Domaća natjecanja

Mladi bacači položili: Leko, Ferina, Matić, Pendić, Šaravanja i Vinkešević zimski prvaci Hrvatske svojih uzrasta!

Leko, Ferina, Matić, Pendić, Šaravanja i Vinkešević Foto: AK Agram Leko, Ferina, Matić, Pendić, Šaravanja i Vinkešević

Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske održalo se u novom dvodnevnom formatu (prije jedan dan trajalo natjecanje) i polučilo puno uspjeha za naš novi mladi val bacača i bacačica.

Ferina kao najmlađi, ali najuspješniji pojedinac

Najuspješniji po pitanju medalja bio je ujedno i najmlađi (općenito gledajući mušku konkurenciju) na ovom natjecanju - Jan Ferina, inače 2007. godište, dakle zapravo on pripada uzrasnoj kategoriji mlađih kadeta (U14) koja se na ovom natjecanju ne održava pa samim time je nastupao za jedan uzrast više - kadetski (U16). Podsjetimo, nedavno je više puta postavljao novi dvoranski mlađekadetski rekord Hrvatske u bacanju kugle (3kg) s 15.64.

Ovdje ga je dočekala za jedan kilogram teža sprava na kojoj je zapravo bio još bolji! Odmah je u prvoj seriji otvorio s 13.82 pa u drugoj nadogradio s 14.23 i u trećoj 'zabetonirao' svoju uvjerljivu pobjedu s 14.63! Nakon toga je uslijedilo ono što je tipično, posebice kod mlađih uzrasta, veliko zadovoljstvo ostvarenim hicima pa su uslijedile nešto slabije serije, ali posve nebitno, svoje je već napravio u prve tri te drastično poboljšao svoj osobni rekord.

Blizu medalje bio je i Hrvoje Šaravanja s 12.36, novi osobni rekord. Spomenuti duo nastavio je kasnije u bacanju diska (1kg) gdje im se još priključio Gabrijel Varga

Jan ovdje osvaja brončanu medalju s hicem 35.92, ponovno najbolje bačeni hitac viđen je u 3. seriji. I ovdje je blizu bio Hrvoje kao četvrtoplasirani s 35.02. Gabrijelu je pripala 6. pozicija s 31.60. Svi navedeni rezultati novi su osobni rekordi.

Dva puta na korak do medalje, ali zato je treća bila sreća tijekom drugog dana kada je u bacanju kladiva (4kg) stigao do najviše stepenice pobjedničkog postolja s osvojenim zlatom zahvaljujući rezultatu 33.89 za još jedan novi osobni rekord! Nije bio jedini medaljaš, Jan je bio srebrni s 32.06 te je tako u ova dva dana osvojio po jednu medalju svakog sjaja.

Drugi dan je i Gabrijel stigao do medalje i to u njegovoj trenutačno glavnoj disciplini, bacanju koplja (600g). Zaslužio je to bacivši 40.35 u seriji, a medalja je srebrnog sjaja.

Matić i Vinkešević U16 prvakinje u bacanju diska i kugle

Uspješno je bilo i kod kadetkinja.

Lucija Matić je nova prvakinja spomenutog uzrasta u bacanju diska i to s najdaljih 34.88 što joj je ujedno novi najbolji hitac za prvo pojedinačno zlato na državnim prvenstvima u karijeri! Početak nije bio impresivan (30.61), ali već druga serija donijela je 33.03 da bi u trećoj zaslužila navedeno. Blizu je ovdje bila i Laura Vinkešević s 32.76 odmah u startu, ali je u zadnjoj seriji ipak ostala bez medalje.

No to ju nije obeshrabrilo u bacanju kugle koje je ubrzo uslijedilo, štoviše, osobni rekord od 12.90 za novu pobjedu samo pokazuje suprotno! Prije mjesec dana je u dvorani postala kadetskom prvakinjom Hrvatske, a sada je to potvrdila i ovdje na otvorenom s još daljim hicem koji je apsolutni osobni rekord.

Odmah iza nje pozicionirala se upravo Lucija koja je također nadmašila svoj osobni rekord s 12.71 i tako stigla do nove medalje, i to srebrne. Nastupale su u ostalim disciplinama, Laura je koplje bacila do 25.60, a Lucija do 22.22. Vinkešević je još bacala i kladivo (3kg), 31.18 vrijedilo je 6. mjesta.

Tamo uz njih je bacala i Kristina Dragojević, njezinih 23.18 donijelo joj je 8. poziciju. Isto tako je na kugli imala hitac blizu 9 metara (8.96) za isti plasman.

Leko i Pendić U18 prvakinje u bacanju diska i kladiva

Nakon prošlogodišnje titule kod juniorki, ove godine se Lucija Leko vratila u svoj uzrast mlađih juniorki i ponovno osvojila zlatno odličje s hicem 36.13. Pitanje pobjednice suvereno je riješila odmah u prvoj seriji i nakon toga očito nije uspjela izvesti one željene pokušaje. Rezultat sigurno može bolje, ali medalju i naslov svakako pamtimo te vjerujemo kako će u sezoni biti još daljih hitaca.

Lucija je prije toga u bacanju kugle stigla i do srebrnog odličja zahvaljujući hicu od 11.94.

Puno zlatnih Lucija imamo na ovom natjecanju iz našeg kluba, pa je tako red došao i na Luciju Pendić koja je nastupala na kraju drugog dana u bacanju kladiva (3kg). Vjerojatno je bilo tu i ponešto zamora materijala, ali ono najvažnije je ostvareno tj. osvojeno, a to je zimski naslov mlađejuniorske prvakinje Hrvatske! Zaslužila je bacivši jedan hitac preko 50 metara, točnije 50.06 i tako nakon prošlogodišnjeg kadetskog naslova napravila jedan korak naprijed u kategoriji iznad. Uz nju je kladivo bacala i Leko, 29.86 je bio hitac za 5. mjesto.

Naš mlađi junior ovdje je bio Luka Piljac koji je prvi dan bacao kuglu na 12.12 za 6. poziciju, a onda drugi dan bio još bolji u bacanju kladiva s hicem 37.99 za 4. mjesto. 

Zato smo u konkurenciji juniorki imali Gloriu Markušić koja je s 32.21 zaslužila brončanu medalju. Identičan uspjeh je ostvarila u bacanju kugle s 10.78, rezultatom iz zadnje serije.

Kod juniora nažalost Luka Mateljić nije uspio pronaći 6 ispravnih hitaca u bacanju kugle pa je tako završio bez rezultata. Zato je u bacanju koplja (800g) do bronce stigao Borna Krajina s hicem 44.66 koji inače mlađejuniorskog uzrasta, ali 100 grama teže koplje mu ne predstavlja problem te je svoju priliku lijepo iskoristio.

Ista je priča s Janom Stojić koja je u spomenutom uzrastu broncu zaslužila s 28.56 dok je Gloria bila 4. s 26.48. Na koplju mlađih juniorki (500g) Lana Mačković s hicem 33.37 zauzima 5. mjesto. 

Bacanje kladiva donijelo nam je srebrnu Gabrijelu Grčević koja je tako ponovila svoj prošlogodišnji uspjeh, a sada je bacila 41.99. 

Čestitamo svima na super postignućima tijekom ovog bacačkog vikenda!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook