Domaća natjecanja

Matošević dvoranska seniorska prvakinja Hrvatske na 3000m, Čukman istrčao mlađejuniorski rekord Hrvatske na 400m!

Prvakinja Matošević i rekorder Čukman Foto: AK Agram Prvakinja Matošević i rekorder Čukman

U Beču se u sklopu "Vienna Indoor Gala" održalo dvoransko seniorsko prvenstvo Hrvatske na 400m, 800m, 1500m i 3000m što možemo klasificirati kao 1. dio natjecanja s obzirom na to da nas prvog dana ožujka očekuje onaj drugi dio sa 60m i tehničkim disciplinama.

Matea Matošević opravdala je ulogu favorita na 3000m i u jednoj (za sebe) solo utrci i ritmu istrčala točno 9:47,00 i tako ponovila prošlogodišnji uspjeh, ponovno je najbolja u ovoj disciplini. Ujedno je ovo bio i njezin prvi ovogodišnji nastup i želimo joj da nastavi dalje u pobjedničkom ritmu.

Na 400m kod seniora pratili smo Matea Kovačića i Hrvoja Čukmana. Starijem i iskusnijem Mateu pripalo je 2. mjesto s istrčanih 49.28, a Hrvoje je ušao u cilj tik do njega s 49.30 kao trećeplasirani.

I jednom i drugom je to osobni rekord u dvorani, konačno se Mateo 'spustio' ispod 50 sekundi, a Hrvoje ostvario lijep debi iako se njegovo iskustvo moglo primijetiti u drugom krugu (posljednjih 200m) kada je možda propustio priliku da ubrza utrku, kako za sebe, tako i za Matea.

Njegov rezultat je ujedno i novi hrvatski dvoranski mlađejuniorski rekord na 400m! Jedno vrijeme ga je imao Ivan Pranjić iz 2012. s 51.48, zatim ga je nedavno, ove godine David Šalamon 'popravio' s 50.94, a sada je on poboljšan za više od sekunde i pol, svakako jedan impresivan napredak ovog rekorda i iz današnje perspektive djeluje kako bi se ovo vrijeme moglo jedno duže vrijeme zadržati u statistikama Hrvatskog atletskog saveza. 

Na 3000m Antun Pavelić poboljšao je svoj osobni rekord istrčavši 8:35,68 čime je osvojio 2. mjesto tj. srebrno odličje! Utrka u kojoj je on većinu vremena davao ritam i tempo, ali ipak nije uspio u tom naumu do samog kraja. No u svakom slučaju, bez medalje i svog najboljeg vremenskog ostvarenja ne ostaje.

Zlatko Kožuhar ostao je na korak do postolja, ali može biti zadovoljan što je prvi puta u životu istrčao utrku bržu od 9 minuta tj. 8:54,28!

Kožuhar nije razočarao

Za razliku od Antuna trčao je u drugoj skupini. Već prije dva tjedna u Budimpešti postojale su vrlo dobre indikacije za osobnim rekordom koji se dogodio (9:00,06), a onda je ostao i ovaj spomenuti cilj koji je također ostvaren. Vedranu Muharu pripalo je 9. mjesto, istrčao je 9:46,50.

Na 800m Anamariji Petters s istrčanih 2:21,44 pripao je naslov viceprvakinje Hrvatske u dvorani po povratku nakon ozljede, a prvi puta nakon ozljede Ahilove tetive spomenutu disciplinu trčala je Antonija Žalac i 'novi debi' može pamtiti po novoj medalji u svojoj bogatoj kolekciji. Sjaj je brončani, a rezultat je 2:22,50.

U ovoj disciplini na kraju su dosta ulogu odigrale skupine i raspored trkačica u njima, šteta, možda u nekoj drugačijoj postavci bi bilo ponešto drugačije sa plasmanima. Zna se dogoditi da svi hrvatski trkači ne budu u istim skupinama što onda uvijek može biti dvosijekli mač. Tako je malo nedostajalo i Svenu Cepušu koji je nakon više od pola godine ponovno trčao 800m, ovaj puta u dvorani. Značajno je popravio osobni rekord (više od 5 sekundi) i završio utrku u vremenu 1:59,22 što je vrijedilo 4. mjesta, a nije daleko bilo ni 3. (1:59,03). 

Nikolina Hrelec na 1500m je u cilj ušla s vremenom 4:39,19 i tako stigla do 2. mjesta. Uz to je popravila svoj osobni rekord! Katarina Vukančić je prvi puta nastupala u dvoranskim uvjetima i njezinih istrčanih 4:54,17 ne samo da su (automatski) najbolje vrijeme u dvorani već ovako brza nije bila nikad ni na otvorenim uvjetima gdje je ipak ponešto lakše za trčati.

Tako smo osvojili 1 zlato, 4 srebra i 4 bronce što nas dovodi do sveukupnog broja od 9 osvojenih odličja.

Čestitamo prvakinji Matei, osvajačima medalja i svima na postignutim vremenima i plasmanima!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u dvorani na 400, 800, 1500 i 300m
  • Mjesto: Beč
  • Datum: 14.2.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook