Međunarodna natjecanja

Dudince 2018. za pamćenje: Ivana Renić do norme za EUROPSKO PRVENSTVO, Bruno Erent do novog hrvatskog rekorda!

Ivana Renić uspjela ono što je nekad bilo nezamislivo Foto: Renato Branđolica Ivana Renić uspjela ono što je nekad bilo nezamislivo

Sedmu godinu za redom skupina atletičara našeg kluba sudjelovala je na hodačkom mitingu visokog ranga u slovačkim Dudincama.

Kvalitetu natjecanja potvrđuju imena pobjednika – na 50 km prvi je ciljem prošao domaćin Matej Tóth, aktualni olimpijski pobjednik, a na 20 km najbrži je bio Kolumbijac Éider Arévalo, svjetski prvak iz Londona. Kod žena na 20 km pobjednica je bila također iz Kolumbije - Sandra Lorena Arenas, petoplasirana u Londonu, a druga je bila Čehinja Anežka Drahotová, koja je vlasnica svjetskog juniorskog rekorda.

Od hrvatskih natjecatelja ponovno se iskazao Bruno Erent te poboljšao osobni i hrvatski rekord u hodanju na 50 km za 39 sekundi, odnosno na 4;12:22. U hrabrom nastupu sve do 38. kilometra bio je u tempu norme za Prvenstvo Europe koje će se ove godine održati u Berlinu. No i ovaj rezultat je bio vrlo zapažen te Bruno osvaja odlično 12. mjesto u konkurenciji 25 natjecatelja.

Zanimljivost je čak devet odustajanja u ovoj konkurenciji, što oslikava ogromne zahtjeve najduže atletske discipline.

Ivana Renić bila je u cilju peta od devet žena koja su se zaputile u pionirsku avanturu u ženskoj „pedesetki“ koja će se ove godine po prvi put održati u okviru Prvenstva Europe u atletici.

Ivanin rezultat bio je 4;46:27, što je znatno bolje od postavljene norme (4;50:00), ali ne znači da je to postigla s lakoćom. Hodanje 50 km je nemilosrdna disciplina u kojoj je skoro nemoguće održati tempo kretanja od starta do završetka pa je nužno imati određenu rezervu za zadnje kilometre.

Ali Ivana je tu rezervu unijela u cilj, što oslikava podatak o prolaznom vremenu na polovici utrke (2;23:22), odnosno drugih 25 km hodala je brže nego početnih, što je rijetkost, posebice za mlade atletičare, a Ivana je s 21 godinom najmlađa hodačica koja ima normu za europsko prvenstvo!

Zanimljivost je i da će se ovim nastupom uvrstiti na 7. poziciju između 14 žena s ovogodišnje europske rang liste hodanja 50 km. Sve su to reference koje daju dodatnu vrijednost ovom strašnom uspjehu i postignuću.

Na natjecanju smo imali i dvije predstavnice u kategoriji mlađih juniorki na 5 km, koje su osvojile 2. (Eli Pevec) i 3. poziciju (Bruna Janček), u konkurenciji 11 mladih hodačica iz 4 države. Djevojke su pokušale postići normu za europsko mlađejuniorsko prvenstvo, ali za to će biti još prilike tijekom sezone.

Velike čestitke za naših četvero predstavnika, a posebno smo ponosni na Ivanu, koja, nakon sudjelovanja na mlađejuniorskom svjetskom prvenstvu i mlađeseniorskom europskom, ima priliku biti prva hodačica iz Hrvatske koja će nastupiti na seniorskom prvenstvu Europe! Pothvat(i) vrijedni divljenja, bravo!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook