Domaća natjecanja

Miting otvorenja sezone: Šimić ostvarila najvrjedniji rezultat s preskočenih 189cm, Kolareviću norma za juniorsko SP

Opravdala sva očekivanja i najave - Ana Šimić Foto: AK Agram Opravdala sva očekivanja i najave - Ana Šimić

Hladno vrijeme, kiša i vjetar nažalost nisu ni preskočili naš miting, ali unatoč tomu postignuto je nekoliko kvalitetnih rezultata koji nude optimizam za novu atletsku sezonu na otvorenom pred nama.

Vrijedi istaknuti vrlo dobar odaziv atlatičara i atletičarki iz različitih krajeva naše zemlje, a i iz drugih država.

Šimić sezonu otvorila uvjerljivo pobijedivši najkvalitetnijim rezultatom

Natjecanje je započelo s 5000m hodanje uz dvije tehničke discipline, skok u vis i bacanje kugle. Na hodačkoj dionici zajedno su nastupali seniori i seniorke. Sjajnu formu potvrdio je Bruno Erent novom pobjedom na stazi! Podsjećamo, nedavno je postao prvakom Hrvatske u hodanju na stazi na duplo dužoj dionici od ove danas.

Gost iz Bosne i Hercegovine, točnije Zenice, Edin Zec je sjajno 'potegnuo' prvi dio utrke, ali u konačnici je naš Bruno bio taj koji je imao više snage na kraju i njegovo pobjedničko vrijeme je 25:04,88.

U ženskoj utrci je najbolja bila Ivana Renić s 26:58,35 koja je današnjom pobjedom najavila novi napad na jedan od 'svojih' državnih rekorda u hodanju. Osim nje, medalja srebrnog sjaja pripala je Hani Hajsok, u cilj je ušla s 30:00,78.

Odlično je nastupila hrvatska olimpijka Ana Šimić na skoku u vis, poglavito radi već spomenutih vremenskih uvjeta. Skakala je već od 165cm, a na kraju je iz prve preskočila vrlo dobrih 189cm, a to je ujedno prema kriterijima IAAF-ovih bodovnih tablica najvrjedniji rezultat današnjeg natjecanja (1090)!

Drugoplasirana je bila članica Dinama Zrinjevac, Lucija Zubčić sa 175cm, a 3. mjesto pripalo je Lari Omerzu iz Slovenije, danas je najviše preskočila 170cm. Najbolja iz našeg kluba bila je povratnica nakon ozljede, Karla Kovačić, zauzela je 6. mjesto s dobrih 155cm.

Na bacanju kugle (3kg) gledali smo klupski 'obračun' Ane Marije Bonić, Antonele Popko i Barbare Geld. Pobijedila je Ana Marija s 12.36, Antonela je osvojila 2. mjesto (12.22), a Barbara 3. mjesto (11.94).

Gradonačelnik otvorio natjecanje, Ivašković i Lončarek najbolji na 100 metara

U međuvremenu je uslijedio službeno otvaranje natjecanja, sukladno najavama napravio je to upravo Milan Bandić obrativši se natjecateljima i publici s nekoliko lijepih i prigodnih riječi. Nakon toga smo započeli s utrkama na 100m koje su ove godine bile posvećene preminulom treneru iz AK Dubrovnik, Zvonku Radovanoviću.

Zvonimir Ivašković iz Mladosti je bio najbrži s 10.85, odlično je iskoristio povoljan vjetar u leđa (+1.2). Slično vrijedi i za drugoplasiranog Luku Šakotu koji je uspio istrčati utrku bržu od 11 sekundi, u cilj je ušao s 10.99, a malo je nedostajalo Saitu Huseinbašiću (Borac, Banja Luka) da ponovi slično, njegovo 3. mjesto osvojeno je radi 11.04.

Najbrži trkač iz našeg kluba bio je Zvonimr Topić sveukupno na 13. mjestu s istrčanih 11.53.

Ivana Lončarek očekivano je slavila u ženskoj konkurenciji istrčavši 12.20 u 3. skupini s vjetrom u leđa +2.5. Na postolju su joj se pridružile Lucija Pokos (12.37) iz Slobode Varaždin te Nika Glojnarić, gošća iz Slovenija rođena tek 2000. godine. Njezino istrčano vrijeme je 12.45.

Najbrža naša stometrašica bila je Marija Gredelj koja je nakon dugo vremena ponovno nastupila u ovoj disciplini. Danas je sveukupno bila 7. s istrčanih 12.68.

Selimović ponovno najbolji na memorijalnoj disciplini skoka u vis

Od tehničkih disciplina započele su čak tri za muškarce, skok u dalj, bacanje diska (mlađi juniori i stariji juniori) te naravno za nas posebna disciplina, skok u vis kao posveta Goranu Subotiću "Tratinčici".

Memorijalna disciplina skoka u vis nije ponudila jednako atraktivno visoke skokove poput prošle godine, ali je zato ponudila zanimljivu borbu za 1. mjesto i vrijedan naslov pobjednika! Haris Selimović, Samir Hodžić i Paolo Lazarić su se borili za pobjedu. Na kraju je čak došlo do 'pripetavanja' u kojem je ipak Selimović obranio svoj prošlogodišnji naslov s preskočena 2 metra, Hodžić se pozicionirao do njega, a domaćem predstavniku Lazariću pripalo je 3. mjesto (1.95m).

Očekivano je na skoku u dalj pobijedio Dino Pervan (AK Dinamo Zrinjevac) s najboljim skokom od 7.30, 2. mjesto pripalo je njegovom klupskom kolegi Sanjinu Šimiću s najboljim skokom od 7.14, a jedini još preko 7 metara skočio je danas trećeplasirani Marko Prugovečki, 7.04 je bio njegov najdalji skok danas. Filip Pravdica je bio najbolji Agramer s preskočenih 6.76 u trećem pokušaju. Prva dva bila su znatno bolja, ali nažalost i neispravna. Već u trećem je prema vlastitom priznanju presudilo nešto hladnije vrijeme i teško se bilo vratiti u pravi ritam.

Sjajni Agrameri bacači s normama - Kolarević i Islami

Disk je polučio uistinu sjajna ostvarenja, prvo je Demir Kolarević na juniorskom disku (1.75kg) u petoj seriji bacio normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo s hicem dalekim 55.54 da bi ju definitivno potvrdio odmah u idućoj seriji s fantastičnim hicem od 56.82!

Norma za spomenuto natjecanje inače iznosi točno 55 metara. Uspjeh je još veći kad se uzme u obzir da Demir još nije 100% spreman za natjecanja radi problema s jednom ozljedom, ali nadamo se kako će to čim prije biti iza njega.

Nije jedini koji bi mogao otputovati negdje izvan Hrvatske, Arijan Islami je također konačno pronašao jedan svoj idealan hitac, u posljednjoj, šestoj seriji bacio je točno 54 metra i time istaknuo kandidaturu za kvalifikacije na Olimpijskim igrama mladih koje se ove godine održavaju u Baku (Azerbejdžan).

Favorizirani Ružić 1., Hižman sjajnim finišem pobijedila, uspješan debi Filipović

Kod trkačkih disciplina je uslijedio produžen sprint, disciplina 400m. Ovdje je ulogu favorita opravdao mladostaš Mateo Ružić istrčavši 47.7, a iza njega su se pozicionirali Gabrijel Stojanović iz Nedelišća s 49.4 te Jaka Zupan iz Slovenije tj. Mass Ljubljane s 49.7.

Nažalost tijekom druge skupine je došlo do kvara elektronika i nemamo rezultate te utrke, a ostatak natjecanja je morao biti izmjeren kao nekada davno - ručnim mjerenjem. Koliko su trčali Mateo Kovačić i Fran Topol moći ćete pogledati na snimci i sa štopericom u ruci pokušati dokučiti vrijeme. Ovako je prema službenim rezultatima najbolji Agramer bio Edin Mešić istrčavši 54.25.

Kod žena je sjajnim finišem pobjedu ispred Kristine Dudek odnijela njena klupska kolegica iz Varaždina, Marija Hižman. Pobjedničko vrijeme je 55.8, a drugoplasirane 56.4.

Prvi puta je pojedinačno utrku na 400m trčala članica našeg kluba, Dora Filipović i u svom debiju ostvarila vrlo dobro vrijeme - 57.5, sveukupno vrijedno brončane medalje! Inače, ovo je samo za desetinku sporiji rezultat od kvalifikacijske norme za Olimpijske igre mladih. Nema straha, 'led' je probijen i sad je samo pitanje u kojoj će utrci Dora potvrditi svoje sudjelovanje tamo.

Srša i Gavranović najbolji na 800m, uspješna utrka Juraja Kralja

Nakon 400m su uslijedile duplo duže dionice tj. 800m. Sveukupni pobjednik je bio Martin Srša iz AK Međimurje Čakovec zahvaljujući rezultatu od 1:55,1. Vrlo dobru utrku je pružio naš Juraj Kralj u svom prvom nastupu u ovoj disciplini, plasirao se odmah iza Srše s 1:57,1. Tko zna što bi bilo da su trčali u istoj skupini... Bronca je u ovom trokutu pripala najmlađem, Petar Melnjak ju je zaslužio s 1:58,7.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila trkačica iz Borca, Banje Luke, Vladana Gavranović. Prošle godine je ostala na korak do medalje na našem mitingu, ali ove godine ništa nije prepustila slučaju i s odličnom završnicom stigla u cilj ispred domaće trkačice i drugoplasirane danas, Anamarije Petters. Za 'miješnu' kombinaciju na postolju pobrinula se trećeplasirana Slovenka iz Kladivara tj. Celja, Kaja Strgaršek, ušavši u cilj s 2:17,9.

5000m: Malić i Grdenić 'ispod' 15 minuta, Parlov najbrža

Posljednje utrke su bile na 5000m. Gledali smo zaista brzu mušku utrku, čak dva trkača ispod 15 minuta! Prvi je bio Ivan Malić (AK Velika Gorica) u vremenu 14:50,8, a zatim Agramov trkač Goran Grdenić. Njegovo je vrijeme vrijedno srebrno medalje bilo je 14:57,8. Drugi najbolji Agramer ovdje je bio Antun Pavelić s 15:10,4 i time osvojio 3. mjesto.

Matea Parlov je pobijedila u ženskom dijelu utrke s 17:09,5, druga je u cilj stigla Barbara Belušić (17:14,1) te komplet medalja 'zaokružila' je Kristina Božić s 17:28,9. Odmah na 4. mjestu kao najbolja trkačica iz našeg kluba bila je Nikolina Hrelec, vremenski je to 18:04,3.

Na kraju natjecanja osim medalja kao što smo i najavili, zahvaljujući našem pokrovitelju "Makro-mikro", podijeljeno je 10 Toshiba HD kamera za 5 najboljih muških i 5 najboljih ženskih rezultata prema kriterijima IAAF bodovnih tablica.

Čestitamo svima na njihovima današnjim mitingu! Jednako tako zahvaljujemo se svima na sudjelovanju u organizaciji natjecanja, pogotovo po današnjim teškim uvjetima, nije bilo jednostavno, ali u konačnici smo dobili novo vrlo dobro izdanje mitinga na samom startu nove sezone na otvorenom. Bravo!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook