Međunarodna natjecanja

Kiša novih državnih i osobnih rekorda na slovačkom mitingu brzog hodanja

Ivana Renić i Martina Strmečki (gore, s lijeva na desno), Antonela Golobić i Josipa Čičak (dolje, s lijeva na desno) Foto: Renato Branđolica, AK Agram Ivana Renić i Martina Strmečki (gore, s lijeva na desno), Antonela Golobić i Josipa Čičak (dolje, s lijeva na desno)

Za njih su se pobrinule Ivana Renić, Martina Strmečki-Stakor, Antonela Golobić i Josipa Čičak u slovačkim Dudincama.

Nastupom četiri naše atletičarke i Hrvatska je bila zastupljena na ovoj hodačkoj priredbi. Uvjeti nisu bili na razini priželjkivanih, počevši od hladnog i neugodnog vremena do velikog kašnjenja u satnici što je automatski odgodilo startove nekih utrka. Naravno, uvjeti su za sve jednaki i "idealnu utrku" ne možete pronaći svaki dan. No to nije omelo naše hodačice u njihovim prvim službenim ovosezonskim nastupima.

Općenito o hodanju u Slovačkoj

Sportsko hodanje u Slovačkoj je najuspješnija i iznimno cijenjena atletska disciplina, što oslikavaju zlatne medalje s Olimpijskih igara Jozefa Pribilineca iz 1988. godine (za tadašnju Čehoslovčku) te Mateja Totha na Svjetskom kupu 2010. godine. Utrka u gradiću Dudince, nedaleko mađarske granice, ima tradiciju od 32 godine i redovito je pohode najbolji svjetski hodači.

S obzirom na to da će se ove godine u svibnju na istom mjestu održati i Europski hodački kup, organizatori su bili iznenađeni brojnim nastupom iznimno konkurentnih hodača iz 17 zemalja, kojih je znatan dio pokušao ostvariti normu za Svjetsko atletsko prvenstvo. Tako je zabilježen nastup "zvučnih imena", poput Ericka Barronda iz Gvatemale, osvajača srebra na 20 km u Londonu prošle godine i Yohanna Diniza, prvaka Europe na 50 km iz 2006. godine.

Nastupi naših hodačica u Slovačkoj

Nakon ove male digresije, krenimo na glavnu temu ovog članka. Prva je nastupila Martina Strmečki-Stakor na 20km (seniorke) i odmah postavila novi hrvatski seniorski državni rekord! Osim seniorskog, biti će ovo i novi mlađeseniorski rekord Hrvatske, dakle imamo dva rekorda! Dosadašnji rekord Vlaste Jurlin 2:19:39 "zamijeniti" će današnjih 2:09:50. Rekord poboljšan za skoro 10 minuta (točnije 9 minuta i 49 sekundi), a bio je ovo njezin debitantski nastup u ovoj disciplini. 

Bez pada tempa je izdržala cijelu utrku, što je dobar znak za njen daljnji razvoj, jer nisu svi spremni izdržati napore dugoprugaških utrki i treninga.

Bez ikakve sumnje, za prvi nastup više nego solidno vrijeme, a s još više ovakvih utrka doći će i još brži rezultati (samim time i novi rekordi). Ne zaboravimo kako se još uvijek radi o juniorki. Što se samog plasmana tiče, zauzela je 12. mjesto.

Ivana Renić danas se može pohvaliti kako je postigla atletski hat-trick (izraz se koristi se najviše u nogometnoj terminologiji, ali valjda ga se može i ovdje primijeniti) srušivši čak tri državna rekorda! Nemojte odmah pomisliti kako se radi o tri discipline, ne, Ivana je na 5km (juniorke) postavila novi seniorski, juniorski i mlađejuniorski državni rekord! Radi se o rezultatu 26:20, a ovime je najavila "napad" na normu za Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo koje joj bježi za još 50 sekundi. Prilika i šansi će još u svakom slučaju biti. Ivana je sa današnjih 26:20 osvojila 6. mjesto.

Prvi puta na dionici dugačkoj 5km smo vidjeli Antonelu Golobić, aktualnu državnu kadetsku i mlađejuniorsku rekorderku na nešto kraćih 3km. Za prvi nastup na ovoj dionici Antonela je također dobro nastupila, u cilj je ušla odmah iza Ivane s 27:04. Rezultat je to kojim bi također nadmašila prijašnje rekorde i taj podatak vam zasigurno govori nešto o njezinom vremenu. Sam početak je bio nešto rezerviraniji, ali je uspjela držati dobar tempo. Spomenimo kako je u ovoj utrci bila brža od mađarske kolegice koja joj je prošle godine dvaput bila nedostižna. 

Za kraj nam ostaje spomenuti nastup Josipe Čičak, ona je također nastupala u juniorskoj konkurenciji na 5km i postigla svoj novi osobni rekord! Popravila ga je za sedam sekundi tako da on sada iznosi 32:08. Ovim vremenom je utrku završila na 12. mjestu. Spomenuto vrijeme će biti dobar poticaj za daljnji trening jer vjerujemo kako ona može nastaviti nizati sve bolje rezultate. 

Čestitamo našem hodačkom kvartetu, veselimo se novim nastupima za dva tjedna državnom prvenstvu na atletskoj stazi u Sinju!

  • Natjecanje: Dudinská päťdesiatka
  • Mjesto: Dudince (Slovačka)
  • Datum: 23.3.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook