Domaća natjecanja

ZLATNI prvi dan mlađeseniorskog PPH uz posebno impresivne nastupe ČUKMANA I SVALINE

Pokazao da može i sprintati - Hrvoje Čukman Foto: AK Agram Pokazao da može i sprintati - Hrvoje Čukman

Prvi dan pojedinačnog prvenstva Hrvatske za mlađe seniore i seniorke donio nam je nove uspješne nastupe naših članova i članica gdje smo okrunili 8 prvaka ili prvakinja uz još 10 medalja.

Danas nije bio na rasporedu kadetski i mlađekadetski dio prvenstva već nas to očekuje tijekom drugog dana natjecanja.

Super brzi Čukman za pamćenje na 100m, Haber i Kovačić zlatni na 400m

Na 400m kod žena vidjeli smo jednu borbenu utrku u kojoj je kao najbolja ciljem prošla naša Wanda Haber istrčavši 57.16 u natjecanju gdje je za medalju trebalo biti brži od minute. Presudio je odličan drugi zavoj nakon čega se u posljednjih 100 metara izbacila s velikom prednošću koju je održala do prolaska ciljem.

Ovo je ujedno i njezin prvi pojedinačni mlađeseniorski naslov prvakinje Hrvatske. Osim nje, Ivona Jurišić ciljem prolazi u vremenu 1:05,40. 

Stotku kod žena ovaj puta nismo imali predstavnice, ali zato je bilo bogato kod muškog spola gdje smo dogovorili i jednu izvankonkurencijsku utrku s obzirom na to da smo imali više od predviđenih 5 trkača. Zanimljivo je tu bilo za vidjeti Matea Kovačića koji dugo nije trčao 100m, a posebno Hrvoja Čukmana kojem je ovo potencijalno i službeni debi u ovoj disciplini.

I to kakav - zlatni! Prvo je u kvalifikacijama istrčao 11.03 s vjetrom -1.1, a u finalu mu se pridružio i Mateo koji netom prije pobjeđuje u svojoj skupini istrčavši 11.20. U regularnom dijelu Edin Mešić zauzeo je 10. mjesto (11.77), Filip Orlović 13. mjesto (12.02), dok su izvankonkurencijske rezultate bilježili Jakov Raguž (11.54), Jakov Vuković (11.66), Antonio Kovačić (11.73) i Maksimilijan Međimorec (12.00). Najbolji među njima bio je onaj pravi senior u liku Alena Kolara s 11.13, samo stotinku sporije od osobnog rekorda. 

Finale je ponudilo više, Hrvoje je već u prvim metrima 'odletio' ispred ostatka konkurencije i istrčao sjajnih 10.87 za njega što je ujedno i najbrži rezultat na 100m u povijesti našeg kluba! Uistinu impresivan nastup kojeg vrijedi pogledati više puta, a do medalje je došao i Mateo istrčavši 11.13 za 3. mjesto.

Pokazao je Hrvoje da itekako može na ovim kraćim dionicama dok je 400m ipak pripalo Mateu koji je do zlata stigao manirom prave 'stare iskusnjare'. Naravno, radi se o svojevrsnom preuveličavanju, ali činjenica je kako je naš član u konkurenciji ostalih u svojoj grupi ipak najiskusniji s više utrka u nogama, pogotovo na ovoj razini.

Tako je prvih 200m prepustio konkurenciji nakon čega se polako počeo 'paliti' u zavoju da bi u posljednjih 100m ubacio u 'brzinu više' i u završnici stigao do zlatne medalje i povratka na mlađeseniorski tron, barem što se ove discipline tiče. Hrvoje ga je pratio, ali u ovoj utrci ipak je njegovih 48.28 bilo nešto sporije od Mateovih 48.16. 

Povratnički zlatni Svalina na 3000m, Vukančić u najboljem izdanju za pobjedu na 5000m

Na 1500m do osobnog rekorda i najbolje utrke stigao je Andrija Palička istrčavši 4:08,32 no ipak je bio daleko od postolja i medalje kao četvrtoplasirani jer je za broncu trebalo biti 5 sekundi brži. Uz njega su još trčali Nikola Klarić (4:11,25) kao šestoplasirani te Zlatko Kožuhar i Filip Grgurić na 11. i 12. mjestima vremenima 4:21,39 i 4:27,46.

Kod cura smo bili uspješniji, bila je to utrka nešto sporijeg ritma, a u njoj Tina Šmid stiže do reuzltata 4:56,72 što je danas vrijedilo srebrnog odličja! Izvan konkurencije trčala je i naša trenerica Antonija Žalac, vrijeme je bilo 5:04,86. 

Ovo je bio dan povratka na neke discipline gdje dugo nismo naše članove vidjeli. Tako je primjerice Filip Svalina nakon podosta vremena trčao 3000m, ali 'čistih' bez zapreka koje ga sutra očekuju. I bio je zaista odličan, poboljšao je osobni rekord strahovito i prošao ciljem kao novi najbolji čovjek ove discipline u mlađeseniorskoj konkurenciji!

Njegovih 8:42,74 je bilo nedostižno za sve pa čak i srebrnog Petra Bratulića koji je ranije probao promjeniti ritam utrke i uspio u tome, ali njegov klupski kolega imao je pravi odgovor na tu utrku. Petar je istrčao 8:54,73.

Najduža disciplina dana bilo je ženskih 5000m, a tu je pobjedu odnijela Katarina Vukančić, i to osobnim rekordom od 17:58,91. Ne radi se o značajnom poboljšanju osobnog rekorda, ali bile su tu prisutne neke druge sitne poteškoća pa svakako treba biti zadovoljan, a i još je k tome taktički bila na visini zadatka. Malo po malo, medalja po medalja, to bi mogao biti moto Ivane Grubišić koja je s današnjih 20:36,14 stigla do brončane medalje.

Još se trčalo i 3000m zapreke mlađih seniorki, do 4. mjesta stigla je Petra Jakopović utrkom brzom 12:58,92, a borbeni debi imala je Sandra Šrut istrčavši 13:19,84. Na kraju je pomalo 'izgorila' u njemu, ali hrabro je izdržala do kraja i prošla ciljem. 

Utrka na 110m prepone donijela nam je laganu šetnju Antu Zuanovića na 18.71, ali i to je bilo dovoljno za brončanu medalju i kvalificiranje za finale seniorskog Kupa Hrvatske idući tjedan. Desetak minuta prije 100m prepone trčala je Leonarda Farkaš za 18.33 čime je bila 7.

Skok u dalj donio nam je broncu Karla Blaževića s novim osobnim rekordom od 6.91! Skakao je vrlo dobro kroz svih 6 serija i najbolji skok pronašao upravo u zadnjoj. Nastavi li ovim tempom, 7 metara je pitanje trenutka. Noel Bagić također je skočio osobni rekord od točno 6.50m za 5. mjesto, a skok koji je izveo u zadnjoj seriji pamtit će se još jedno vrijeme. 

Ženski troskok donio je 5. mjesto Karle Kovačić najdaljim skokom od 10.63, a nije daleko bila ni Marta Ivkić plasmanom iza nje i skokom od 10.49. 

Slično vrijedi i za Laru Jurišu, posebice kad spominjemo njezin nastup na skoku s motkom gdje je skočila 3.70m i onda čekala da vidi hoće li njezina trening kolegica Martina Fileš preskočiti 3.80 što je i uspjela u 3. pokušaju. No svakako se radi o solidnoj formi uoči zadnjeg nastupa na seniorskom Kupu Hrvatske, a da je forma stabilna, pokazala nam je danas kao mlađeseniorska doprvakinja Hrvatske.

Na samom početku natjecanja bacala je Gabrijela Grčević i hicem od 35.70 osvojila 4. mjesto. 

Mrčić najbolji kad je trebalo, zlato u obje štafete 4x100m

Filip Mrčić nije bio u svom najboljem izdanju ikad, ali u trenucima kad je trebalo, letvica je ostala na mjestu, posebno je značajna bila visina od 2.05m koju je iz prve skočio, a to je ujedno bio i najbolji skok natjecanja!

Zato je i zaslužio mlađeseniorski naslov prvaka Hrvatske, iako smo i na 2.08m vidjeli dva dobra pokušaja. Dominik Grdanjski bio je blizu medalje, ali unatoč manjem broju pokušaja u jednom trenu, 1.96m ovaj puta nije išlo, a tu se na kraju i 'lomilo' po pitanju brončane medalje.

No zato je nakon toga zasjeo za komentatorsku stolicu i svojim dosjetkama svakako držao atmosferu na razini pa čak i humoristične situacije. Uz njih je još izvan konkurencije nastupao Fabian Banožić (1.75m).

Bacanje kugle definitivno nije bilo spektakularno i šteta da u tom smislu Demir Kolarević nije uspio baciti nešto dalje od 16.34 pa je ovako stigao do srebrne medalje, a zlatna (16.51) nije bila daleko.

No Demir je čovjek od zadatka pa ga jedan od njih čeka i tijekom drugog dana gdje vjerujemo da će opravdati ovu titulu. Dobro je nastupao Luka Medvidović hicem od 13.44, samo 2cm do osobnog rekorda i 10cm do brončane medalje. Petoplasirani je bio Jurica Pranić hicem od 11.60. Bacao je koplje gdje je stigao do 44.93 čime je bio plasman bolji (4. mjesto). 

Imali smo vrlo kompaktnu 4x100m štafetu mlađih seniorki gdje su Marta Ivkić, Wanda Haber, Anamarija Kisegi i Karla Puljko uspjele zajedničkim snagama stići do pobjede koju su zaslužile kao jedina štafeta brža od 50 sekundi, točnije 49.97!

Posebno je tu dobar dojam ostavila prva trkačica Ivkić jer je donijela prednost koja se do kraja nije ispustila tj. samo se povećavala. Tako su se ove četiri djevojke okrunile zlatnim medaljama!

Pravi mali spektakl uslijedio je na kraju na 4x100m mlađih seniora. Iako smo u ovo natjecanje ušli bez nekoliko dobrih ili kvalitetnih trkača i dalje imamo sastav koji može stići do vrha!

Ovaj puta su to bili Edin Mešić, Hrvoje Čukman, Antonio Kovačić i Mateo Kovačić. Bratska izmjena nije bila najidealnija, ali Mateo je za svoju izvrsnu dionicu u štafeti definitivno zaslužio pohvale s obzirom na to da je nadoknadio zaostatak i odveo našu štafetu do pobjede vremenom 43.23! A to zasigurno nije bilo jednostavno pored uvijek neugodne i brze štafete Kvarnera.

Vrlo zanimljiv prvi dan je iza nas, a ne sumnjamo da nas slično očekuje i tijekom drugog.

Čestitke svim našim atletičarima i atletičarkama na postignutim uspjesima!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook