Domaća natjecanja

Početak koji obećava: Preliminarne startne liste za Miting otvorenja sezone 2016 pravog međunarodnog karaktera

14h početak, 17h svečano otvaranje - 7. svibnja, subota, 2016. Foto: AK Agram/Tomislav Može 14h početak, 17h svečano otvaranje - 7. svibnja, subota, 2016.

Nadmašena je prošla godina po pitanju i broju prijava za natjecanje, prijavljeno je skoro pa 300 natjecatelja i natjecateljica za ovosezonsko 5. izdanje našega Mitinga otvorenja sezone!

Očekivano, najveći broj prijava stiže iz Hrvatske, ali veseli nas vidjeti natjecatelje ne samo diljem Europe, već i svijeta! Osim Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Češke i Latvije veseli nas vidjeti i goste iz Brazila i Venezuele, među kojima još istaknutih atletičara odnosno atletičarki.

U linku ispod ove najave i postera možete pronaći sve potrebne informacije, od satnice, tehničkih uputa te preliminarnih startnih lista...

Horvat ponovno na Mitingu otvorenja sezone

Motka seniorki prva je disciplina na rasporedu (14h) i donosi nam dolazak dviju gošći iz Latvije te Slovenije (Ildze Bortascenoka i Leda Krošelj), djevojke su to koje u svojoj karijeri imaju rezultate preko 4 metara.

Od hrvatskih natjecateljica prvo ime iz 2016. godine je Martina Fileš (3.95), članica AK Svetice, ona je u dvoranskoj sezoni bila poprilično blizu granice od 4 metara, a iz našeg kluba povratak 'na mjesto zločina' čeka Laru Jurišu koja se u dvorani nakon teže ozljede koljena sjajno vratila i pokazala kako je spremna za nove visine.

Nakon njih u 15:45 čeka nas motka muškaraca gdje je uz niz kvalitetnih motkaša koji skaču preko 5 metara svakako se ističe Ivan Horvat (AK Slavonija-Žito), hrvatski olimpijac, koji je podsjećamo, započeo sezonu ranije u svom Osijeku, tada je skočio 5.30 i vjerujemo kako će u Zagrebu biti inspiriran za još više. 

U tom međurazdoblju bacat će se i seniorsko kladivo, a veseli nas lijep odaziv od 11 natjecatelja među kojima se uz najboljeg hrvatskog kladivaša, Matiju Gregurića (AK Dinamo Zrinjevac), ističu i dva gosta iz Brazila, Allan Wolski i Wanger Domingos koji imaju i najbolje prijavljene rezultate.

Na ženskoj kugli očekujemo Ahymaru Espinozu, još jednu olimpijku

Iduće bacanje je ženska kugla gdje je nesumnjivo prvo ime Ahymara Espinoza, gošća iz Venezuele s osobnim rekordom od 18.15, a nema sumnje da će hitac preko 18 metara tražiti ovdje. Već prošle godine osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru, tako da nam je izuzetna čast da na mitingu imamo još jednu olimpijku! Vjerovali ili ne, ovo nije njezin prvi nastup na našem mitingu, nastupila je sada već pomalo davne 2012. godine kada je bacila 16.51 što je iz njene današnje perspektive (s obzirom u kakvu je klasu izrasla), pomalo i smiješan rezultat.

Sama disciplina proteći će u znaku Agramerki među kojima najbolji prijavljeni rezultat ima Laura Štefanac.

Hodači i hodačice ove godine nastupaju zajedno, 10 hodača i 4 hodačice, a iako neće biti Brune Erenta, bit će zanimljivo za vidjeti novi nastup mladog i potentnog hodača čije vrijeme kao da tek dolazi, Brune Rožmana. Prošli vikend novi mlađejuniorski rekord hrvatske na cestovnih 10km, vidjet ćemo što za njega donosi ovo natjecanje.

Veseli nas iduća hodačka disciplina koja slijedi nakon toga, simboličnih 1000m za mlađe kadete, mlađe kadetkinje uz limače i limačice na kojem očekujemo svojevrsnu reviju hodanja, a prijavljeno je čak 19 mladih hodača i hodačica.

Prije službenog i svečanog otvaranja natjecanja očekuje nas muških 60m, ali ne s fokusom na kadete i kadetkinje te mlađe kategorije već na seniore čega zapravo dugo nije bilo na ovim prostorima. Rijetko se događa, ali spomenuta disciplina je bila drugoplasirana s upravo vašim glasovima te se sukladno našem obećanju, našla u programu.

Ujedno je to prilika za neke od natjecatelja koji zapravo nikad nisu ni doživjeli atletski kadetski staž, da ga prožive barem na trenutak. Prvenstveno tu mislimo na našeg Zvonimira Topića koje je svoje prve atletske korake napravio u mlađejuniorskoj konkurenciji, a zapravo isto vrijedi i za trenutačno najboljeg hrvatskog sprintera, Zvonimira Ivaškovića, člana zagrebačke Mladosti. Njega ćemo kasnije vidjeti i na 200m.

Šimić tradicionalno otvara u Zagrebu, prvi nastup Medić

Za to vrijeme trajat će tehničke discipline za žene. Skok u vis smo već najavili, Ana Šimić je tu i jedva čeka na svoj (sada već možemo reći i) tradicionalni nastup na atletskoj stazi uz Savu. Nadamo se kako bi joj se na što većim visinama mogla pridružiti i gošća iz Slovenije, Lara Omerzu (185cm). 

Za nas neočekivano veliki interes dogodio se na ženskom skoku u dalj gdje je prijavljeno čak 20 seniorki gdje najbolji prijavljeni rezultat ima Neja Filipič (6.18m), a nas će posebno zanimati prvi ovosezonski nastup (a premijerni za Agram) Ane Medić, sjajne hrvatske daljašice koja u životu pamti skok preko 6 metara i odlučila je preskočiti dvoransku sezonu kako bi se što bolje pripremila za nastup na otvorenom. 

Slijedom novih pravila i propozicija Hrvatskog atletskog saveza za 2016. godinu, disk juniora (16h) i seniora (17.10h) je 'razdvojen' i prvo će bacati juniori gdje će Arijan Islami pokušati potvrditi normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Poljskoj.

400m prepone prvi puta na mitingu s Čukmanom

Nakon njih idu seniori gdje nas posebno zanima prvi ovosezonski nastup Martina Markovića, člana AK Dinamo Zrinjevac, njega još u 2016. godini nismo vidjeli u natjecateljskoj akciji. Svjetski juniorski i europski juniorski doprvak bacanja diska započinje svoj (mlađe)seniorski staž i želimo mu uspješnost kao u svim ovim mlađim kategorijama.

Prvi puta na mitingu gledat ćemo 400m prepone (17.10h), konkurencija je poprilično izjednačena, a svakako vrijedi istaknuti našeg člana, Hrvoja Čukmana, 9. mlađeg juniora u svijetu, koji sada započinje avanturu na jednoj visini prepona više.

Vatrena će biti 3. skupina na 400m žena (17.20h) gdje uz klupsku predstavnicu, Doru Filipović, očekujemo veliku borbu između ostali sjajnih trkačica, Kristine Dudek, Anite Banović i gošće iz Srbije, Katarine Ilić. Djevojke su to pozicionirane od 3. do 6. staze, neke druge svoju priliku će vrebati iz ostalih staza i ne sumnjamo u mogućnost određenih iznenađenja. 

Disciplina 2000m zapreka uglavnom je stavljena radi mlađih juniora i mlađih juniorki koji stvarno nemaju previše prilika trčati ovu disciplinu, a ona je službena u programu Europskog mlađejuniorskog prvenstva. Nadamo se kako će se ova rijetka prilika iskoristiti.

Kao što je ženski dalj 'pretrpan', tako na muškom dalju potpuna suprotnost. Imat će znatno lagodniju situaciju s obzirom da je prijavljeno točno 8 natjecatelja što im garantira mirnoću po pitanju toga da će imati 6 skokova. Tko će pobijediti u trokutu Vujević - Pestić - Jednačak? Otkrit ćemo poslije 17:40h.

Melon i Todosijević predvode jaki memorijalni skok u vis (M)

Posebna, memorijalna disciplina skoka u vis "Goran Subotić Tratinčica" nikad nije imala jaču startnu listu i to nas posebno veseli. U njoj se ističu prijavljeni Alen Melon i Miloš Todosijević, njih dva ove sezone imaju skokove od 2.23 odnosno 2.20 i želimo im takve skokove i sutra.

'Šarenu' listu prijava nakon njih čine natjecatelji iz Slovenije (Zupanc) i BiH (Hodžić), a od klupskih predstavnika prvo ime, u izostanku prošlogodišnjeg pobjednika (Paola Lazarića) je naravno Dominik Grdanjski

Poslije zapreka od trčanja u 18h kreće 100m gdje imamo 2 skupine, ali svih 8 staza je popunjeno pa bi bilo lijepo da tako i ostane. Prvo ime ovdje je članica AK Zagreb Ulix, Ivana Lončarek.

 

Nakon toga sprint se nastavlja na dvostruko dužoj distanci za seniore (200m - 18:10) gdje zasad imamo čak 6 skupina, a posebno dojmljiva je naravno ona zadnja. Već ranije smo spomenuli Ivaškovića koji uz Gregora Kokaloviča te Ivana Markovića može biti jako dobra garancija za utrku ispod 22 sekunde. Među 'velikim dečkima' otisnut će se još uvijek mlađi junior, Bruno Penezić, finalist EYOF-a ove discipline imat će vrlo težak zadatak - držati korak s ovom konkurencijom. 

U seniorskoj kugli (18:10), prvi puta na našem mitingu, prvo ime je upravo naš Demir Kolarević sa prijavljenih 17.83 iz prošle sezone. Nažalost, Stipe Žunić neće biti prisutan, ispriječila se ozljeda i nije u mogućnosti nastupiti. 

Kombinacija kraćih i dužih distanci

Na 800m (18:35) ulogu favorita za pobjedu ima Rudolf Kralj (posebno nakon one impresivne štafete na 1200m prošli vikend), a Agrameri Marino Bloudek i Sven Cepuš će u trk s njim za što bolji plasman, ali i rezultat. Ritam utrke kao i uvijek, bit će teško za predvidjeti, i to otvara priliku drugim trkačima.

Ponovno se 'prebacujemo' na duže distance, 3000m seniorki (18:45). Uloga favorita neosporivo ovdje pripada Mateji Parlov, članici Dinamo-Zrinjevca, a od Agramovih trkačica nastupat će mlada Tina Šmid i Kristina Brižan

Nakon toga seniorke na 200m (19h) trčat će 4 skupine, u zadnjoj imamo i djevojku iz Varaždina (AK Sloboda) koja trči ispod 24 sekundi, radi se o Luciji Pokos

Seniori na 3000m zaključit će priču s dužim distancama, Antun Pavelić također je jedan od onih koji je jako dobro izgledao prošli vikend u štafeti 1200-400-800-1600m (trčao ovu zadnju dionicu) i sada mu preostaje prenijeti to na ovu ipak malo dužu disciplinu. 

Kao i prošle godine, natjecanje će zaključiti 400metraši (19:25), 3 su skupine, a u zadnjoj pratimo nastup našeg Matea Kovačića u borbi s dugovječnim Željkom Vincekom, nekadašnjim europskim juniorskim prvakom. 

Nadamo se kako smo vam donekle približili jedan dio onoga što vas očekuje sutra od 14h. Naravno, najbolje je još detaljnije pregledati bilten s listom prijavljenih natjecatelja.

Ovogodišnji plakat

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook