Međunarodna natjecanja

HODAČKI SPEKTAKL NA 50KM Renić uz hrvatski rekord do norme za SP, Erent također do hrvatskog rekorda! (VIDEO)

Bruno i Ivana nakon utrke Foto: AK Agram Bruno i Ivana nakon utrke

U sklopu 38. "Dudinská päťdesiatka", jakog hodačkog natjecanja razine EA Race Walking Permit Meeting održalo se i Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju na 50km.

Ovaj dan i tu disciplinu pamtit ćemo još dugo vremena s obzirom na vrhunske dosege koje su ostvarili naši najbolji hodači i hodačice.

Ivana Renić iz utrke u utrku radi nevjerojatne stvari u ovoj disciplini, a danas je to sve podigla na još jedan nivo više! Naime, ciljem je prošla u vremenu 4:20:17 što ne samo da je njezin novi osobni rekord već je to i novi hrvatski rekord te ispunjena norma za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo!

Prijašnji rekord od 4:35:17 iz Berlina već nakon samo 6 mjeseci odlazi u povijest, a zamijenit će ga ovaj rezultat koji inače po bodovnim tablicama IAAF-a vrijedi 1160 bodova. Da vam dodatno dočaramo koliko je ovo jak rezultat spomenimo kako je norma za Dohu i 50km hodanje bila 4:30:00, dakle skoro za 10 minuta brže vrijeme od potrebnog.

Od početka su se stvari razvijale po planiranom, ali kada hodate ovako dugu dionicu dovoljan je jedan loš trenutak da se stvari promjene. No toga danas nije bilo, štoviše, što je utrka odmicala, Ivana je bila samo moćnija i bolja. Naravno, suvišno je uopće pričati o tome tko je postao prvakom Hrvatske, a u cjelokupnoj međunarodnoj konkurenciji se pozicionirala na visoko 2. mjesto.

Velika utrka je iza Brune Erenta koji je oduševljeno dočekao svoj prolazak ciljem i vremenom 4:05:02, a kako i ne bi kada je to novi hrvatski rekord kod seniora!

I on je napravio značajno poboljšanje, prije 364 dana u Dudincama je hodao 4:12:22, a sada je to već za 7 minuta (i više) brže-bolje vrijeme. Njegova norma za SP je logično brža od one ženske, 3:59:00, ali svakako veseli da je ovo brže od norme za prošlogodišnje Europsko prvenstvo tako da se time zasigurno etablirao na ovoj međunarodnoj razini. U poretku za PH nije bilo dileme i tko je prvak, a u sveukupnom poretku je to 18. mjesto.

Uz njega je tu hodao i Jurica Stanko koji nije završio utrku za prvenstvo Hrvatske (50km), ali jest onu u sklopu samog mitinga na 35km i bio 3. s 3:34:08.

Radi se o atletičaru koji je tek u prvoj godini mlađeseniorskog staža i kao takvom ova dionica je već bila dobar izazov koji je uspješno završio i tako pokazao da može biti konkurentan na ovim dionicama tim više što u nekoj budućnosti je moguće da će se u hodačkom svijetu mijenjati kilometraže i odrediti neke nove discipline. No to u ovom trenu nije bitno.

Pevec slijedila inspirativan dan za još jedan rekord

Seriji rekorda i najboljih osobnih ostvarenja priključila se i Eli Pevec koja je nadmašila svoj hodački juniorski rekord na 10km iz Pecsa otprije 6 mjeseci koji je iznosio 53:40.

Današnjom utrkom (izvan PH) to više nije tako, Eli je ciljem prošla kao trećeplasirana s 53:18 tako da je to sada novo najbolje njezino, a i hrvatsko ostvarenje!

Identičan plasman pripao je Bruni Janček na utrci dugačkoj 5km gdje je hodala 26:26 što nije daleko od nedavne utrke u Zagrebu (26:19), a ovaj plasman zauzela je u konkurenciji od 17 natjecateljica.

Za kraj spomenimo kako nitko od naših natjecatelja i natjecateljica nije dobio opomenu što jasno sugerira kako su tehnički po tko zna koji put u potpunosti zadovoljili sve kriterije sudaca međunarodnog natjecanja ove visoke razine.

Malo je reći da smo oduševljeni svim današnjim postignućima u Dudincama i Slovačkoj i uz sve čestitke možemo samo nadodati - ponovilo se! 

  • Natjecanje: 38. Dudinská päťdesiatka
  • Mjesto: Dudince (SVK)
  • Datum: 23.3.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook