Domaća natjecanja

Žetva medalja na Zimskom prvenstvu Hrvatske u trčanjima, nova norma Bloudeka za EP mlađih juniora

Marino Bloudek prvi put ispod 4 minute na 1500m Foto: AK Agram Marino Bloudek prvi put ispod 4 minute na 1500m

Kasniji, proljetni termin za Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima na stazi se pokazao dobrim potezom unatoč 'konfliktu' imena s godišnjim dobom, ali to je manje bitnije naspram naših osvojenih 22 medalja!

Od toga smo okrunili 7 prvaka, 10 doprvaka i 5 brončanih atletičara i atletičarki što je s obzirom na ipak manji broj disciplina (400, 800, 1500m i 3000m) u dvije kategorije, jako dobro ostvarenje. Tim više što su mnogi ovdje došli bez posebnog foksuiranja i tempiranja forme za ovo natjecanje. Radi preglednosti ovog članka, pisat ćemo prema kategorijama u spolovima. 

Seniorke: Trokut Vukančić-Žalac-Ćulibrk na 1500m

Ovdje nismo imali previše natjecateljica, svega tri, ali bilo je to 3/3 na 1500m gdje su nastupale Katarina Vukančić, Antonija Žalac i Ljiljana Ćulibrk. Katarini je u ovom troboju pripao naslov najbolje i najbrže, u cilj je ušla u vremenu 4:56,75. Antonija i Lili su ušle relativno poravnate u ciljnu ravninu, ali ipak je za 6 stotinki bila brža Antonija (5:07,17 - 5:07,23).

Antonija Žalac, Katarina Vukančić i Ljiljana Ćulibrk

Nije bila ovo brojna utrka, ali to nije bio problem ove atletičarsko-trenerske-direktorske kombinacije. Svi su svoju priliku iskoristili.

Seniori: Senjarić najbolji na 800m, nastavljena dominacija štafeta

Prvog smo od seniora pratili Matea Kovačića na 400m koji je u ovoj utrci stigao kao drugoplasirani u cilj istrčavši 48.79, a vremena za odmor nije bilo puno jer je slijedio nastup na 800m gdje prošle sezone nije nastupao.

Što tek reći za Yanna Senjarića, posljednji put je trčao ovu disciplinu prije 5 godina, ali u ovoj pripremnoj fazi sezone upravo mu se ova disciplina činila boljom nego standardnih 400m. Spomenuti duo držao se jedan uz drugoga, ali ipak je s odmicanjem utrke prema kraju stariji i iskusniji Yann došao na svoje i pobijedio sa 1:57,10, a Mateo je ciljem prošao u vremenu 1:59,83. 

Na postolju im se priključio najiskusniji od svih, Milan Kotur, koji na pragu svoje 30. godine i dalje stigne ubilježiti zanimljive (trivijalne) podatke, a današnji je da mu je ovo bila prva utrka (u životu) na 800m. Medalja u debiju nije pobjegla, vremenski je to bilo 2:02,79.

Antun Pavelić i Petar Bratulić nastupali su na 3000m gdje je također vrijedilo 'pravilo' starijeg i iskusnijeg, Antun je bio srebrni istrčavši 8:52,83 dok je Petar broncu zavrijedio s 8:57,81. Samo dvadesetak minuta kasnije priključili su se i štafetama 4x400m.

Suprotno nekim primjedbama 'sa strane', ovo natjecanje za ovu godinu nije imalo limit u brojčanom prijavljivanju štafeta (premijerno na ovom natjecanju) stoga smo to iskoristili i za svaki slučaj prijavili 3 štafete da se izbjegne eventualno neodržavanje ove sjajne discipline. Sve se poredalo prema redoslijedu prijavljenih štafeta.

Agram I štafeta pobjednički je završila disciplinu s vremenom 3:33,48, a suvereni prvaci Hrvatske su David Lavrenčak, Yann Senjarić, Milan Kotur i Mateo Kovačić!

Medalja nije pobjegla drugom sastavu (Mario Gostrec, Ivan Đureković, Mihael Jurčić i Antun Pavelić), oni su istrčali 3:44,45, a poziciju do postolja popunio je treći sastav (Ivan Sindičić, Ante Zuanović, Marko Katalinić i Petar Bratulić). Vrijedi istaknuti iz druge štafete Gostreca i Đurekovića kojima su ovo prve osvojene medalje na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske.

Štafeta 4x400m seniori

Juniorke: Filipović brže naspram 2015., srebrni debi Šmid

Dora Filipović ove godine nije stigla do naslova prvakinje Hrvatske, već doprvakinje, što je svakako također uspjeh, ali vrijedi istaknuti ipak brži rezultat naspram prošlosezonskih 58.45. Ove godine za otvaranje sezone u ovoj disciplini sada je to 57.78. Uz nju svoje prve atletske korake bilježi Klaudija Dešić s vremenom 1:09,99 na 8. mjestu. Kasnije je još trčala 2:38,98 na 800m.

Prvi nastup u ovoj konkurenciji discipline 3000m pamtit će Tina Šmid. Radi se o atletičarki rođenoj tek 2001. godine što znači kako još odrađuje kadetski staž, ali pravo nastupa nije bilo sporno.

Tina Šmid

I debi joj može ostati u lijepom sjećanju, istrčanih 10:53,26 i osvojen naslov juniorske doprvakinje Hrvatske! 

Juniori: Zlatnom Bloudeku nova norma, zlata za Cepuša, Klarića i štafetu 4x400m

Poput Matea Kovačića, receptom 400-800-4x400m išli su Sven Cepuš i Hrvoje Čukman. Potonji je na 400m bio nešto brži istrčavši 49.31, a Svenu je trebalo 49.65. Time su osvojili 2. i 3. mjesto. Vremena za posebnu analizu nije bilo, brzo je uslijedilo 800m gdje je Sven svakako iskusniji (iako godinu dana mlađi), ali nije se loše snašao ni Hrvoje koji je drugi put trčao ovu disciplinu.

Prošli put je to bilo pomalo davne 2013. godine. Sada je to ipak bilo brže i bolje, ispod 2 minute tj. 1:59,80. Sven je u boljem trenutku promijenio ritam i ubrzao, ciljem prošao u vremenu 1:58,17 i tako pozlatio svoj pobjednički nastup! Uz njih je ovdje trčao Andrija Palička za kojeg šteta da nije malo ranije krenuo s ubrzanjem, sigurno bi to bilo još bolje od 2:06,75. 

Prije toga smo gledali jako dobrih 1500m s dva glavna aktera. Prvi je bio Marino Bloudek koji je od prvog metra preuzeo vodstvo i u kratkom roku napravio veliku razliku naspram ostalih. U jednom trenutku je djelovalo kao da se ta razlika smanjuje, ali onda je opet stigla promjena, dodatno ubrzanje i Marino je krenuo u 'završni marš' i u cilj stigao s 3:59,29!

Novi osobni rekord vrijedan nove norme za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo, a ujedno i prva njegova utrka ispod 4 minute. Još jednom je pokazao sjajnu psihu i zasluženo je natjecanje uz ove spomenute uspjehe završio sa zlatnom medaljom oko vrata!

Dobar nastup je i iza Filipa Svaline, drugoplasiranog u istoj utrci, s novim osobnim rekordom 4:06,64. Napredak se vidi i u ovoj disciplini, dobre vijesti za nastavak sezone. 

Odličnih vijesti nije nedostajalo i na dvostruko dužoj dionici gdje su nove medalje osvojili Nikola Klarić i Zlatko Kožuhar. Potonji je do naslova doprvaka Hrvatske stigao u završnici sa njegovim karakterističnim odličnim finišem. Ipak, za danas najboljim, Nikolom, bilo je malo prekasno, ali veseli nas što su na 1. i 2. mjestu bili upravo njih dvojica.

Zlatko Kožuhar i Nikola Klarić

Zlatko je tako sezonu nastavio u dobrom ritmu (9:08,73), a Nikola pokazao znakove 'buđenja', očito mu Pula i ovo natjecanje odlično leže, prošle godine je isto bio odličan (postignut osobni rekord 9:05,53), a sada je bio vrlo blizu istrčavši 9:06,91, ali je zato plasmanski na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja! Spomenimo i Domagoja Jakopovića koji je također trčao ovu utrku, preciznije rečeno to je 10:47,11. 

Šteta bi bila nakon seniorske pobjede na 4x400m ne imati i juniorsku, srećom pa smo i u ovoj konkurenciji to uspjeli. Kombinacija Filip Orlović, Sven Cepuš, Antonio Kovačić i Hrvoje Čukman nije razočarala i na najbolji način zaključila današnje lijepo natjecanje, održano po ugodnom vremenu. Novo zlatno odličje je tu, a rezultat je 3:24,95.

Uz čestitke za rezultate, plasmane, medalje, koristimo priliku svima čestitati i zaželjeti sretan Uskrs!

  • Natjecanje: Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima na stazi
  • Mjesto: Pula
  • Datum: 26.3.2016.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook