Domaća natjecanja

Nastavak sage: Gredelj 6.07 u 6.07, Kralj i Ivšac do zlata, državni rekord mlađejuniorske štafete 4x400m

Uzbudljiv dan u Splitu za Mariju Gredelj (na slici), ali i za ostale naše atletičare, neki su i državni rekorderi Foto: AK Agram Uzbudljiv dan u Splitu za Mariju Gredelj (na slici), ali i za ostale naše atletičare, neki su i državni rekorderi

Drugi, nešto kraći dan mlađeseniorskog prvenstva Hrvatske ponudio je još više uzbuđenja i događaja među kojima se ispromovirala naša najuspješnija natjecateljica, a to je Marija Gredelj!

Nastupima u ova dva dana Marija je pokazala zašto se vratila skakanju i skakačkim disciplinama, jučerašnjem naslovu u troskoku danas je pridodala onaj i na dalju gdje je još pobijedila s novim osobnim rekordom od 6.07! Interesantno, spomenutu daljinu skočila je u točno toliko sati, što je svojevrsni drugi dio priče o Marijinim najboljim skokovima.

Naime, prije četiri godine (upravo na ovom natjecanju, ista disciplina, samo tada u Zagrebu) skočila je dosadašnji osobni rekord 6.06, a možda već i sami iz konteksta možete pretpostaviti u koliko sati je to skočila. Već tada smo imali članak naslova "Gredelj 6.06 u 6.06" pa se usput možete prisjetiti tih događaja.

Ovime je pokazala kako nije rekla svoju zadnju i ako bude bilo zdravlja iduće sezone, možemo očekivati nova vrhunska postignuća! Nekako ipak ne vjerujemo da ćemo doživjeti treći dio ove priče (6.08 u 6.08?), voljeli bismo da Marija skoči još dalje od toga. Ovo natjecanje završila je s osvojene dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom te zaslužuje svaku pohvalu!

Nezadrživa Ivšac, Kralj ponovno iznenadio Josipovića

Nije jedina, sjajan nastup na 400m prepone pružila je Katarina Ivšac i stigla do svojeg prvog mlađeseniorskog zlata! Učinila je to sa stilom i u cilj ušla s novim osobnim rekordom, on sad iznosi 1:02,72. Vrijeme više nego prebrzo za ostale djevojke.Ne treba 'otvarati' stare rane, ali možemo spomenuti kako bi ovaj rezultat Katarinu odveo na Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore i juniorke.

Ovim zlatom Katarina je svoju sezonu učinila još uspješnijom, na početku godine je postala zimskom državnom prvakinjom na kružnoj stazi, a šest mjeseci kasnije stiže nova potvrda dobrog rada i uloženog truda.

Juraj Kralj očito se specijalizirao za ovo prvenstvo gdje je jedan od rijetkih kojima je pošlo za rukom obraniti naslov prvaka Hrvatske na 3000m zapreke! Zadatak nije bio nimalo jednostavan - pobijediti Juru Josipovića. Utrka je ponovno bila nešto sporijeg ritma što je Juraj iskoristio i ponovno bio brži u završnici s novim osobnim rekordom od 10:14,29! Dokaz kako se može sezonu završiti s najboljim rezultatom.

Danas drugoplasirani Jure (10:20,45) vjerojatno neće previše žaliti za današnjim porazom, ipak je jedna dobra i uspješna sezona iza njega gdje je ponovno napravio rezultatski iskorak i pokazao da ćemo se imat čemu veseliti u budućnosti.

Mlađejuniorski državni rekord za Mešića, Kulića, Topola i Kovačića

Uz ova tri zlata posebno zadovoljstvo pružila nam je naša mlađejuniorska štafeta na 4x400m. Da, dobro ste pročitali i nije greška, Edin Mešić, Jakob Franjo Kulić, Fran Topol i Mateo Kovačić su mlađi juniori, prva dvojica rođeni su 1997., a druga dvojica 1996 godine. Istrčali su sjajnu utrku i ponovno postavili novi državni rekord u spomenutoj disciplini!

Ranije ove godine postigla ga je upravo naša štafeta u sličnom sastavu, jedina razlika je što je sada trčao Fran Topol umjesto Zvonimira Topića.

Novi rekord znatno je poboljšan i dosadašnjih 3:26,92 trebalo bi zamijeniti 3:23,93! Osim rekorda, dodatna nagrada je i brončana medalja.

Osobni rekordi nekolicine i medalje

Preostalih srebrnih i brončanih medalja nije nedostajalo ni tijekom drugog dana. Novo srebro osvojila je Anamarija Petters na 800m, istrčala je utrku za 2:14,50, a kasnije će još osvojiti srebro i na 4x400m ženskih štafeta. Dakle osvojila je sveukupno čak četiri naslova mlađeseniorske doprvakinje.

Mateo Kovačić nije uspio ponoviti barem jučerašnji uspjeh s 400m kada je bio srebrni, ali nije ostao bez medalje, u cilj je ušao kao trećeplasirani na 800m s rezultatom 1:56,56, što je ujedno i njegovo najbrže vrijeme ikad! Osobni i državni rekord za Matea danas, malo je reć "nije loše".

Na bacanju kugle vidjeli smo do sad najbolja izdanja Antonele Popko i Ane Marije Bonić uz Valentinu Slobodić. Antonela je stigla do brončanog odličja s osobnim rekordom 11.33! Ana Marija je po tom pitanju isto bila uspješna s 11.27, ali ipak je ostala bez medalje kao četvrtoplasirana.

Valentina nije postigla osobni rekord, ali bilježimo "SB" (rezultat sezone), kugla je sletjela na 10.18 i tako je zauzela 6. mjesto.

Na bacanju diska gledali smo puno bolji nastup Demira Kolarevića naspram onog iz Varaždina tjedan dana ranije, njegov hitac od 46.28 vrijedio je 3. mjesta i nove medalje, ovaj puta brončanog sjaja. Demir je pravi uspjeh postigao jučer, a današnja medalja je lijepi bonus.

Na 3000m Nikolina Hrelec je nakon jučerašnjeg propusta na zaprekama stigla do svoje prve medalje na ovom natjecanju ušavši u cilj s 10:37,43, rezultat vrijedan 3. mjesta.

Prije nastupa muške štafete gledali smo ženskih 4x400m gdje su Iva Marija Sobočanec, Anamarija Petters, Marija Hartl i Katarina Ivšac osvojile srebrnu medalju istrčavši utrku ispod 4 minute, točnije 3:58,77.

Na kraju broj osvojenih medalja po odlasku iz Splita je 5 zlata, 7 srebra i 10 bronci, sveukupno 22 medalje.

Pogledate li ponovno ovaj članak možda ćete primijetiti kako smo dosta koristili riječ "osobni rekord" što je razlog za zadovoljstvo za sve postignuto u ova dva dana! Smatra se kako kraj sezone obično donosi nešto slabije rezultate, ali ne mora i biti tako. Čestitamo našim trenerima i atletičarima, bravo! 

  • Natjecanje: Otvoreno pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore i seniorke
  • Mjesto: Split
  • Datum: 8.9.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook