Domaća natjecanja

Naslovima i medaljama protiv lošeg vremena: Okrunili 9 (od mogućih 10) cestovnih hodačkih prvaka Hrvatske!

Mlada garda hodača i hodačica Foto: Nikola Di Giusto Mlada garda hodača i hodačica

Na Jarunu se u nešto kasnijem terminu nego inače održalo Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u hodanju na cesti, a unatoč tome što se hodalo u 11. mjesecu, vremenski uvjeti stvarno nisu bili naklonjeni svim hodačima i hodačicama.

No to nije bio razlog za depresiju već upravo suprotno, ostvarili smo još jedan nevjerojatan ovosezonski uspjeh, naši brzi hodači i hodačice osvojili su čak 21 medalju od čega je 9 zlatnog sjaja, 6 srebrnog i 6 brončanog.

Ujedno je to naš najuspješniji nastup na ovom natjecanju otkad nastupamo (2011. godine, zlatna Ljiljana Ćulibrk), a iako se činilo da je prošlogodišnjih 17 medalja (8 zlatnih, 6 srebrnih i 3 brončane) bilo teško za nadmašiti, očigledno je kako smo uspjeli u tome i možemo samo uživati u ovim plodovima rada i potruditi se iduće godine biti na sličnoj razini.

'Hat-trick' Erenta i Renić

Bruno Erent i treću godinu uzastopno stigao je do naslova cestovnog prvaka Hrvatske na 20km, napravio je to jednom izrazitom lakoćom pobijedivši u vremenu 1:52:22.

Njegova vjerojatno najraznovrsnija sezona u životu, trčao je maraton, cestu, kros pa pokazao i dalje kako je klasa u hodanju... Neka se samo tako nastavi, ne sumnjamo da su još bolje stvari pred njim!

Bruno Erent

Uz njega je ovdje hodao Dalibor Kokić koji bi vjerojatno zauzeo poziciju do Brune, ali nažalost ispriječila se ozljeda zgloba i morao je završiti utrku. 

Isto vrijedi i za Ivanu Renić, ona je svoj treći uzastopni naslov proslavila s novom solidnom utrkom od 10km u vremenu 56:14, jedina koja je bila ispod 60 minuta. Iskustvo i rutina krase našu hodačicu i teško je bilo zamisliti bilo kakav drugačiji ishod od ovog.

Nakon malo duže vremena drago nam je bilo ponovno vidjeti Martinu Strmečki-Stakor koja zasigurno nije nastupila u najboljoj spremi i formi ikada, ali pokazala je kako nije izgubila hodački 'štih' i ciljem prolazi u vremenu 1:08:38 što vrijedi brončane medalje.

Premijerni nastupi uvijek su nezgodni, a još kada se radi o početniku u svijetu atletike i još k tome zahtjevnom hodanju na 10km, zaista se radi o zahtjevu koji ne može ispuniti svatko. Fran Vuksan je uspio, odhodao je 10km u juniorskoj konkurenciji za 1:04:26 i tako odmah osvojio i svoju prvu medalju srebrnog sjaja!

Suvereni Stanko, sigurne Štefanović i Hrga

Odličan je bio Jurica Stanko na istoj distanci, samo u mlađejuniorskoj kategoriji. Odhodao je najbržu 'desetku' od svih i sa 55:12 uvjerljivo pobijedio! Autoritativan nastup. Do medalje je stigao i Ivan Gašpar, 1:04:26 je vrijedilo 3. mjesta.

Razina forme Petre Štefanović nije ove sezone previše varirala i ne čudi da je u takvom razvoju događaja bila sigurna na utrci juniorki na 5km gdje osvaja naslov iste kategorije, a zaslužila ga je vremenom 31:04. S

Sigurnog i laganog ritma bila je Klaudia Dešić u svojoj prvoj utrci gdje odmah osvaja broncu (37:03). Možemo reći kako se na neki način radilo o neplaniranom nastupu, ali zadovoljni smo pozitivnim ishodom te priče.

Uz nju je bila Katarina Vukančić koja ipak ima malo veći hodački staž, doduše, ovaj puta ga je okrunila srebrnom medaljom (37:03)! Prije dvije i pol godine na stazi je ostala na korak do medalje, danas je očito bio dan za barem malu 'naplatu' te utrke.

Do naslova najbolje mlađe juniorke stigla je Jelena Hrga sa 10 sekundi bržim rezultatom, svakako njezin najveći hodački uspjeh u karijeri, a tek nedavno se vratila u naš sport nakon kraće pauze. Bez sumnje, isplatilo se. Za regularnost utrke i podjelu medalja pobrinula se Leonarda Farkaš koja nije uspjela završiti utrku, ali je krenula u nju.

Jelena Hrga

Posebna dominacija kod mlađih kategorija

Isto tako je Klaudio Strahonija radi problema sa zglobom morao odustati kod kadeta na 3km, ali Bruno Rožman i Krešimir Hartl su svoju dionicu odradili do kraja i tako se 'okitili' zlatnom i srebrnom medaljom! Rezultat višestrukog ovosezonskog rekordera, Brune, bio je 16:14, a Krešo je ciljem prošao u vremenu 16:49.

Cijeli triplet medalja osvojen je kod kadetkinja na 3km redoslijedom Eli Pevec (18:24), Klara Krenek (18:25) i Bruna Janček (18:30), lijepa prezentacija sve tri natjecateljice, počevši od naše prvakinje i također, ovosezonske rekorderke. 

Istu boju (crnu) dresova vidjeli smo na postoljima utrka na 2km, a nju su hodali mlađi kadeti i mlađe kadetkinje. Kod njih se očekivao veći broj natjecateljica, ali zadovoljni smo kako smo i ovdje na kraju imali regularnu utrku u kojoj Franka Franjić hoda 12:03, Mia Marek 12:04 te Iva Vranić 12:20!

Franka već ima pomalo iskustva iza sebe i naslov je nagrada za staž, a vjerujemo kako će zasluženo osvojene medalje za Miu i Ivu (kao djevojčice s manje staža) biti samo dodatan motiv za dalje.

I za kraj nam ostaju mlađi kadeti, Mateo Jurišić, Ivan Vukančić i Bruno Di Giusto. Potonjem je pripala bronca sa odhodanih 12:18 čime nam je ponovno pokazao kako se radi o svestranom mladom sportašu koji može uspješno prakticirati više atletskih grana.

Novi duel Jurišića i Vukančića ovaj puta je donio Mateovu pobjedu (12:08 - 12:09 razlika), a kako je Franka 4 sekunde prije ušla u cilj, ispostavilo se kako je Mateo upravo onaj kojeg ćemo pamtiti kao jubilarnog 100. Agramovog prvaka Hrvatske za ovu sezonu. O tom posebnom događaju ćemo i više u jednom od idućih članaka.

Sve čestitke našim članovima i članicama na svemu prikazanom danas po jednom zaista lošem vremenu. No koliko je vrijeme bilo loše, toliko su plasmani bili dobri, vjerojatno i bolji. Bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u hodanju na cesti
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 12.11.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook