Domaća natjecanja

Prvo PH u 2019. na otvorenom: Leko, Malenica i Pendić zimski bacački prvaci Hrvatske

Lucija Leko, Roko Malenica i Lucija Pendić kao prvoplasirani i najbolji pojedinci natjecanja Foto: AK Agram Lucija Leko, Roko Malenica i Lucija Pendić kao prvoplasirani i najbolji pojedinci natjecanja

U Splitu se po dobroj staroj tradiciji održalo Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske koje je ujedno bilo i prvo državno natjecanje na otvorenom, a kao i prošle godine naši atletičari i atletičarke osvojili su 14 medalja, ovaj puta u malo drugačijem omjeru.

Kao i prošle godine, Luciji Leko i Roku Malenici pripala je ona najviša stepenica pobjedničkog postolja, a u ovoj godini u tu priču dolazi nam i Lucija Pendić

Leko i Malenica reprizirali prošlu godinu, samo u drugim kategorijama

Razlika je jedino u dobnim uzrastima, Leko i Malenica tada su to postigli u kategoriji kadetkinja tj. mlađih juniora, a sada su se stvari jedino tu promijenile.

Za Luciju smo se tako odlučili za nastup u kategoriji (starijih) juniorki u kojoj se ova mlađa juniorka u prvoj godini staža zaista odlično snašla!

Naime, njezin disk je letio do 39.19 što je ujedno i njezin novi osobni rekord kojim je zaslužila zlatnu medalju i novi naslov najbolje bacačice Hrvatske u ovoj kategoriji ovog natjecanja. Nije to bilo sve, kasnije se još bacala kugla u kojoj je s 10.84 zaslužila srebrno odličje. Tako je po pitanju učinka ponovila prošlu godinu i ponovno je statistički naša najuspješnija bacačica ovog natjecanja.

Roko je opravdao ulogu favorita na bacanju kladiva i zaslužio svoje novo 'zimsko' zlato, ovaj puta u juniorskoj kategoriji gdje i počinje svoju prvu godinu staža.

Najdalji hitac bio je onaj koji je izmjeren do 59.19 i više nego dostatno za uvjerljivu pobjedu jer je drugoplasirani bacio 5 i pol metara kraće. Do nove bronce stigao je i Tomislav Blekić kojem Split očigledno odgovara, tamo je i zadnji puta bacio najbolji hitac kojeg će sada zamijeniti 48.87.

Pendić s najdaljim hicima do prvog zlata

Za naslov najbolje kadetkinje u bacanju kladiva Pendić trebala je bacati dalje nego prošle godine te je upravo to i napravila! Objekt težak 3kg letio je do 44.68 i tako je zaslužila svoju prvu titulu i zlatno odličje.

U bacanju kladiva, imali smo još medalja. Konkretnije, u kategoriji juniorki Gabriela Grčević stigla je do srebra bacivši 45.28, a kod kadeta Hrvoje Šaravanja je hicem od 23.65 zaslužio medalju istog sjaja.

Na postolju mu se priključio i Andrija Milanović, 17.66 bilo je dovoljno za brončano odličje. Spomenuti duo bacao je i disk (1kg) u istoj kategoriji, naravno. Hrvoje je bacio dalje s 29.91, a Andrija 20.58 te su tako osvojili 6. i 7. mjesto.

Niz bronci u različitim disciplinama i kategorijama

Kod mlađih juniora u bacanju kugle do nove medalje stigao je Luka Mateljić. Dvoranski prvak očito se (zasad) malo bolje snalazi u zatvorenijim uvjetima, ali i na otvorenom je bacio 14.65 za brončanu medalju. Plasmanom je bio blizu medalje u bacanju koplja (700g) kao četvrtoplasirani (48.84), ali za 3. poziciju ipak je trebalo baciti više od 53.20m.

Nije bio jedini, imali smo ovdje jednog debitanta u liku Jure Grbavca s 40.96 za 8. mjesto, a iza njega je Borna Krajina s 36.81 za 9. mjesto. 

Nadomak medalje u ovoj disciplini ostao je i Nino Kolić, doduše, on je kao mlađi junior bacao za juniore gdje je bio naš jedini predstavnik naspram ove kategorije niže i s 44.07 stiže do 4. mjesta. 

Koplje mlađih juniorki (500g) bacale su Lana Mačković i Jana Stojić te zauzele 4. i 5. mjesto. Lanin najdalji hitac bio je 31.12, a Janin 26.64.

Kod juniorki (600g) je bilo malo više sreće i Patricia Jukić hicem od 32.64 osvaja brončanu medalju. Isto je uspjelo Gabrijelu Vargi, mlađem kadetu kojem ova disciplina zasad najbolje 'leži' i bacio je koplje do lijepih 37.46 za broncu.

Gloria Markušić nastupala je u bacanju diska i kugle u konkurenciji mlađih juniorki. Disk je sletio do 23.12 za 6. mjesto, a na kugli je bila 4. s 9.94.

Zato je u muškoj konkurenciji iste kategorije brončani bio Luka Biošić, njegovih 42.19 na disku (1.5 kg) značajno je poboljšanje prijašnjeg osobnog rekorda, za više od 4 metra.

Luka Medvidović u bacanju kugle osvojio je 4. mjesto bacivši 12.61, a disk je bio za jedan plasman slabiji s 35.73 na 5. mjestu. Šteta je za njega da se na ovom natjecanju ne održava mlađeseniorska kategorija, sigurno bi plasmani bili još bolji.

Iako tek mlađi kadet (2007. godište), Jan Ferina među starijim momcima (2004. godišta) nije bio posebno impresioniran i do zadnje serije borio se za medalju. Ona je ovaj put izostala, ali hitac od 11.96 za 4. mjesto s kuglom težom naspram njegovog uzrasta (4kg > 3kg) dosta obećava.

Kod kadetkinja Lucija Matić i Laura Vinkešević pozicionirale su se na 5. i 6. mjestima, njihovi najbolji hici bili su 10.92 i 10.55

Kuglu, ali onu težu od 6kg kod juniora bacao je Viktor Veić i s hicem 12.59 osvojio je 3. mjesto. Još jednu broncu pridodao je na disku bacivši do 34.52 i tako se ponovno iz Splita vraća s medaljama.

Čestitamo svim našim bacačima i bacačicama na postignutim rezultatima te osvojenim plasmanima i medaljama!

  • Natjecanje: Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske
  • Mjesto: Split
  • Datum: 3.3.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook