Domaća natjecanja

Vukančić, Kožuhar i Orešković prvaci Hrvatske u krosu

Naši prvaci u različitim dobnim kategorijama - Katarina Vukančić, Zlatko Kožuhar, Marko Orešković Foto: AK Agram Naši prvaci u različitim dobnim kategorijama - Katarina Vukančić, Zlatko Kožuhar, Marko Orešković

Nakon 1994. u Kutinu se dvadeset godina kasnije ponovno vratilo prvenstvo Hrvatske u krosu na kojem su naši atletičari i atletičarke osvojili 3 zlatna, dva srebrna i tri brončana odličja!

Sve je proteklo korektno, kako od strane natjecatelja tako i u organizacijskom dijelu. Vremenski uvjeti su bili suhi uz niske temperature, ali to je već karakteristično za kros natjecanja. Satnica je išla prema planu i u 12h počela je prva utrka, 4000m trčali su mlađi juniori. Krećemo kronološki...

Bronce za Svalinu i Rakić

Medalja je pripala Filipu Svalini koji je prošle godine na ovom natjecanju bio brončani, samo što je tada trčao u konkurenciji starijih kadeta. Godinu dana kasnije Filip je uspješno nastavio svoj niz medalja i ponovno se 'okitio' broncom! Uspješno je pratio ritam najboljih i u posljednjoj fazi utrke te medalja više nije bila upitna. U cilj je ušao s vremenom 13:46.

Na korak do medalje ostao je Julijan Kralj, njegovih 14:11 ovaj puta vrijedilo je 4. mjesta. Uz njih su nastupali Domagoj Jakopović kao devetoplasirani (15:03) i Danijel Zečević na 14. mjestu (15:51). U konkurenciji starijih juniora (6000m) trčao je Vedran Muhar, a u cilj je ušao s 23:07 čime je zaslužio 8. mjesto.

Do svoje prve kros-medalje stigla je i Nika Rakić! Nastupala je u konkurenciji starijih juniorki koje su za zadatak imale istrčati 4000m. Nika je u nešto manje brojnijoj konkurenciji ponovno pokazala koliko je svestrana i zaista je pitanje ima li neke discipline u kojoj ona ne bi mogla nastupati. Vrijeme je 17:58, a medalja je brončanog sjaja!

Sjajne limače predvodio zlatni Orešković, bronca Vukančića

Program nam je zatim ponudio utrku limača koja je zaista bila uzbudljiva od samog početka do kraja. Svi naši limači bili su odlični, tako je Marko Orešković pobijedio u ovoj utrci dugačkoj 800m! Istrčao je jednu kirurški preciznu utrku i zasluženo došao do najsjajnije medalje! Ivan Vukančić stigao je do brončane medalje, a visoko plasirani su bili i Mateo Jurišić odmah poslije njega kao četvrtoplasirani te Lovro Fulgosi na 6. mjestu.

Kada pogledate rezultate s našeg prošlotjednog jesenskog krosa i krosa u Kutini, razlika zaista nije velika što je uistinu potvrda kvalitete koju imaju. Kod limačica (također 800m dugačka utrka) nastupila je jedna, ali vrijedna Anja Tvrtković - 15. mjesto i 3:32 njezin su plasman i rezultat.

Jurica Mučoli i Antonio Frančić bili su naši mlađi kadeti na 1000m. Jurica je bio nešto brži, ciljem je prošao u vremenu 3:25 (10. mjesto), a Antonio je spomenutu dionicu završio za 3:33 čime je zauzeo 14. mjesto. Mlađe kadetkinje trčale su identičnu stazu i dionicu, a od naših su se ovdje nadmetale Lea Glas, Marta Bošnjak i Borna Mohač. Lea je stigla do 11. mjesta s 3:55, Marta do 19. mjesta 4:01, a Borninih 4:04 vrijedilo je 23. pozicije. Dobri nastupi ovih dobnih kategorija, za još bolje rezultate nedostajalo je iskustva, ali i to će doći s vremenom.

Posljednja kadetska zlata Kožuhara i Vukančić, srebro Klarića i Pavelića

Zlatko Kožuhar i Nikola Klarić na samom kraju godine ponovno su nam demonstrirali moć i lakoću pobjeđivanja! Godinu dana stariji Zlatko u cilj je stigao sekundu prije Nikole, vrijeme pobjednika bilo je 6:28. Uživali smo gledajući njihove nastupe u ovoj godini, nevezano jesu li to bile utrke gdje su zajedno nastupali ili suprotno.

Puno puta ove sezone povukli su jedan drugoga do što boljih rezultata (pa i plasmana u nekim utrkama) i sjajno je vidjeti kako zdrava konkurencija može biti dobar katalizator za napredak.

Nikolu iduće sezone još uvijek gledamo u konkurenciji starijih kadeta, ali Zlatko više pravo nastupa nema. Nikad nije razočarao u toj konkurenciji i lista uspjeha je zaista velika, ali bit će prilike za rekapitulaciju toga do kraja godine. Ne sumnjamo da će nam razloga za nove pohvale dati i u godinama koje slijede u mlađejuniorskoj konkurenciji (i stariji).

Posljednji put kod kadetkinja natjecala se Katarina Vukančić i taj staž završila u velikom stilu pobijedivši sa 7:32! Poslije utrke imala je malu zamjerku na sebe da je sve to trebalo biti malo brže, ali i ovako nema sumnje da je znala kako treba trčati ovu utrku i na kraju je to potvrdila vrlo lijepim i suverenim finišem.

Njezin uspon u vrh hrvatske atletike u ovim mlađim dobnim kategorijama počeo je upravo prije godinu dana (nešto više) s prvim osvojenim medaljama, a zasigurno se posebno istaknula na prošlogodišnjem kros prvenstvu Hrvatske kada je senzacionalno iznenadila u utrci mlađih juniorki. Godinu dana kasnije situacija je bila nešto drugačija s obzirom na ulogu favorita, ali ishod je ponovno isti i želimo joj da u idućoj godini bude što više takvih ostvarenja!

Jedan od onih koji su nastupali prošle godine bio je i Antun Pavelić s tim da tada u Polači nije završio utrku. Ovaj puta je uspješno završio seniorsku utrku (10000m) s istrčanih 33:26 i tako zasluženo osvojio naslov seniorskog doprvaka Hrvatske! Hrabro je krenuo i većinu utrke bio u vodstvu, ali i nakon gubitka 1. mjesta nije bilo 'raspada sistema' ili 'bijele zastave'. U nekoj od idućih utrka ne sumnjamo kako će se taj pristup višestruko isplatiti.

Čestitamo našim atletičarima i atletičarkama na osvojenim medaljama i plasmanima te istrčanim rezultatima! Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu
  • Mjesto: Kutina
  • Datum: 23.11.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook