Domaća natjecanja

ULTRAMARATONSKI FESTIVAL U subotu nas očekuje 1. izdanje PH u trčanju na 12h

Staza dugačka točno 1400m Foto: 12hr.run Staza dugačka točno 1400m

Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u 12-satnom ultramaratonu ujedno će biti i zadnje ovogodišnje natjecanje državne razine, a održava se ne samo na atletskoj stazi već i na ostalim segmentima SP "Mladost".

Organizatori su AK Sljeme i naš klub te nas po najavama očekuje još jedna dugotrajna, ali i zanimljiva subota. Natjecanje počinje u 7h ujutro i završava u 19h.

Više informacija može se pronaći u raspisu i službenoj stranici, a za pravu najavu pobrinuo se Dragan Janković iz AK Sljeme, jedan od onih koji su zasigurno po pitanju inicijative najzaslužniji za uvođenje još jednog državnog prvenstva, a prema brojevima koje imamo, nije to bilo bez razloga. Navedeno prenosimo u insertima:

"U subotu će se oko i na atletskom stadionu Mladosti održati prvo prvenstvo Hrvatske u jednom tzv. vremenskom ultramaratonu, u disciplini trčanja 12 sati. Za prvenstvenu trku je prijavljeno čak 58 učesnika iz 20 različitih hrvatskih atletskih klubova, od kojih će sedam imati muške ekipe i tri ženske (po 3 člana/ice), što je sve dosta preko očekivanog.

Time se u potpunosti opravdalo uvođenje još jedne nove ultraške discipline u program državnih prvenstava Hrvatskog atletskog saveza. Za ilustraciju, od 30 dosadašnjih državnih prvenstava u maratonu, samo pet puta je bilo više učesnika, a na trail prvenstvima samo jednom.

No, to nije kraj dobrim vijestima. U open trci na 12 sati će nastupiti ukupno 90 ultraša, plus dodatnih 30 na trci od 6 sati, koja je dio programa ovog ultraškog festivala. Međutim, i internacionalni sastav je također bogat, u Zagreb dolaze ultramaratonci iz cijele Europe, pa imamo predstavnike iz čak 13 zemalja (Austrija, Bosna, Bugarska, Hrvatska, Irska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Španjolska).

Od prijavljenih najzvučnije ime je Španjolac Ivan Penalba, čista svjetska špica, koji u disciplini 12 sati drži 11. rezultat na svijetu svih vremena = 158 kilometara, što je prosjek oko 4:30/km. Penalba će trčati trku od 6 sati, i u toj disciplini ima rezultat preko 87 kilometara (4:06/km). Društvo će mu raditi poznati srpski ultraš Ivan Miškeljin s osobnim rekordom 78km i on će u ovoj trci pokušati oboriti srpski rekord (80km, Željko Končar).

U trci na 6 sati je i viceprvakinja Hrvatske u maratonu Silvia Šimunović, koja debitira u ovoj disciplini, ambicije nisu male, a hrvatski rekord drži Maja Bonačić od 74km, što je ujedno i apsolutni, jer muški rekord (72.2km) drži Alen Imširović, koji će trčati trku na 12 sati.

Što se tiče prvih državnih prvaka, konkurencija je fenomenalna, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji! Mada po prvi put trče trku na 12 sati, zbog izvrsnih rezultata u disciplini 100km, glavni favoriti su Marko Bičanić, Pavle Kruljac i Eldin Hodžić, svi imaju stotku debelo ispod 8 sati.

No, imat će što reći i Zdravko Jadrijev, aktualni hrvatski rekorder (132km), koji ipak ima jedno iskustvo u ovoj disciplini, ali i odličnu stotku 7:39. Kod cura osobnim rekordom od 126km prednjači Veronika Jurišić, uz opasku da je to otrčala u prolazu trke na 24 sata.

Osim nje, odlične rezultate imaju Adrijana Šimić (115km) i Višnja Čonkaš (113km), međutim, prava prijetnja će biti debitantice u ovoj disciplini, prije svih Ines Jozić, Lana Ostojić, Ines Bašić i Lacković Anita, koje sve imaju izvrsne rezultate sa stotke plus Katarina Bekavac, koja nema stotku, ali ima treći rezultat Hrvatske na 6 sati (66km). Hrvatski rekord drži Antonija Orlić (134,7km, prosjek 5:20/km).

Iz Slovenije nam dolazi moćna ekipa strastvenih ultraša, koji su početkom jeseni odlično trčali ekstremne ultre Spartathlon (246km) i Balaton (220km), predvođeni izvrsnim dvojcem Lukom Videtičem i Mirkom Mikličem (oba 134km), a najvrijedniji rezultat ima Poljak Artur Bujnowski (141km).

Krug trke u i oko stadiona Mladosti iznosi točno 1400 metara, staza ima službeni certifikat IAAF-a, trka ima IAU status "bronze label", tako da će svi rezultati biti službeno priznati. Za nas je važno i to da će ova trka poslužiti kao izborno natjecanje za nadolazeće europsko prvenstvo u trčanju na 24 sata (Verona, rujan 2022).

Sve u svemu, na kraju sezone nas očekuje jedan vrhunski domaći ultraški šlager i lako moguće da ovo bude rezultatski jedna od najjačih trka ove godine u svijetu.

Po broju učesnika se već sad zna da će biti druga ove godine, obzirom da je samo jedna trka na 12 sati imala više natjecatelja = 92 (Jackson, Mississippi)."

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook