nešto bolje naspram prošle godine, a konačni ishod je 85. mjesto s istrčanih 26:25 čime je zaključen ovogodišnji nastup hrvatskih atletičara na 25. izdanju Europskog prvenstva u krosu.

Ujedno je ovo i službeno kraj natjecateljske 2018. godine i neće tu biti previše prilike za odmor, štoviše, pripreme za 2019. sigurno su već u tijeku.

Ipak, iskoristit ćemo trenutke za osvrt na još jednu prekrasnu i uspješnu sezonu, kao i to da čestitamo svim današnjim krosašima i krosašicama na ostvarenom, ne sumnjamo da će na krilima ovih nastupa biti još inspiriraniji za neka nova atletska uzbuđenja te da je uvijek sjajan osjećaj završiti godinu na velikoj sceni i natjecanju velike tradicije koje svake godine okupi veliku koncentraciju kvalitetnih trkača i trkačica na jednom mjestu.

A među njima treba naći svoje mjesto što je sve samo ne jednostavan i lagan zadatak. 

  • Natjecanje: Europsko prvenstvo u krosu
  • Mjesto: Tilburg (NED)
  • Datum: 9.12.2018.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook