Domaća natjecanja

Od spektakla do debakla i natrag: Preko 500 učenika i učenica na Erste Plavoj Ligi

Oduševljeni gradonačelnik Milan Bandić s učenicama i učenicima Foto: AK Agram Oduševljeni gradonačelnik Milan Bandić s učenicama i učenicima

U vremenski promjenjivom Zagrebu se jučer održalo posljednje kvalifikacijsko natjecanje Erste Plave Lige (Zagreb-zapad), natjecanja za učenike od 3. do 6. razreda za koje već sada možemo reći kako se u svojoj prvoj godini postojanja pokazalo kao pun pogodak!

Natjecanje je počelo nakon što je gradonačelnik Milan Bandić s nekoliko lijepih rečenica otvorio natjecanje:

Molim vas od sveg srca da ovo natjecanje ne ostane samo na ovoj godini. Ova hvalevrijedna priča, koja okuplja ovako velik broj djece te promovira zdrav život i bavljenje sportom, izuzetno je potrebna ovom gradu i Hrvatskoj.

Inače, učenici i učenici su bili poprilično oduševljeni gradonačelnikom, priredili su mu topli doček i nagradili ga velikim pljeskom nakon završenog govora. Ne treba skrivati kako je sve to bilo obostrano. Stoga ni ne čudi da se nakon završenog govora još malo zadržao na druženju s najmlađima.

Borba za ulazak u finale konačno je mogla početi. Podsjetit ćemo vas kako u finale Erste Plave Lige ulaze prva dva mjesta.

60m za  3. razrede, vortex za 4. razrede

Prva utrka na programu bila je 60m za učenice 3. razreda. Barbara Račić iz Samobora (istoimenog atletskog kluba) bila je izrazito uvjerljiva pobjednica s 8.56, a na postolju su joj se pridružile Beata Bujdo (9.24) i Anja Tvrtković (9.27).

Kod učenika najbolji su bili mladi atletičari našeg kluba, Marko Orešković kao prvoplasirani (9.02) i drugoplasirani Lovro Fulgosi (9.16). Brončana medalja je pripala članu zagrebačke Mladosti, Juraju Žiniću. Njegovo istrčano vrijeme je 9.21.

Istovremeno su se održavale tehničke discipline za nešto starije, 4. i 5. razrede. Tako smo na vortexu učenica dobili pobjednicu Stelu Španiček (OŠ Otok), njezin vortex najdalje je sletio do 28.80. Srebro je pripalo Niki Miličević (OŠ Trnsko, 26.10), a bronca Dori Bilić Pavlinović (OŠ Savski Gaj, 24.50).

U kategoriji učenika zlatom se 'okitio' Ivan Jukić 34.40, a slijedili su ga drugoplasirani Luka Dubajčić s 32.00 i trećeplasirani Bruno Županić (30.20). 

Bacanje kugle i skok u dalj za 5. razrede

Za pete razrede se održavao skok u dalj i bacanje kugle. Josipa Jambrek bila je jedina kod učenica koja je kuglu tešku 2kg prebacila preko 9 metara i tako došla do zaslužene pobjede. U finalu će joj se još priključiti Gabrijela Grizelj iz OŠ Savski Gaj, osvojila je 2. mjesto. Vita Bjelić u izjednačenoj borbi od 3. do 5. mjesta bila je za nekoliko centimetara bolja i tako osvojila brončano odličje.

Slična situacija dogodila se kod učenika na bacanju kugle (3kg) gdje smo također vidjeli jedan hitac preko 9 metara, Viktor Veić iz OŠ Otok je s 9.13 zasluženo došao do 1. mjesta i pobjede. Trpimir Ramljak (OŠ Medvedgrad) je s 8.15 zauzeo poziciju odmah iza Viktora, a 7.25 Mateja Đakovića jučer je vrijedilo 3. mjesta. U svakom slučaju interesantno je bilo za vidjeti početnike u ovoj disciplini, mogli smo vidjeti raznorazne stilove bacanja, neki su bili uspješniji, neki manje, ali najbitnije je da su proveli lijepo vrijeme.

Skok u dalj očekivano je bila disciplina uz 60m gdje se prijavilo najviše natjecatelja. Noa Antić istaknuo se kao jedini učenik 5. razreda koji je preskočio 4 metra, točnije 4.11. Samim time sami već zaključujete kako je pobijedio, a nastupao je za OŠ Ljubljanicu. Nakon njega pogledate li rezultate vidjet ćete 'gužvu' gdje su odlučivali centimetri. No 2. mjesto Joška Pravdića (OŠ Trnsko, 3.90) i 3. mjesto Antonija Frančića (OŠ Nikole Tesle, 3.84) nisu sporna ili upitna kao ni njihove medalje.

Zato smo kod učenica vidjeli čak dvije natjecateljice preko 4 metra. Najbolja je bila Hana Babojec s 4.20, a vrlo blizu je i Ema Telišman s 4.17. Priliku za novi 'obračun' imat će u finalu. Medalja, brončanog sjaja, pripala je Jani Harapin. Njoj je također malo nedostajalo da skoči preko 4 metra, konačni rezultat je 3.96.

Potop ipak nije spriječio nastavak natjecanja

Vraćamo se trkačkim disciplinama, nakon 3. razreda uslijedili su 4. razredi. Tijekom njihovih utrka više puta su munje su počele sijevati Zagrebom i bilo je jasno što slijedi. Nekoliko minuta kasnije, 'spustio' se velik pljusak koji je u jednom trenutku dovodio do pitanja hoće li se natjecanje moći nastaviti dalje, a to bi stvarno bila katastrofa i velika šteta.

{pullquote}SKOK U VIS ODGOĐEN

Nažalost, kolateralna žrtva ovog natjecanja je skok u vis za 6. razrede koji se nije održao. Razlog je zapravo vrlo jednostavan, tartan je bio poprilično natopljen i sklizak (!) i nismo htjeli da se netko slučajno ozljedi. Spomenuta disciplina bi se trebala naknadno održati, pitanje je samo kada.{/pullquote}

Sva sreća, pola sata kasnije, nebo se smilovalo, kiša je polako prestajala i natjecanje se na radost svih nas moglo nastaviti.

Doduše, ne baš svih, neki su nažalost otišli drugim putevima, ali ne radi se o velikom broju ljudi. 

Samo trčanje je nešto lakše, iako su neki tijekom utrka 4. razreda završili na podu, srećom bez ikakvih posljedica.Dapače, unatoč padu učenik/ca bi se ustala i završila utrku kao da se ništa nije dogodilo, stav koji je za svaku pohvalu!

Luka Dubajčić (OŠ Ive Andrića) će osim finala na vortexu nastupati i u finalu utrke na 60m gdje je jučer pobijedio s 8.62. Pridružit će mu se Lukas Baltas (OŠ A. Stepinca, 8.92). Njih dvojica su jedini trčali ispod 9 sekundi, a prvi i sveukupno trećeplasirani nakon spomenute vremenske granice je Ivan Šćulac iz našeg kluba.

Skok u dalj za 4. razrede, 60m za 5. i 6. razrede

Dok su njegovi vršnjaci trčali, Roko Spaseski Baburek (AK Samobor) je u međuvremenu pobijedio na skoku u dalj najdalje skočivši 3.82. Slijedi drugoplasirani Nino Kolić s najdaljim skokom od 3.64, vrijednim ulaska u finale, a trećeplasirani ili brončani je Marko Hodžić iz OŠ Trnsko.

Za to vrijeme su njihovi nešto stariji prijatelji i prijateljice 6. razreda bacali kuglu. Najdalje je letjela kugla Ine Matoševića (OŠ Trnsko), bacio je 11.03 i uvjerljivo pobijedio. Tomislav Blekić (prijavljen za naš klub) je prebacio 10 metara, točnije 10.08 i tako se pozicionirao odmah iza Ine. Nije daleko bio ni Andreas Bergen s 9.93 i osvojenim 3. mjestom. 

Jakov Vuković iz OŠ Horvati najbrži je učenik 5. razreda na 60m, pobijedio s 8.37. Samo 4 stotinke sporiji bio je drugoplasirani Lovro Mejašić iz AK KA Tim dok je Sanjin Sorić iz OŠ Ive Andrića istrčao svoju utrku za 8.54 i tako kasnije stao na postolje za 3. mjesto.

Kod učenica se dogodila raritetna situacija, dobili smo čak dvije pobjednice! Ema Telišman (AK Samobor) i Jana Harapin (OŠ Ljubljanica) bile su jednako brze za naše suce, trčale su 8.89. Ispod 9 sekundi 'spustila' se i Antea Rendulić, sveukupno trećeplasirana u ovoj utrci.

Utrke na 60m zaključili su učenici i učenice 6. razred. Atletski klub Samobor može se pohvaliti još jednim pobjednikom, Patrik Pavlin je najbrži s 7.82, a u finalu će mu se kao drugoplasirani pridružiti samo dvije stotinke sporiji Vladimir Budimir. Mario Zeba iz OŠ Otok, a inače i naš član ovdje je sveukupno bio 3. s istrčanih 8.04.

Anđela Dujmović (OŠ Ljubljanica) je bila najbrža, njezinih 8.22 danas je bilo nedostižno za druge. Karla Puljko (OŠ Josipa Račića, inače iz našeg kluba) je istrčala 60m za 8.36 te tako osvojila srebrno odličje. Leona Joha iz AK KA Tim je sa svojih 8.47 sveukupno osvojila 3. mjesto.

Skok u dalj za 3. razrede

U trenutku kad su završavale utrke na 60m na skakalištu za dalj mogli smo vidjeti 3. razrede, bila je ovo posljednja tehnička disciplina na programu. Još jedan pobjednik iz Samobora je zlatni Ian Hriberski (3.66) dok su srebro i bronca pripala Anti Sabljiću (OŠ Malešnica, 3.46) i Lovri Domotorffyu Žibratu (AK Samobor, 3,39).

Na suprotnoj strani su skakale učenice, a najdalje je skočila Barbara Račić (3.54), a u finalu će joj se pridružiti klupska kolegica iz Samobora Buga Ema Štefanac s 3.41. Anja Tvrtković iz našeg kluba osvojila je brončanu medalju, a u usporedbi s drugoplasiranom bila je slabija za jedan jedini centimetar. To je samo dokaz tih više nego sitnih nijansi koje ponekad odlučuju kod rasporeda plasmana. No, medalja je tu, a novu priliku imat će u godinama koje slijede.

Na 300m kod 3. razreda, učenici u finale idu Agrameri zlatni Marko Orešković (49.90) i srebrni Ivan Vukančić (50.84). Trio na postolju 'kompletirao' je Lovro Kufrin (AK Samobor) kao 3. s 51.78.

300m za 3. i 4. razrede 

Lara Cota je najuspješnija učenica 3. razreda na 300m, a inače dolazi baš iz našeg kluba. Njezinih 53.24 danas je bilo prebrzo za ostale učenice i gledat ćemo ju u finalu zajedno sa srebrnom Bugom Emom Štefanac (AK Samobor). U cilj je ušla s vremenom 54.00. Treća najbrža natjecateljica je Eva Mačkov iz OŠ Otok, 54.85 donijelo joj je broncu.

Dobre nastupe naših atletičara i atletičarki gledali smo i kod 4. razreda na 300m, Ivan Šćulac je bio najbolji i jedini ispod 50 sekundi. Preciznije, trčao je 49.98. Nije daleko ni Samoborčanin Roko Spaseski Baburek na 2. mjestu (50.32), a Lukas Baltas je nakon odličnog 2. mjesta na 60m dobar nastup ponovio na ovoj nešto dužoj dionici. Osvojio je 3. mjesto s istrčanih 51.04.

OŠ Jure Kaštelan i Agram imaju najbržu učenicu na istoj disciplini, a ime joj je Lea Glas. Uvjerljivo je pobijedila istrčavši 52.24. Druga finalistica je Lucija Barišić (54.26), još jedna naša članica. Napeta (vremenskoj) borba za 3. mjesto na kraju je pripala Josipi Molnar iz OŠ Brezovice s istrčanih 54.77.

Nešto manje učenika i učenica se natjecalo na 300m što je razumljivo s obzirom na to da se duže trči, ali izuzetno nam je drago kako su svi koji su ovdje nastupali uspješno stigli do cilja i završili svoje (neki prve) utrke. 

600m za 5. i 6. razrede

Na 600m do dvostruke pobjede i druge zlatne medalje stigao je Jakov Vuković (OŠ Horvati) ušavši u cilj kao prvi s 1:52:17. Antonio Zagorac iz OŠ Ive Andrića je srebrni odnosno drugoplasirani (1:56,83) dok je David Marković iz OŠ Ljubljanice svoju broncu zaslužio radi vremena 1:58,83.

Jednu od dominatnijih pobjeda danas vidjeli smo na utrci učenica, Eli Pevec (AK Agram) je od samog početka do samog kraja utrke svoje skupine vodila i na kraju kroz cilj prošla vremenom 1:52,97 što je za njezin uzrast zaista dobar rezultat. Nakon nje su do svojih medalja stigle drugoplasirana Stella Dikšić (2:02,02) i Til Ocvirk (2:03,02).

Nešto slično prezentirala je Dora Kralj iz AK KA Tim kod učenica 6. razreda, njezinih 1:50,14 bilo je više nego dovoljno za pobjedu. No nije bila jedina ispod 2 minute, uspjele su prije toga ciljem proći Jana Justić (OŠ Savski Gaj) i Petra Štefanović (OŠ Ante Kovačić), također jedne od mnogobrojnih polaznica naše atletske škole.

Čast zatvaranja natjecanja pripala je učenicima 6. razreda na 600m gdje je odaziv bio jako dobar, čak 4 skupine su trčale. Među njima Nikola Klarić je poput Eli i Dore stigao do pobjede i zlatne medalje. Isto lijep rezultat za njega, 1:41,17. Tin Majetić iz OŠ Grabrik je sveukupno bio drugoplasirani (1:49,02) i pridružit će se Nikoli u finalu. Ostaje nam još samo za spomenuti brončanog, Brunu Rožmana - 1:50,54.

Ova disciplina poput 300m nije ponudila nijedno odustajanje, svi su svoje utrke završili, a to nije toliko jednostavan zadatak (koliko se možda čini) za učenike 5. i 6. razreda.

Time je spušten zastor na pozornicu ovosezonskog kvalifikacijskog dijela Erste Plave Lige.

U iščekivanju finala, pohvale svima

Vjerujemo kako će finale biti izjednačeno i uzbudljivo, natjecat će se sveukupno 480 učenika i učenica iz svih 8 regija, a veliko finale održat će se 3. rujna 2013. godine na stadionu Mladosti u Zagrebu, samo dan uoči Hanžekovićeva memorijala. Veselimo se još jednom prazniku i festivalu dječje atletike.

Čestitamo apsolutno svim učenicima i učenicama ovog natjecanja. Pustimo sad plasmane, medalje, svaki nastup jednako je vrijedan jer jedino tako možemo doći do toga da se na Mladosti natječe preko 500 učenika i učenica! Možda je patetično, možda je pase, ali je istinito - svi ste vi pobjednici na svoj način. Naravno, nadamo se kako vam je bilo ugodno i kako ste iza sebe ostavili jedan ugodan dan.

Zahvaljujemo se i svim profesorima i trenerima svih klubova i škola koje su sudjelovale u jučerašnjem natjecanju.

Nakon učenika, učenica, profesora, profesorica, trenera i trenerica, čestitke upućujemo organizatorima ovog projekta (Hrvatski atletski savez), ove ideje, a ne treba skrivati ime idejnog začetnika, Ivanu Brkljačić i posebno joj čestitati. Direktorica Hanžekovićevog memorijala ima razloga biti zadovoljna:

Zaista sam ponosna na sve natjecateljice i natjecatelje, osam izuzetno lijepih i sjajno organiziranih natjecanja pokazalo je koliko malo djeci treba da ih obuzme pozitivan natjecateljski duh i da se zaljube u sport. Nadam se i da oni koji nisu prošli u finale nisu ostali razočarani i da će pokušati opet dogodine. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u organizaciji i podizanju ovog divnog projekta i jedva čekam 3. rujan da na Hanžeku okupimo sve pobjednike.

Pritom ne zaboravljamo glavnog sponzora Erste&Steiermärkische Bank d.d. po kojem ovo natjecanje (zasluženo) nosi ime te su prepoznali pravu vrijednost ovog natjecanja. Prepoznali su to i Blanka Vlašić, Sandra Perković, Lisa Stublić i Ivan Horvat, ambasadori natjecanja. 

Projekt se pokazao kao pun pogodak i želimo mu još niz uspješnih godina i dugu tradiciju!

  • Natjecanje: Erste Plava Liga, kvalifikacije Zagreb-zapad
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 6.6.2013.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook