Domaća natjecanja

Lazarić i Pravdica dvoranski juniorski prvaci Hrvatske, novi hrvatski kadetski rekord Penezića

Uspješan debi za Agram - Paolo Lazarić Foto: AK Agram Uspješan debi za Agram - Paolo Lazarić

Dugačak, ali zanimljiv i uzbudljiv dan je iza nas, na Prvenstvu Hrvatske u dvorani za (starije) juniore i juniorke dobili smo dva prvaka, tri doprvaka i tri osvajača brončane medalje, a uz to je 'pao' i jedan nacionalni rekord u konkurenciji kadeta. S obzirom na sve što se događalo danas, članak je pisan kronološki.

Lazarić i Grdanjski u samom vrhu poretka, postavili nove osobne rekorde

Paolo Lazarić na najbolji i najljepši mogući način je otvorio sezonu te (pobjednički) debitirao u našem dresu i 'ubilježio' prvi nastup za naš klub. Danas je na skoku u vis djelovao poprilično dobro, uvjerljivo je pobijedio i pritom postavio svoj novi osobni rekord - 204cm! Letvica se zatim podignula na 207cm, visina koju Lazarić definitivno može preskočiti, ali danas su presudile nijanse. Kao što smo i u prvoj rečenici rekli, bio je to tek njegov prvi nastup ove sezone, danas je pokazao kako ima tu prostora za još više visine.

Nova prilika za još boljim skokovima trebala bi uslijediti već za tjedan dana kada će se na istom mjestu (vjerojatno i u isto vrijeme) održati seniorsko dvoransko prvenstvo Hrvatske.

Uz njega se istaknuo Dominik Grdanjski, novi dvoranski juniorski doprvak Hrvatske u spomenutoj disciplini, skočio je 198cm što je njegov novi osobni rekord!Također jedno vrlo dobro izdanje Grdanjskog, nastavi li ovako, ubrzo će i on preskočiti 2 metra. Uz spomenuti dvojac još je nastupao i Hrvoje Čukman koji je ponovio prošlotjedni rezultat s dvoranskog prvenstva za mlađe juniore i juniorke, preskočio je 185cm i zauzeo 5. mjesto.

Na motki Lara Juriša prema vlastitim riječima nije imala svoj dan i skočlila je nešto slabijih 270cm za nju. Time je završila svoj nastup kao petoplasirana. Nakon nje je krenula dvoranska kadetska viceprvakinja Hrvatske u skoku u vis, Ema Glas. Danas je preskočila 155cm, a na 160cm se osjetila mala impresioniranost visinom, ali radi se o mladoj curi rođenoj 1999. godine koja je izrazito napredovala u dvorani ove sezone tako da ne sumnjamo kako će uskoro preletjeti i spomenutih 160cm. Pripalo joj je 9. mjesto.

Lara Jednačak je po prvi puta u životu na skoku u dalj preskočila 5 metara. Danas je to učinila čak dva puta, najbolji skok smo vidjeli odmah na početku - 5.04, rezultat koji joj je u konačnici donio 8. mjesto.

'Leteći' Pravdica, Jednačak drugim boljim skokom ispred Penezića

A nakon ženskog skoka u dalj, uslijedio je još zanimljiviji i uzbudljiviji muški skok u dalj. Prvo ime (naše, ali i općenito) bio je Filip Pravdica koji djeluje zaista jednom riječju - sjajno! Danas je imao samo jedan ispravan skok, ali više nego dovoljan za uzimanjem zlatne medalje i naslova dvoranskog juniorskog prvaka Hrvatske!

Vidjeli smo ga u drugoj seriji, a suci su izmjerili 7.42, novi osobni rekord! Nije to bilo sve, letio je Filip još dalje od toga, ali nažalost uz prijestupe. U svakom slučaju iz natjecanja u natjecanje djeluje sve bolje i bolje (i skače sve dalje i dalje), bit će strašno zanimljivo za vidjeti može li nastaviti taj niz i idući tjedan na seniorskom prvenstvu Hrvatske. Norma za svjetsko juniorsko prvenstvo (7.55) uopće nije daleko, dapače, ima to Pravdica 'u nogama'.

Nije to bilo jedino zanimljivo na dalju, za broncu i 3. mjesto su se nadmetali naši članovi, Bruno Jednačak i Bruno Penezić. Jednačak je odmah u startu otvorio s 6.77, Penezić nešto slabije (5.96), ali potonji je zato u 5. seriji skočio 6.70, a rukavicu u lice Jednačku je 'bacio' sa svojim novim najboljim skokom ikada u 6. seriji kada je skočio 6.77 i preuzeo 3. mjesto. Jednačak je odgovorio s novim skokom od 6.77 i tako je zahvaljujući drugom boljem skoku pobjedu u ovom 'duelu' odnosi stariji i iskusniji Bruno.

Kasnije mu je malo nedostajalo do medalje u troskoku, zauzeo je 4. mjesto s 13.36 (5cm do bronce). Uz njega su još skakali Ante Zuanović i David Lavrenčak. Ante je postigao novi osobni rekord skočivši u 6. seriji točno 13 metara (5. mjesto) dok je i David postavio svoj novi osobni rekord s 12.56 (6. mjesto).

Srebra za Filipović i Topića, Penezić za stotinku 'popravio' hrvatski kadetski rekord (60m)

U međuvremenu su naši u kvalifikacijama 60m tražili svoj put prema prolasku u finale i svih naših troje članova je uspjelo u tome! Dora Filipović je pobijedila u svojoj drugoj skupini sa 7.90 dok je Zvonimir Topić prolazak u finale osigurao s pobjedom (7.21) upravo ispred Brune Penezića (7.27) koji je prošao u finale zahvaljujući istrčanom vremenu. 

Finale juniorki ponudilo je čudnu i kontroverznu situaciju, činilo se kako je Dora Filipović u cilj ušla kao prvoplasirana da bi elektronsko mjerenje presudilo drugačije. Utrka je bila poprilično izjednačena i računalo se kako će fotofiniš riješiti situaciju. No zapravo se i nije ponudio pravi razlog toga (ništa se nije vidjelo na slici) i to nije dobro da se fotofinišem nije mogla riješiti situacija, ne samo radi Dore danas već radi budućih utrka. No, ako ništa, nitko joj nije mogao oduzeti medalju drugog sjaja, svojevrsna utješna nagrada je srebro uz dobar istrčani rezultat - 7.91!

Sva sreća pa u finalu juniora je sve bilo puno jasnije, Zvonimir Topić je u cilj ušao s vremenom 7.14 i tako po drugi put u istom danu 'rušio' svoj osobni rekord, a nagrada u finalu za istrčano vrijeme mu je srebrna medalja i naslov juniorskog dvoranskog viceprvaka Hrvatske na 60m! Topić je u obje utrke djelovao odlično, brzo (logično), koncentrirano i fokusirano (dobre reakcije na startovima utrka). Ne sumnjamo kako neće sve ostati na ovome danas, Zvone sigurno želi biti još brži i bolji.

U toj utrci ponovno je 'drvena' medalja odnosno 4. mjesto pripalo Bruni Peneziću (nakon skoka u dalj), ali plasman je sporadičan pored fantastičnih 7.18 koje je istrčao i popravio za jednu stotinku državni kadetski rekord na 60m! Nakon 8 godina Marko Padovan prepušta svoje 'mjesto' Peneziću. Zanimljivo je za spomenuti kako je Bruni ovo ujedno bila i posljednja kadetska dvoranska utrka na 60m, možemo slobodno reći kako je svoju zadnju šansu za rekordom iskoristio na najbolji mogući način.

Iako nije bilo spornih situacija, vrijedi spomenuti kako je bilo problema s uspješnim startom utrke, to se uspjelo tek u 4. pokušaju.

Održale su se i utrke na 60m izvan konkurencije, u svom prvom nastupu u našem sportu Mislav Leko je sveukupno bio 5., a istrčao je 7.50.

Brončana Štefanac, brončani Hojsak

Na kraju su nam stigle još dvije brončane medalje na bacanju kugle. Za prvu se pobrinula sjajna Laura Štefanac koja je u 6. seriji bacila 11.97 i tako 'preskočila' Anu Mariju Bonić kojoj je s 11.79 pripalo 4. mjesto. Općenito je Laura imala još dobrih hitaca, veseli vidjeti kako može dobro bacati i težu kuglu (mlađe juniorke bacaju 3kg, a starije juniorke 4kg).

Odmah nakon Bonić slijedi petoplasirana Barbara Geld, inače dvoranska prvakinja Hrvatske u ovoj disciplini (3kg kugla doduše). Odlično je započela natjecanje (11.61), kasnije ipak nije išlo dalje od toga, ali veseli vidjeti kako se Barbara vrlo dobro snalazi i među starijim djevojkama. Antonela Popko je zauzela 7. mjesto (11.19), a Valentina Slobodić 8. mjesto (10.57).

Na juniorskoj kugli od 3. do 6. mjesta poredali su se Agrameri. Brončani je Fran Hojsak zahvaljujući hicu iz 4. serije (13.59). Za one koji nas malo bolje prate znaju kako Fran inače primarno baca koplje, ali ni kugla mu nije stran objekt, pokazao je to više puta, a i danas (iako ju ne baca često). Osvojena medalja sigurno nije produkt slučajnosti.

Do njega se na 4. mjestu pozicionirao Luka Bulaja s 13.38, petoplasirani je Nikola Hrelec s 12.28 i 6. je Neven Bogović (12.15).

Čestitke svima na osvojenim medaljama, ostvarenim plasmanima i dobrim rezultatima, bravo!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u dvorani za juniore i juniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 8.2.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook