Domaća natjecanja

Kruna jedne velike juniorske generacije: Prvi pobjednici Kupa Hrvatske s više od osvojenih 1000 bodova!

Sjajan kolektiv donio je novi povijesni uspjeh Foto: AK Agram Sjajan kolektiv donio je novi povijesni uspjeh

Iza nas je veliki atletski vikend u kojem smo na nevjerojatan način trijumfirali na Kupu Hrvatske za juniore i juniorke u Zagrebu po vremenu koje je na kraju bilo izrazito dobro s obzirom na to kakve su bile prognoze.

Gotovo je teško smisliti sve riječi pohvale i komplimente koji zaslužuju naši atletičari i atletičarke za postignuto u ova dva dana. Uspjeh je fantastičan i nevjerojatan, a potencijalno teško i ponovljiv. Prvi puta u povijesti hrvatske atletike i juniorskog Kup natjecanja, koje ima svoju veliku i lijepu tradiciju, dogodilo se da je jedan klub pobijedio s četiri znamenke.

Prošlogodišnji rekord od 950 bodova zamijenit će sveukupno osvojenih velikih i praktički nestvarnih 1037 bodova! Juniori su u ovaj sveukupni rezultat 'ugradili' čak 589 bodova (i to je rekordan broj u kategoriji!), a juniorke s 448 bodova čine konačni spomenuti zbroj. Samim time osvojeni su pobjednički trofeji u sveukupnoj kategoriji, ali i u kategoriji juniora i juniorki!

Treba istaknuti odličan odaziv na ovo natjecanje i u takvoj jednoj kvalitetnoj, ali i brojčano velikoj konkurenciji posebno smo ponosni što su se naši atletičari i atletičarke u većini slučajeva uspjeli izboriti za plasman među prvih 12 i tako osvajali bodove.

Ponekad nam se na natjecanjima ovakvog formata znalo zamjerati kako pobjeđujemo samo zahvaljujući velikom broju što je neispravna teorija, pogotovo pogledate li rezultate (u linku ispod članka) i rubriku osvojenih mjesta. Imali smo čak 15. pobjeda, a je li to produkt kvalitete ili kvantitete, ostavljamo vama na procjenu. 

Postavlja se pitanje nakon ove probijene magične granice od 1000 bodova - koji motiv i cilj može biti za iduću sezonu? Odgovor slijedi, osim ovog rekordnog broja osvojenih bodova, izjednačen je rekord uzastopno osvojenih juniorskih Kupova Hrvatske zaredom, ovo nam je sveukupno 5. uzastopni naslov sveukupnih pobjednika! Sve je jasno, iduću godinu ćemo kao i ove, dati sve od sebe i pokušati biti prvi u povijesti za 6. uzastopno osvojenih naslova.

No za to vremena ima, a mi se u ostatku članka posvećujemo pravim junacima ove priče... uz naše trenere, naravno.

Topić najbolji i na 200m s rekordom, prometnuo se u pravog vođu ove generacije

Nakon odličnih stotke na prvom danu i istrčanih 10.99, Zvonimir Topić sa stilom je nastavio svoj do sada, nesumnjivo najbolji natjecateljski vikend. Na 200m je nakon što je skoro dvije godine stajao osobni rekord od 23.24, prvo tjedan prije ovog natjecanja istrčao 22.62, a sada napravio novi sjajan pomak ušavši u cilj s rezultatom 22.28!

Prvih 100 metara zaista je djelovalo sjajno, iz zavoja je izletio u velikoj prednosti koja se tek pred kraj malo smanjila, ali opet nedovoljno da ga netko eventualno ugrozi. Sada je već na skoro sekundu brži od svog nekadašnjeg osobnog rekorda...

Zvonimir Topić ponovno najbrži

Za atraktivnost utrke šteta je da Mateo Kovačić nije bio u istoj skupini. Zadnji put je nastupao u 2013. godini i tada je s vjetrom +3.1 istrčao 22.63, a sada je u jednoj solo utrci ciljem prošao u vremenu 22.38 što je sveukupno vrijedilo 2. mjesta.

Vratimo se skupini gdje je Zvonimir pobijedio, prvi puta ove godine u njegovoj omiljenoj disciplini gledali smo Brunu Penezića koji nešto kasnije započinje sa sezonom ove godine i za prvi ovosezonski nastup pružio je dobru utrku, ciljem je prošao s 22.60 što je sveukupno bilo 4. vrijeme natjecanja. Prošle godine u ovo vrijeme je trčao 23.08, sada je otvorio znatno brže.

Edin Mešić nakon jučerašnjih odličnih 100m za njega bio je ponovno inspiriran i na dvostruko dužoj dionici i plasirao se odmah iza Brune na 5. mjestu istrčavši novi osobni rekord 23.11! I Edin je poput Topića napravio veliki iskorak u ovoj disciplini, prošle godine je u isto vrijeme trčao 24.06, a sada je to također skoro za sekundu brže.

Naš peti trkač, Mihael Jurčić, također je pružio dobru utrku i popravio osobni rekord koji sada iznosi 23.51, a taj rezultat vrijedio je 7. mjesta. Na kraju smo ovdje bili uspješniji nego na 100m, sveukupno smo osvojili 46 bodova!

Odličan je Zvone bio na troskoku gdje je išao skakati samo u prve tri serije i završio natjecanje s novim osobnim rekordom skočivši 13.76 odmah na početku natjecanja, a može žaliti za drugim pokušajem kada je propustio skočiti preko 14 metara. No i ovako je bio trećeplasirani i osvajao nove bodove.

Za jedno mjesto ispred njega bio je Ante Zuanović ponovno sa skokom preko 14 metara, točnije 14.01. Šteta za minimalnim prijestupom u prvoj seriji kada je napravio jedan odličan skok, ali zato treba na idućim natjecanjima težiti ponavljanju toga. Ivan Sindičić skočio je 12.87, najdalje je bilo u trećoj seriji. Kod njega je ostalo još dosta prostora za još veće daljine, ali ovo je ipak bio i prvi troskokaški nastup na otvorenom. 

Iza njega su se plasirali Filip Orlović (12.09) i Jakov Raguž (11.92) na 7. i 8. mjestu. 

Cepuš pobjednik na 800m

Na 800m Sven Cepuš je pobijedio istrčavši 1:56,74! Bila je to jedna utrka u kojoj se držao nešto povučenije do posljednjih 100 metara kad je sjajnim finišem riješio pitanje pobjednika. Iz perspektive borbe za plasman savršeno odrađena utrka, a iz perspektive borbe za što bolje vrijeme, trebat će još malo više odlučnosti u ranijoj fazi utrci. Sve u svemu lijep vikend za Svena, 400m je 'debelo' popravio osobni rekord, a 800 bio na razini najboljih rezultata i zasluženo ima 1. mjesto.

Sven Cepuš prema pobjedi

Jedan bod ovdje je osvojio sveukupno 12. plasirani Antonio Kovačić (2:05,24), a iskustvo su još skupljali Marko Brečić (2:13,79), Andrija Palićka (2:13,95) i Antonio Frančić (2:21,51) pozicionirani od 16. do 18. mjesta.

Šteta da bodove na kraju nije upisao Fran Topol kojeg su suci nakon istrčanih 2:02 naknadno diskvalificirali i oduzeli mu plasman radi navodno preranog ulaska u prvu stazu što je ipak na koncu malo čudno jer je Topol bio u drugoj stazi i teško je vjerovati da bi pogriješio markacije. Lijep rezultat bi to bio za njega.

Na 3000m Nikola Klarić je u cilj ušao s vremenom 9:21,69, što je vrijedilo 3. mjesta. Cijelo vrijeme je bio jedan od vodećih u poretku i na kraju i završio na jednoj od tih pozicija koju je držao od početka utrke.

Imao je i bržih utrka od ovih, ali podsjećamo kako se radi tek od kadetu (2000. godište) koji se ravnopravno nosi s vršnjacima starijim od sebe. Blizu je bio Julijan Kralj s 9:26,95 koji se tako definitivno oporavio od onih problema ozljedom s obzirom na to da je sad trčao još bržu utrku od one prošle.

Treba još dostići osobni rekord, ali sezona je dugačka. Domagoj Jakopović je istrčao 10:00,13 i time zaslužio 9. mjesto.

Hodači osvojili maksimalnih 50 bodova, Čukman potvrdio normu pobjedom

Maksimalni broj bodova (u slučaju kad imate 5 natjecatelja) osvojen je na 3000m hodanje! Maksimilijan Međimorec, Mateo Ćosić, Jurica Stanko i Bruno Rožman odlučili su se utrku odvesti u foto finiš i sva četvorica su ušli za 18:45 u cilj.

Najbrži je bio Maks, drugi slijedi Mateo pa Jurica i na koncu četvrtoplasirani Bruno. Za još mirniju i sigurniju utrku odlučio se Ivan Gašpar na 5. mjestu s 18:58,45. Tako je ova disciplina bila najplodonosnija po pitanju bodova, osvojili smo ih točno 50! Hodači su ponovno odigrali bitnu ulogu u osvajanju velikog broja bodova.

Hodači opušteno i revijalno

Hrvoje Čukman nakon jučerašnje pobjede na 110m prepone priključio je i onu na 400m prepone prvi puta nastupivši ove sezone u toj disciplini. Bez prave konkurencije je istrčao 53.90 i tako premoćno pobijedio nad ostatkom konkurencijom. Prilikom ove izvedbe bilo je ponešto tehničkih grešaka, ali to je očekivano s obzirom na prvu utrku ove sezone, ne sumnjamo da će već idući put biti bolje.

Popravi li to, nije više siguran ni Milan Kotur sa svojim rekordom na ovoj visini prepona (53.03). Bit će prilika, a ovom utrkom je potvrdio normu za Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvu Kolumbiji za ovu disciplinu! U ova dva dana Hrvoje se prikazao u pravom svjetlu i s optimizmom gledamo na ostatak sezone.

Lovro Vlahović je ovdje pomogao s osvajanjem jednog boda s 12. mjestom (1:08,87), a tik do njega nažalost ovaj puta bez bodova Gordan Beljić na 13. mjestu (1:08,89), ali njemu ostaje jučerašnji uspjeh.

Nova 'žetva' bodova uslijedila je na 3000m zapreke gdje su nam zanimljivu završnicu pružili Zlatko Kožuhar i Filip Svalina kao prvoplasirani i drugoplasirani. Ovaj puta je samo za stotinku bio brži Zlatko istrčavši 10:15,04, a Filip 10:15,05, ali lijepa utrka ovog dvojca koji bi na nekim idućim zaprekama mogao istrčati još brža vremena!

Vedran Muhar je sigurno bio trećeplasirani, od početka se izdvojio zajedno sa spomenutim 1. i 2. mjestom, a kasnije je već stvorio dosta veliku prednost naspram ostatak konkurencije. Prvi ovosezonski nastup pamtit će po 11:10,23, a u nekoj od idućih utrka sigurno će pokušati biti brži od 11 minuta.

Na 5. mjestu bio je Danijel Zečević s 11:30,44, a pozivu da bude naš 5. trkač ovdje ponovno se odazvao Anton Strmečki Stakor i odradio pravi posao sa 13:22,07 što je manje bitnije od 9. mjesta i sigurna osvojena 4 boda. Spominjući bodove, u ovoj disciplini su ih naši atletičari sveukupno donijeli čak 45!

Bacači odradili sjajan posao, štafete bez kiksa

U bacanju diska Arijan Islami nije bio u pravom ritmu bacivši 50.77, ali i to je bilo dovoljno za 2. mjesto. Nije to bio pravi nastup, al s druge strane nije jednostavno kad se ne koncentrirate samo na natjecanje već na one koji se bave 'mutnim' diskovima.

Arijan Islami

Fran Hojsak rutinski je odradio posao bacivši 38.98, a blizu njega je bio Sebastijan Hleb s 37.73. Njima su pripala 5. i 6. mjesta. Nakon njih slijedi Luka Medvidović kao osmoplasirani s hicem od 34.02. Osvajanju bodova priključio se i Josip Miloš s 30.93 i 10. mjestom. Sveukupno 34 osvojena bodova, dobar posao na disku je odrađen.

Josip je zato bio naš najbolji pojedinac u bacanju kladiva, najdalji hitac vidjeli smo pred kraj, u 5. seriji su suci izmjerili 38.89 čime je došao do 6. mjesta. Arijan je ispunio najava i očekivanja bacivši 35.99 čime je osvojio plasman odmah poslije Josipa, a niz nastavljaju Ivan Blažević (33.18) i Luka (26.67) na 7 i 8. mjestima. Bodova se dokopao i Sebastijan bacivši kladivo 21.05, hitac vrijedan 11. mjesta. 

Pohvale našim bacačima koji su više-manje nastupali u sličnom sastavu u njihovim disciplinama, među njima je bilo onih koji neke ne prakticiraju često, ali za potrebe ovog natjecanja su se prilagodili i osvajali puno bodova.

Na 4x400m nismo si dozvolili jučerašnji kiks i propuštanje bodova, štafete Agrama I i II osvojile su 1. i 2. mjesto! Odlučili smo se za 'miješane' sastave, a za prvi sastav trčali su Filip Orlović, Fran Topol, Sven Cepuš i Hrvoje Čukman, a za drugi sastav Mihael Jurčić, Antonio Kovačić, Zvonimir Topić i Mateo Kovačić. Agram I ovaj puta je bio brži sa 3:22,99 dok je Agram II istrčao 3:26,38. 

Dečki su savršeno odradili posao, simbolika je to cijela ova dva dana.

Petters pridodala pobjedu i na 800m

Dora Filipović je nakon jučerašnjih 100m ponovno bila naša jedina osvajačica bodova, ovaj puta na 200m. Istrčala je utrku za 25.59 i završila kao trećeplasirana. Time je zaokružila svoj povratak i ne sumnjamo kako će to sad u idućim utrkama biti samo brže i bolje. 

Dora Filipović na 200m

Nastupale su još Karla Puljko (26.98 - 16. mjesto), Petra Majetić (27.29 - 18. mjesto) i Jana Harapin

Na 800m Anamarija Petters upotpunila je svoj savršeni niz i nakon pobjede na 400m i ovdje više nego uvjerljivo slavila s 2:13,05. Sad joj ostaje za pričekati utrke s malo bržom i jačom konkurencijom u svrhu postizanja što boljeg rezultata, ipak je ovo sve bilo zagrijavanje za prava natjecanja koja slijede.

Bodove nije propustila osvojiti Eli Pevec u vrlo dobroj utrci i debiju na 800m. Trčala je u skupini prije i s 2:22,23 sveukupno osvojila 6. mjesto što je za kadetkinju u prvoj godini staža vrlo lijepo ostvarenje. Podsjećamo ponovno kako se radi o sjajnoj hodačici i ponovno nam je dokazala kako se i dalje odlično snalazi u trkačkim disciplinama. 

Valentina Jozić završila je utrku za 2:30,18, rezultat vrijedan 11. mjesta. Uz njih je nastupala Laura Jurković (18. mjesto - 3:07,88).

Katarina Vukančić bila je naš najbolji pojedinac na 3000m osvojivši 2. mjesto s 11:23,27. Ovaj tjedan je malo muku mučila sa sitnijim bolestima, ali na koncu je ovu subotu i nedjelju dala svoj obol u osvajanju bodova. Isto vrijedi i za svestranu Niku Rakić, zaslužila je svoje 3. mjesto istrčavši 11:39,60. Petra Jakopović nakon jučerašnjih plasmanski vrlo dobrih 5000m se priključila curama na nešto kraćoj dionici. Ciljem je prošla u vremenu 12:36,71 i zauzela 7. mjesto. Plasmane u prvih 12 pronašli su i Maja Zečević (13:15,33 - 9. mjesto) te Karla Demir (13:44,90 - 11. mjesto). 

Hodanje i bacanja kao dobar izvor za bodove i kod juniorki

Zanimljivo da na hodanju 3000m su juniorke bile nešto brže od juniora što dovoljno govori o oprezu kojeg nikad dosta. Pobijedila je Antonela Golobić (18:24,08), drugoplasirana je Ivana Renić (18:25,61), trećeplasirana Klara Krenek (18:28,61) dok je Petra Štefanović bila petoplasirana s 19:47,03 i krug naših hodačica zatvara Jelena Hrga na 7. mjestu (21:04,40). 

Na 400m prepone najbrža od naših juniorki bila je Josipa Livaković na 8. mjestu s istrčanih 1:09,02, a odmah iza nje slijedi Paula Tumir na 9. mjestu s 1:10,02. Bod nije propustila Ana Marija Kisegi na 12. mjestu s vremenom 1:12,33, a iza nje je za plasman kratka ostala Ema Glas s 1:12,93. 

Skok u dalj smo bili malo u problemima radi izostanka Lare Juriše i Jane Harapin radi ozljeda zadobivenih na natjecanjima, ali nekako smo i tu uspjeli doći do bodova. Najbolja od naših bila je Petra Majetić skočivši 4.95 što je vrijedilo 9. mjesta, a odmah iza nje na 10. mjestu slijedi Rea Vusić s osobnim rekordom od 4.92. Karla Kovačić uspjela je osvojiti bod (12. mjesto) skočivši 4.75. 

Skok u vis smo bili znatno uspješniji, naše cure predvodila je Ema Glas skočivši iz prvog pokušaja 155cm što je vrijedilo 3. mjesta. Četiri cure jednako su skočile, ali Ema je to riješila odmah u prvom pokušaju što je napravilo bitnu razliku na kraju. Darija Razum pozicionirala se na 7. mjestu sa 150cm, a slijede još 8. Hanna Alagić (145cm) i Karla na 9. mjestu sa 140cm. 

Dobar posao Eme Glas na visu

Laura Štefanac bila je naše prvo ime kod juniorki, a ponovno je to pokazala u bacanju kugle s točno izmjerenih 12 metara!

Time je osvojila 2. mjesto, a odmah iza nje niz Agramerki nastavljaju Barbara Geld na 3. mjestu s 11.56 i četvrtoplasirana Marija Balenović s 11.13! Prvi puta je Marija bacala 4kg i ostavila dobar dojam, a i Barbari je ovo osobni rekord na otvorenom uz Lauru koja ima bolji rezultat u dvorani, ali do sada nije imala na otvorenom 12 metara. 

Za još bodova pobrinule su se Antonela Popko s 10.56 koliko je isto bacila Ana Marija Bonić, a u njihovom duelu presudio je bolji Antonelin drugi hitac. Njima su pripala 6. i 7. mjesta, a svoje mjesto pronašla je i Josipa Jambrek bacivši najdalje 9.38 što je vrijedilo 9. pozicije sveukupno. Neka vas ne zbunjuje što smo ovdje imali čak 6 natjecateljica, iskoristili smo pravilo koje kaže da sportaši III. kategorije ne ulaze u kvotu, a Laura je upravo to. Zajedno su djevojke osvojile čak 47 bodova!

Uz kuglu, Laura je bila naše prvo ime u bacanju koplja gdje joj je pripalo 2. mjesto s 41.84, što joj je novi osobni rekord za ovu težinu (600g)! Najbolje je bacila u 4. seriji, a blizu je bila i u 6. seriji. 

Ana Marija je s 24.34 zavrijedila 8. mjesto, a od 11. do 13. mjesta poredale su se Barbara, Marija i Hanna (paralelno skakala i vis). 

Kao što smo istaknuli juniore, isto vrijedi i za naše juniorke koje su također sve nastupile gdje je trebalo nevezano uz to koju disciplinu preferiraju. Još jedan od razloga zašto smo osvojili Kup, svi su skloni prilagodbama što je uvijek bitno za ovakva natjecanja.

Na 4x400m naš prvi sastav (Josipa Livaković, Ana Marija Kisegi, Paula Tumir i Anamarija Petters) je stigao do 2. mjesta istrčavši 4:03,84 dok je drugi sastav (Ema Glas, Nika Rakić, Ariana Baronica i Valentina Jozić) osvojio 10. mjesto. Zanimljivo je bilo na ovim štafetama, dobra uvertira za juniorsko prvenstvo Hrvatske.

Velike čestitke, pohvale i zahvale svima na učinjenom tijekom subote i nedjelje, a napravljeno je zaista puno! Svaka čast i respekt za novu ispisanu povijest!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske za juniore i juniorke, 2.dan
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 24.5.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook