Domaća natjecanja

KRALJEVI i KRALJICE štafeta: 5 zlata, 3 srebra i 3 bronce za titulu najuspješnijeg štafetnog kluba Hrvatske!

4x400m MIX kao jedan od 'šlagera' dana - Dora Filipović, Wanda Haber, Hrvoje Čukman i Mateo Kovačić Foto: AK Agram 4x400m MIX kao jedan od 'šlagera' dana - Dora Filipović, Wanda Haber, Hrvoje Čukman i Mateo Kovačić

U Zagrebu se u organizaciji našeg kluba održalo novo, drugo izdanje prvenstva Hrvatske u štafetama koje je ponudilo niz zanimljivih trenutaka, direktno i indirektno vezano za natjecanje.

Prvi puta imali smo live stream (koji je uz neke prilagodbe dobro funkcionirao uz nekoliko 'time-out'-ova), a i nadogradili smo varijantu predstavljanja štafeta što vjerujemo da je dalo dodatnu draž ovom specifičnom natjecanju na kojem se održavaju samo štafete.

Posebno nas veseli sličan odaziv u broju prijavljenih štafeta, a još više podatak kako je ove godine nastupilo više klubova (18) naspram prvog izdanja (14) i nadamo se kako će se taj disperzivni trend nastaviti.

Vremenski uvjeti bili su relativno solidni s obzirom na sve što se događalo ovaj tjedan, a zapravo najbolja priča (po dobrom starom običaju) su naši atletičari i atletičarke koji su zaista vrlo skladno funkcionirali i ponudili niz odličnih štafetnih izdanja stoga ne čudi kako smo završili natjecanje kao najuspješniji štafetni klub!

Sveukupno smo osvojili 5 zlatnih, 3 srebrne i 3 brončane medalje.

Različite discipline za medalje različitih sjajeva

Natjecanje je započelo identično kao i prošle godine - prvi su na stazu izašli po 2 atletičara i 2 atletičarke za 'mix' 4x100m.

Zvonimir Topić, Dora Filipović, Katarina Ivšac i Bruno Penezić u istom su sastavu pod imenom Agram 2 (jedino je bila sitna promjena u rasporedu) ponovili prošlogodišnji brončani uspjeh (45.55) dok je Agram 3 (Alen Kolar, Filip Orlović, Wanda Haber i Karla Puljko) bio još brži i zaslužio srebro istrčavši 45.26.

Osim njih, nastup (5. mjesto - 47.99) je ubilježio i Agram 1 za koji su nastupali Edin Mešić, Jakov Raguž, Marta Ivkić i Ariana Baronica.

Nakon toga, red je došao na limače i limačice na 4x60m. Jedna od mlađih štafeta ovdje bila je upravo naša, a Tin Emanuel Perišić, Tin Pavlović, Borna Blagojević i Karlo Viljac zauzeli su 4. mjesto istrčavši 40.99.

Za plasman bolja bila je štafeta limačica (Marija Piškor, Olja Galić, Lara Jurčić i Vita Penezić), istrčale su 35.69 za medalju brončanog sjaja!

Nakon njih održala se još jedna mješovita disciplina, ali ne po spolovima već dionicama, čuvenih 100-200-300-400m ovdje je predviđeno za kadete i kadetkinje.

Prvo su trčale kadetkinje i pamtit ćemo vrlo dobar nastup štafete Agrama 2 (2:23,66), tu su nastupale Marta Bošnjak, Paula Herceg, Eva Mačković i Ema Vukadin. Za medalju im je na kraju nedostajalo samo 4 stotinke, presudila je druga skupina u kojoj je štafeta Hajduka bila brža. 

No to je takvo natjecanje, ponekad niste samo direktno u borbi s konkurencijom. Agram 1 (Korina Sajko, Anja Tvrtković, Mia Major i Hana Ostojić) sveukupno se pozicionirao na 8. mjestu istrčavši 2:33,20.

Prvi naslovi osvojeni na 'distance medley' štafeti

Prije nastupa kadeta, uslijedila je ona duža varijanta štafete u kojoj se trči 1200-400-800-1600m, disciplina koja je kod seniora prošle godinu ponudila vjerojatno najveću dramu, a ove godine ipak nismo gledali takav scenarij.

Nominalno najjača štafeta Agrama 3 (Marino Bloudek, Antonio Kovačić, Sven Cepuš i Antun Pavelić) bila je više nego dorasla zadatku te opravdala ulogu favorita s pobjedom 10:20,40!

Već od prvog metra Marino nas je poveo i doveo u vodstvo koje su Kovačić i Cepuš samo dodatno 'proširili' i tako zapravo poprilično olakšali posao našem Anti koji je odveo utrku u 'mirne vode'.

Josip Josipović, Filip Filošević, Filip Svalina i Marino Bloudek

Nisu jedini stigli do medalje, Filip Svalina, Nikola Klarić, Petar Bratulić i Zlatko Kožuhar (Agram 2) zajedničkim snagama istrčali su 10:42,21 što je bio rezultat vrijedan bronce.

Uz njih je još Agram 1 (Filip Filošević, Dominik Krešo, Fran Bušić i Andrija Palička) zauzeo 7. mjesto, a zanimljivo je da Agram 4 (Josipović, Horvat, Bušić, Zečević) očito nešto napravio pogrešno i bio diskvalificiran.

Vrlo dobru utrku pružili su kadeti, Marko Drušković, Marko Orešković, Luka Dubajić i Zvonimir Ćurić pružili su dobre utrke koja je rezultirala s istrčanih 2:11,75 što je na kraju bilo više nego dovoljno za naslov doprvaka, a ni zlato nije bilo daleko.

No kako to obično biva u takvim situacijama, nije bilo direktnog okršaja već po vremenu i nijanse su presudile. Na 6. mjestu nalazi se Agram 1 (Luka Biošić, Nino Kolić, Leon Ladiš i Krešimir Hartl) vremenom 2:20,32, a za točno sekundu sporiji bio je Agram 2 (Bruno Di Giusto, Mateo Jurišić, Filip Markus i Ivan Vukančić), jedna pretežito mlađekadetska štafeta.

Ono što je Marino Bloudek prošle godine napravio kod seniora u disciplini 1200-400-800-1600m na dionici 800m, to je ove godine ponovila Stela Poljanac u ženskoj konkurenciji.

Naša izrazito mlađahna ženska štafeta krenula je u sastavu Tina Šmid, Eli Pevec, spomenuta Poljanac i Katarina Vukančić.

Šmid i Pevec dale su potrebran doprinos, ali razlika je za vodećim Dinamom u tom trenutku iznosila cca 40 metara zaostatka. Tada je Stela preuzela palicu i "Bloudekovim poučkom" već u prvom krugu preuzela vodstvo i na kraju Katarini donijela cca 20 metara prednosti koja je ona uspješno održala i donijela prvu pobjedu štafete u ovoj disciplini za naš klub!

Stela Poljanac, Tina Šmid, Eli Pevec i Katarina Vukančić

U svakom slučaju lijepo je za vidjeti kako je najstarija bila odličan primjer mlađim kolegicama i zajedno su uspjele osvojiti seniorski naslov prvakinja Hrvatske u ovoj specifičnoj, rijetko viđenoj disciplini.

I dalje ne znamo za poraz na 4x200m, nova obrana naslova

Nakon toga red je došao na seniore u disciplini 4x200m. Otprije dvije godine ova disciplina uspjela je ponovno zaživjeti na našim prostorima, a od tog trena naši dečki do sada ne pamte poraz ovdje.

Serija se nastavila danas, malo su se doduše štafete više 'izmiješale' nego prijašnjih godina, ali to nije promijenilo činjenicu da pobjeđujemo te su Filip Orlović, Jakov Raguž, Bruno Penezić i Mateo Kovačić pružili jednu dobru utrku uvjerljivo pobijedili istrčavši 1:28,83! Oni su bili Agram 3.

Za Agram 1 trčali su Zvonimir Topić, Alen Kolar, Antonio Kovačić i Edin Mešić, njima je pripalo 5. mjesto s 1:32,63 dok je Agram 2 (Lovro Obajdin, Ian Horvat, Sven Keglević i Dominik Krešo) bio 8. u vremenu 1:37,35.

Filip Orlović, Mateo Kovačić, Jakov Raguž i Bruno Penezić

Nakon seniora i seniorki, red je došao na limače odnosno limačice koji su ove godine trčali principom američkog starta odnosno ulaska u prvu stazu odmah na početku. Ideja je bila izbjeći ili barem smanjiti prošlogodišnji broj diskvalifikacija s obzirom na to da se ipak radi o osjetljivoj dobnoj skupini. Skoro pa uspjela.

Limači Tin Emanuel Perišić, Tin Pavlović, Borna Blagojević i Karlo Viljac ponovili su plasman s 4x60m i osvojili 4. mjesto (2:18,78).

Limačice na 4x200m oduševile, seniori-ke na 4x400m MIX potvrdili

Zato su limačice napravile ne jedan, nego dva koraka naprijed! Marija Piškor, Vita Penezić, Olja Galić i Lara Jurčić bile su najbrža štafeta na 4x200m istrčavši 2:04,02! Uzbudljiva utrka od prvog do zadnjeg metra, bilo je to nekoliko preokreta, ali to se nije ticalo nas tj. naših limačica koje su nas kao i limači dodatno razveselili svojim nastupima, medaljama i diplomama.

Vita Penezić, Olja Galić, Lara Jurčić i Marija Piškor

Kako se počelo, tako se završilo - mješovitim štafetama. Nije 4x100 nego 4x400 i opet se pokazalo koliko uzbudljiva ta disciplina može biti pogotovo radi mogućnosti slobodnog odabira članova štafeta tako da imamo situacije u kojima u jednom trenu žena trči protiv muškarca i obratno.

Upravo to gledali smo u prvoj skupini gdje je Stela Poljanac dobila palicu od Marina Bloudeka (koji je preuzeo od Svena Cepuša kojem je prva trkačica Karla Puljko predala palicu) u posljednjoj izmjeni i uspjela zadržati veliku prednost koju je imala nad muškim članovima Križevaca i Slobode. No posljednjih 100 metara zaista je bio jedan poseban trenutak natjecanja.

Navedena 4 imena trčala su za Agram 1 i na kraju osvojile srebro, od njih je bio brži samo Agram 2, tamo su Dora Filipović, Wanda Haber, Hrvoje Čukman i Mateo Kovačić pokazali jednu dodatnu zrelost i kompaktnost te tako uvjerljivo slavili s 3:31,76 što je ipak brže od 3:36,52. Sve u svemu, sjajno i odlično!

Ovime se Mateo ispromovirao u najuspješnijeg pojedinca natjecanja s obzirom da je sudjelovao u dvije zlatne štafete. S obzirom da je natjecanje ekipnog karaktera, nije presudan podatak, ali svakako da morate imati pojedinca koji može pokrenuti ekipu, a nema sumnje da naš Kovačić spada u tu kategoriju.

Zahvaljujemo se svima na odličnom odazivu i prihvaćanju nekih ideja, vjerujemo da smo ponovno ponudili jedno zanimljivo natjecanje te potvrdili kako Hrvatska i atletika trebaju što više ovakvih događaja i nadamo se kako će podrška od okolnih strana biti još veća. Ovakve manifestacije i njezini članovi (organizacija, suci, atletičari-ke, gledatelji itd.) to zaslužuju.

Čestitamo našim Agramerima-štafetarima i Agramerkama-štafetarkama, bravo!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u štafetama
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 29.4.2017.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook