Međunarodna natjecanja

Cepuš mlađejuniorski prvak Balkana, zlatna i dvostruko rekordna štafeta 4x100 mlađih juniorki

Sven Cepuš zasluženo je zlatni Foto: AK Agram Sven Cepuš zasluženo je zlatni

Sremska Mitrovica ugostila je najbolje mlađe juniore i juniorke ovih prostora, među kojima je za Hrvatsku nastupilo 8 naših članova i članica.

Za razliku od prvenstva Balkana za starije juniore i juniorke, ovo za mlađe juniore i juniorke funkcionira u jednodnevnom formatu čime neke discipline nisu zastupljene u programu.

Sven Cepuš istrčao je jednu dobru utrku na 800m koja je imala svojih uspona i padova (pritom ne mislimo na njega već na tempo i ritam), a u takvom ritmu Sven je u posljednjih 200 metara krenuo u završnicu gdje ga nitko naprosto nije mogao zaustaviti i ostvario svoju najveću pobjedu u karijeri!

Pobjedniku je poslije dodijeljena zaslužena zlatna medalja, a za nju je trebalo istrčati 1:55,83! Sigurno je sam priželjkivao bržu utrku, ali što se plasmana tiče, bolje nije moglo.

U ženskoj štafeti 4x100m trčale su Dorja Zanetić (AK Istra Pula), Daniela Pešić (Ak Dinamo Zrinjevac), Klara Barnjak (AK Kvarner Rijeka) i članica našeg kluba, Dora Filipović. Mlađe juniorke zajedničkim snagama istrčale su utrku i rezultat za pamćenje i povijest – Dora je ušla u cilj s čak 46.92 što je i mlađejuniorski, ali i starijejuniorski rekord Hrvatske ove discipline!

Rekordna i zlatna štafeta - Zanetić, Pešić, Barnjak i Filipović

Mlađejuniorski rekord Hrvatske stajao je malo manje od 18 godine, kombinirana štafeta triju klubova (Mladost, Slavonija, KRB) u Ljubljani je 27.09.1998 istrčala 47.65 što je sada debelo nadmašeno. Tada su trčale Perošević, Karanikić, Šteko i Petričević.

Rekord kod (starijih) juniorki suprotno imenu mlađi je i od mlađejuniorskog, u Čakovcu je 28.06.2003 reprezentativni sastav Jakovljev, Grgić, Ivančević i Golub istrčao 46.99 što je također sada nadmašeno.

Odlična štafeta uz jedan dobar prostor u dijelu izmjena gdje je u nekoj budućnosti dobar prostor da se možda taj rezultat poboljša, ali bez Dore koja iduće godine ipak ne pripada ovoj dobnoj kategoriji.

Uz ovo zlato, pripalo joj je srebro i naslov doprvakinje u disciplini 400m, ali ostaje gorak okus rezultata 56.3 koji je ručno mjeren i samim time nije nešto relevantan, pogotovo u ovoj fazi sezone. Svejedno plasman je neupitan i dobra je to najava Kolumbije.

Bronce za Svalinu (s normom), Zuanovića i mušku štafetu 4x100m

Filip Svalina oduševio je na 2000m zapreke, utrka na kojoj kad god se 'lomila' utrka vidjeli smo pravoremenost i točne reakcije te nije dozvolio propustiti nastavak jednog sjajnog niza vrhunskih utrka koje pruža u posljednje vrijeme.

Na kraju je sve što je postigao vrijedno pohvale – pripala mu je brončana medalja, a rezultat je 6:03,19! Koliko je to kvalitetno govori vam podatak da je kojim slučajem ova disciplina bila prošli tjedan i da je ostvario identično vrijeme, bio bi još jedan putnik u Cali na mlađejuniorsko Svjetsko prvenstvo, ovako je tjedan dana prekasno.

No unatoč tomu, mora i može biti zadovoljan svime dosad prikazanim, Filip je definitivno jedna od ljepših srednje-dugoprugaških priča ove sezone.

Filip Svalina

Medaljom istog sjaja 'okitio' se Ante Zuanović koji je taj uspjeh zapravo osigurao već u prvoj seriji u svom prvom skoku za Hrvatsku na međunarodnom natjecanju.

Reprezentativni debi možemo smatrati uspješnim, skočio je 14.28 i tako ostao samo na centimetar do apsolutnog osobnog rekorda (14.29), a na otvorenom je to od ovog trenutka novi osobni rekord, poboljšan za jedan centimetar. Sve je to blizu, ali upravo ta konstanta ove sezone jedan je od razloga zašto se Ante kući vraća s broncom i osvojenim 3. mjestom.

Optimističan za svoje buduće troskoke može biti, puno stvari ima još koje može poboljšati, a već sada vrlo često skače preko 14 metara. Osobni rekord na otvorenom postigao je i na dalju, 6.42 vrijedilo je 8. mjesta.

U muškoj štafeti 4x100m, sudjelovala su naša dva člana, Mihael Jurčić i Filip Orlović kao 2. i 4. trkač, a sastav su sačinjavali zajedno s Ivanom Novkom i Trpimirom Širokim, članovima AK Slobode i Zagreb Ulix.

I oni mogu biti zadovoljni, bilo je svakakvih događanja kod štafeta (neke nisu uspjele dovršiti, a neke pravilno izmijeniti) koje su oni vrlo dobro iskoristili, zajedno su istrčali 43.86 što je vrijedilo pobjede u 2. skupini, a na koncu i brončanog odličja!

Na 'čistih' 100 metara prije toga u kvalifikacijama nastupao je Filip, 11.47 (-1.4) rezultat je bio nedostatan za finale, samo 2 stotinke su nedostajale i šteta da je tako jer u finalu je vjetar bio skloniji sprinterima naspram ove skupine. Ipak, s obzirom na cjelokupnu sezonu, a sada i štafetu, ima razloga biti zadovoljan.

U disciplini 3000m kod mlađih juniorki nastupala je naša Katarina Vukančić, a kod mlađih juniora Nikola Klarić. Potonji je bio petoplasirani s 9:31,50, a Katarina dodatno je popravila najbolji ovosezonski rezultat s istrčanih 10:51,24 i osvojenim 7. mjestom.

Kad se sve zbroji s ostalim članovima reprezentacije, dobijemo jedan uspješan učinak, 12 osvojenih medalja, od čega 4 zlata uz 2 odnosno 3 rekorda.

Čestitamo svim našim članovima i članicama, ali i ostalim reprezentativcima na svemu ostvarenom!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook