Međunarodna natjecanja

EP do 18 godina: Što se događalo na štafeti 100-200-300-400m (M) i zašto je Hrvatska u jednom trenu imala broncu (pa više nije)

Čisto da se situacija rasvjetli do kraja Foto: EA/pngimg Čisto da se situacija rasvjetli do kraja

Teško je za očekivati kako će na jednom velikom natjecanju koje traje više dana sve proći u savršenom redu bez nekih kontroverznih trenutaka... Tako je bilo i ovdje u Mađarskoj i Gyoru na zaključku Europskog mlađejuniorskog prvenstva.

Prvo, da najjednostavnije odgovorimo na pitanje iz naslova, a to je da su se dogodile ljudske greške, dvije u ovom slučaju.

1. Pogreška u prijepisu i zamjena identiteta štafeta

U trenu kad je objavljen službeni poredak, ubrzo je izašla korekcija s diskvalificiranom Italijom koja je do tog trena bila prvak i samim time došlo je do promjena u poretku (svi za jedan plasman gore). Naknadno se ispostavilo kako je zapravo odmah na početku već trebala biti diskvalificirana Bjelorusija (što uistinu i jest jer nisu uspjeli izmijeniti u zoni primopredaje na posljednjoj predaji za 400m).

Bjelorusija je bila u stazi 1, i u obradi podataka je čini se došlo do shvaćanja kako se ne radi o stazi već plasmanu 1. Samim time je u tom trenu nastradala Italija, a trebala je Bjelorusija. U prijevodu, došlo je do slučajne zamjene identiteta štafeta.

2. Sudačka pogreška u postavljanju štafeta

Nakon što se ispostavio stvarni slučaj prve greške, logično kako su krenule kontra žalbe drugih reprezentacija, a one su bile opravdano usmjerene s poantom kako je talijanski trkač na 400m (posljednjoj izmjeni) mogao biti prvi u redu kad je Poljska imala vodstvo u trenu kad se ulazi u zavoj na 200m nakon čega se tek trebaju poredati trkači. Dakle, prema pravilima poljski trkač je trebao biti prvi u redu.

U slučaju da nakon toga netko od trkača na 400m (posljednja izmjena) ide svjesno se gurati i mijenjati redoslijed - jedini lijek je diskvalifikacija.

Ovdje se dogodilo to da je sudac zadužen za tu posljednju izmjenu poredao štafete već znatno prije tog ulaska u zavoj, a sama greška je dodatno nejasna što neki trkači prilikom takvog postavljanja nisu ni mogli još ući u prvu stazu (primjerice oni koji su bili u 7. i 8 stazi po dijagonali trče prema prvoj stazi).

Ovo je zapravo i veći kiks od prve greške. Kako se radilo o sudačkoj greški, a ne greški trkača, čini se logičnim odbaciti žalbe i Italiju vratilti na svoje zasluženo 1. mjesto. 

Šteta je samo što se zapravo našu štafetu dovelo do situacije da u jednom trenu slave medalju, a drugom više ne. Ono što je pozitivno je za dečke da su se uopće našli u toj situaciji. Npr. gore spomenuta Bjelorusija ionako je bila 8. tako da njima ova diskvalifikacija ne igra preveliku ulogu.

+ Ostalo

Bonus dio bi se odnosio na linije u prvoj izmjeni (kad trkač na 100m predaje 200m) je zapravo neki početak traljavosti koje su se događale kod štafeta i radi tako 'labavog' pristupa očito su stvari morale kasnije kulminirati.

Naime, štafete se ovdje ne trče kao u Hrvatskoj već kao nekada na Svjetskom mlađejuniorskom prvenstvu tako da su trkači na 100 i 200m u svojim stazama što automatski znači da drugačiji redoslijed linija starta i izmjena. Start utrke je na liniji za 4x200m (kojih inače nema ni na nijednom stadionu u Hrvatskoj), ali ostaje nejasno da ako ste gledali snimku bilo u kvalifikacijama ili finalu da se na toj prvoj izmjeni uopće ne mogu vidjeti te zone primopredaje.

Netko može kao protuargument reći da se ne moraju u prijenosu vidjeti već bitno da trkači vide (što je najbolje ni oni nisu), ali to zaista ne stoji pogledamo li primjerice 2013. godinu. Ovdje se sve jasno vidi. Na stadionu u Gyoru ne. 

Zaključno treba reći kako su greške sastavni dio sporta i najvažnije od svega jest da se nije dogodila nikakva tragedija, i naravno kako se uvijek može pogriješiti.

Ipak, šteta je da se dogode takve pomalo glupave greške i umjesto mirnog završetka na spektakularni način dobije se konfuzna situacija u kojoj se onda treba dobro snaći i donijeti dobre i pametne odluke kao što ovdje na kraju ipak jest slučaj.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook