Domaća natjecanja

PPH u krosu za kraj uspješne sezone

Do kraja ove, za naš klub do sada najuspješnije sezone, preostalo je još jedno natjecanje – pojedinačno prvenstvo Hrvatske u krosu. Natjecanje će se održati 26. studenog u Vrbovcu, a trkači i trkačice našeg kluba već su započeli s pripremama kako bi što bolje nastupili na krosu i vratili se kući sa što više medalja!

 

Prošle godine smo bili najuspješniji klub na prvenstvu osvojivši ukupno 7 medalja. Više o tome možete se prisjetiti na

.

 

Općenito o krosu

Kros (eng. cross country) je atletsko natjecanje u kojem se trkači natječu u prirodi, najčešće na travnatim ili zemljanim površinama, a budući da se krosevi uglavnom održavaju u zimskim mjesecima, nerijetko se trči i po snijegu. Tokom utrke trkači savladavaju prirodne prepreke poput potoka i balvana, a posebno su zanimljive kros utrke koje se održavaju na valovitim terenima s mnoštvom kratkih uzbrdica i nizbrdica. Stoga trkači moraju posebno trenirati kako bi se što bolje pripremili za trčanje u ovakvim uvjetima.

 

Duljine kros staza variraju ovisno o uzrastu, najmlađi trče oko 800m dok seniori trče utrke do 12km. Kros utrke su najčešće kružne, a preporučuje se da krug bude duljine od 1000 do 2000m, ovisno kolika je duljina same utrke. Staza bi trebala biti ograđena plastičnim trakama i širine najmanje 5m kako bi svi trkači imali mjesta za trčanje i preticanje. Potreban je i široki startni prostor kako ne bi došlo do naguravanja na startu, a u cilju bi se trebao napraviti „lijevak“ kako bi se spriječilo pretjecanje nakon prelaska ciljne crte.

 

Kros natjecanja bila su sastavni dio programa Olimpijskih igara od 1904. do 1924. godine, a postoji inicijativa za povratak u olimpijski program. Svjetska i europska prvenstva u krosu se održavaju svake godine - svjetsko na proljeće (u ožujku), a europska zimi (u prosincu). Kao i u dugoprugaškim utrkama na stazi, i u krosu su najuspješniji trkači iz Afrike, a najuspješniji kros trkač svih vremena je Kenenisa Bekele, svjetski rekorder na 5000m i 10000m, koji je bio svjetski prvak u krosu rekordnih 10 puta! Na europskim prvenstvima najuspješniji je Ukrajinac Serhiy Lebid koji je slavio 9 puta. Svjetsko prvenstvo u krosu osvajala je i Paula Radcliffe, svjetska rekorderka u maratonu.

 

Ovogodišnje prvenstvo Hrvatske u krosu trebalo bi biti ujedno i izborna utrka za nastup na Europskom prvenstvu u krosu koje će se održati 11. prosinca u Velenju (Slo). Nadamo se da će veliki broj naših članova izboriti nastup na tom velikom natjecanju!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook