Domaća natjecanja

Šest prvaka i prvakinja u hodanju na stazi uz seniorske naslove Erenta i Golobić, četiri doprvaka na 10000m

Bruno Erent obranio je prošlogodišnji naslov pobjednika Foto: AK Agram Bruno Erent obranio je prošlogodišnji naslov pobjednika

Po prvi puta u Božjakovini, točnije Sportskom centru "Brckovljani", održalo se jedno pojedinačno prvenstvo Hrvatske. Točnije, bilo je to prvenstvo predviđeno za hodanje na stazi i utrke na 10000m. Natjecanje smo završili kao najuspješniji klub!

Pevec najbolja kadetkinja uz odličan dojam, sigurna Krenek kod mlađih juniorki

Prva je na rasporedu bila utrka kadetkinja, u kojoj smo imali predstavnicu Eli Pevec, koja je osvojila zlatnu medalju odličnim rezultatom 16:51,5, što je prvi rezultat ispod 17 minuta na prvenstvima Hrvatske u konkurenciji kadetkinja u povijesti hrvatskog hodanja te poboljšanje osobnog rekorda za 57 sekundi!

Vrijedi spomenuti da je Eli prije tjedan dana ostvarila i pobjedu u krosu na prvenstvu osnovnih škola Hrvatske. Kod mlađih juniorki vrlo uvjerljivu pobjedu ostvarila je Klara Krenek, koja je, kao i Eli, u prvoj kadetskoj godini!

Rezultat je bio 19:24,1 što je poboljšanje osobnog rekorda u disciplini 3.000 metara hodanje za velikih 90 sekundi. Srebrnu mlađejuniorsku medalju osvojila je 11-godišnja djevojčica Mia Pecina-Zorko, kojoj je ovo bio prvi nastup na hodačkom natjecanju, a riječ je o mlađoj kadetkinji, polaznici atletske škole našeg kluba!

Iako nismo bili sigurni može li Mia utrku završiti u predviđenom limitu od 24 minute, konačni je rezultat bio znatno bržih 22:32,1! U utrci je sudjelovala i Katarina Brešković, ali nije uspjela doći do cilja, jer je bila jedna od šestero hodača za koje su suci ocijenili da postoje određene nepravilnosti u odnosu na zahtjeve natjecateljskog hodanja.

Kadetkinje i mlađe juniorke najbolje hodačice

Istu neugodnost imao je i Maksimilijan Međimorec, koji je prošao ciljem kao prvi u konkurenciji mlađih juniora, ali je potom stigao i treći sudački karton. Diskvalifikacije su sastavni dio atletskih natjecanja i vjerujemo kako će i naši mladi atletičari nastaviti borbu sa zahtjevnom tehnikom vrhunskog sportskog hodanja.

Maksimilijanu su još svježa sjećanja s dvije ovogodišnje uspješno okončane utrke u Mađarskoj i Slovačkoj pa će se vjerujemo u budućnosti dokazati kao atletičar visoke razine rezultata.

Vrijedi spomenuti kako su dva najbolja hodača iz spomenutih dviju zemalja nedugo nakon pobjede u utrci na 50 km u Slovačkoj (Matej Toth) i ostvarene norme za Olimpijske igre (Miklos Srp), u naredne dvije utrke diskvalificirani. A spomenuti Toth je prošlogodišnji osvajač srebrne medalje s Europskog prvenstva!

Kadet Rožman bez rizika, Livaković suverena i uvjerljiva kod juniorki

No vratimo se današnjem natjecanju te zlatnoj medalji Brune Rožmana i brončanoj Krešimira Hartla u kadetskoj konkurenciji. Rožman je u ranoj fazi utrke riješio pitanje pobjede te je do cilja došao rutinski i sa što manje rizika. Slično vrijedi i za Krešimira Hartla, koji je još mlađi kadet, a utrku je završio mirno i bez opomena, istovremeno poboljšavši osobni rekord za čak 56 sekundi!

U utrci mlađih juniora također su osvojene dvije medalje, odnosno srebro je uzeo Jurica Stanko, a broncu naš „adut iz rukava“, vrijedna klupska radilica – Julijan Kralj, koji je razdoblje s manje trčanja (zbog ozljede) iskoristio za zamjenske kondicijske treninge te ponovio prošlogodišnji uspjeh osvajanjem medalje u hodanju.

Kadeti i mlađi juniori hodači

Isto tako smo i kod juniorki imali vrlo svestranu atletičarku Josipu Livaković, koja sada trenira trčanje s preponama, ali je dio treninga odvojila za pripreme za zahtjevnu juniorsku hodačku disciplinu 5.000 metara.

Vrlo uvjerljivo osvojila je zlatnu medalju s čak 57 sekundi prednosti. Nakon iste utrke, juniorska bronca je zasjala oko vrata Jelene Hrga, koja je s puno koncentracije uspjela zadovoljiti stroge kriterije suđenja i ušla u cilj točno dvije i pol minute prije vremenskog limita.

Sličan izazov savladala je Klara Marić u konkurenciji seniorki i njenih je 34:34,8 vrlo lijep rezultat s obzirom na samo 15 treninga hodanja, što bi moglo upućivati na talent za ovu granu atletike, ali i oslikava vrlo ozbiljan pristup treningu. Klara je nastupila zbog stjecanja iskustva, ali i kao svojevrsno osiguranje da ne propustimo seniorsku medalju u slučaju diskvalifikacije jedne od ostalih dviju predstavnica našeg kluba.

Golobić konačno do seniorskog naslova

Ipak, to se nije dogodilo. Antonela Golobić ove godine je uspjela osvojiti zlatnu seniorsku medalju i to na vrlo uvjerljiv način – bez ijedne opomene i rezultatskom prednosti od velikih 39 sekundi.

Do trećeg mjesta stigla je hrvatska rekorderka u sve tri hodačke discipline na otvorenom - Ivana Renić, koja se ove godine spremala za utrku na 20 kilometara i nije radila treninge za veće brzine hodanja koje se traže na kraćim utrkama. Ivana će ubrzo imati priliku pokazati svoju kvalitetu – 10. svibnja kad se održava prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju.

Također u disciplini 5.000 metara, ali u kategoriji juniora, nastupio je najiskusniji hodač našeg kluba – Mateo Ćosić te osvojio drugo mjesto u vrlo uzbudljivoj završnici.

Nakon što je Mateo osigurao veliku prednost, njegov konkurent je vrlo riskantnim ubrzanjem u posljednjih 100 metara pokušao preuzeti srebrnu medalju, ali je Ćosić uspio sačuvati svoju poziciju za male, ali vrijedne, 3 desetinke sekunde!

Seniorke i juniori hodači

Erent krenuo na rekord pa iz 'objektivnih razloga' odustao od toga

U posljednjoj hodačkoj utrci dana zlatnu medalju je očekivano osvojio Bruno Erent. Nakon bržeg (ali kontroliranog) početka utrke, prestigao je ostale natjecatelje za krug te se nije bilo potrebe izlagati riziku sudačkih opomena.

Bruno će, nakon sjajnih nastupa ove godine u Slovačkoj i Italiji, za tri tjedna hodati na Europskom kupu u Španjolskoj, za što se vrlo ozbiljno priprema. Ukupni učinak u hodanjima bio je 13 medalja, odnosno dvije više nego prošle godine, ali je osvojeno 6 zlatnih medalja, u usporedbi s prošlogodišnjih 3.

Po završetku hodanja uslijedile su utrke na 1000m - seniorske i juniorske. U sve četiri utrke po dobnim kategorijama dobili smo i četiri nova doprvaka uz jedno brončano odličje.

Inspirirano na trčanjima 10000m

Nakon 8 godina u ovoj disciplini ponovno smo vidjeli Ljiljanu Ćulibrk koja je nastavila svoj niz ovogodišnjih natjecanja na prvenstvima Hrvatske uz osvajanje odličja. Štoviše, nakon dvije bronce, stiglo je i srebro, a zaslužila ga je istrčavši 38:36,6!

S druge strane, u juniorskoj konkurenciji debitantski nastup na 10000m imala je Katarina Vukančić i uspjela ga završiti u vremenu bržem od 40 minuta! Preciznije, 39:50,8 njezin je prvi rezultat ovdje, a kao najmlađa u ovoj konkurenciji osvojila je srebrnu medalju!

Isto tako kod suprotnog spola debi je imao Zlatko Kožuhar i ostvario je identičan uspjeh kao i Katarina, naravno, s bržim rezultatom, Vremenski je to bilo 33:15,9.

Niz dobrih nastupa nastavio se i kod seniora, svoje osobne rekorde značajno su popravili Goran Grdenić i Antun Pavelić! Za skoro minutu (točnije 57 sekundi) Goran je kao drugoplasirani ušao u cilj, a suci su izmjerili da je to 30:40,2!

Slično je bilo kod Antuna, njegovo 'skidanje' prijašnjeg osobnog rekorda još je bliže minuti s obzirom da će dosadašnjih 32:27,99 zamijeniti 31:29,0!

Utrke na 10000m održavale su se u noćnim uvjetima što je prvotno zvučalo kao dobra ideja, ali sama provedba je mogla biti i bolja s obzirom na to da reflektori nisu uopće osvjetlili zavoje već samo ravninu. Ipak, našim (a i drugim) trkačima to nije smetalo s obzirom na rezultate, štoviše, možemo reći da su bili poprilično inspirirani!

Čestitamo svima na postignućima koje uključuju osvojene medalje i(li) postignute rezultate kao i plasmane!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske na 10000m i hodanju na stazi
  • Mjesto: Božjakovina
  • Datum: 25.4.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook