Domaća natjecanja

KAKVA UTRKA! Rekordna Renić do najboljeg našeg hodačkog rezultata ikad na stazi, Erentu rekord i jubilarna 10. pobjeda

Ivana i Bruno Foto: Renato Branđolica Ivana i Bruno

Prvenstvo Hrvatske u hodanju na stazi i trčanju na 10000m ponudilo je više kvalitetnih ostvarenja, a ono što zasigurno u tom moru treba istaknuti je upravo hodačka utrka na 10000m.

U njoj su nastupali seniori, seniorke i juniorke, a ostvareno je više velikih postignuća.

Čudesna utrka za zlatnu Renić, srebro Švarbić s osobnim rekordom

Prva u redu je Ivana Renić koja je na stazi demonstrirala nevjerojatnu lakoću i brzinu hodanja te je 'letjela' od prvog do zadnjeg metra i dionicu hodala za 44:38,4 čime je prijašnji najbolji rezultat nadmašila za skoro 5 minuta!

Ujedno je ovo vrijeme koje po tablicama Svjetske atletike vrijedi čak 1098 što je rezultat koji do sada (kada je staza u pitanju) po pitanje kvalitete nismo imali prilike doživjeti.

No Ivana je uvijek puna iznenađenja kroz svoju karijeru i sada je svima priuštila zaista nešto posebno. Osim toga, radi se o TOP10 rezultatu na svijetu (9. mjesto) što je samo dodatni pokazatelj kvalitete o kojoj trenutno govorimo.

Da slučajno nije bilo Ivane, do rekorda bi stigla i Lana Švarbić koja je tako postigla osobni rekord, 48:54,5 ovdje je vrijedilo 'samo' srebra, ali to je ionako tek prva Lanina (mlađe)seniorska sezona tako da vremena itekako ima. Tražila se u ovoj utrci, ali nije odustala.

Erentu zlatna jubilarka s rekordom, Dobruna do U23 rekorda Hrvatske

Bruno Erent također se odlično osjećao na stazi i pokazao nam to u još jednoj svojoj rekordnoj utrci! Ciljem prolazi u vremenu 43:55,6, nadmašuje svoj prijašnji rekord (44:09,51) i stiže do jednog prekrasnog jubileja.

Naime, ovim zlatom je stigao do svog jubilarnog 10. uzastopnog naslova prvaka Hrvatske! Serija je to koja je započela sada već i davne 2014. godine i jedina 'pauza' je bila ona 'korona' godina.

Brunin kontinuitet je nešto s čim se ne može svatko pohvaliti (upravo suprotno) i to je nešto što treba izrazito respektirati kao i činjenicu da se radi o osobi koja prema viđenom poštuje i sam dignitet državnog (hodačkog) prvenstva. To njegove uspjehe čini samo još većima.

Edmond Dobruna se nije predao i u natjecanje ušao s dosta agresivnim početkom, ali se kasnije primirio te ostvario 45:17,9 za novi hrvatski mlađeseniorski rekord!

Njegov prijašnji vlasnik je bio brončani u ovoj utrci, Antonio Belas. Toni je hodao 54:16,1, na razini svojih najboljih utrka. Tako smo kod seniora imali svu trojicu Agramera na prve tri pozicije!

Zlatna juniorka Redžebašić i zlatna mlađa juniorka Nujić

Istu dužinu hodale su juniorke gdje je ulogu favoritkinje opravdala Zana Redžebašić, 1:02:17,9 je bilo vrijeme vrijedno naslova najbolje U20 hrvatske hodačice.

Odmah nakon nje, srebrna pozicija pripada Gabrijeli Lešić, ona je to zaslužila s 1:02:17,9.

Prije toga se hodalo na 5000m gdje smo dobili zlatnu Lindu Nujić s 25:44,6 što je samo za 6 desetinki sporije vrijeme od zadane norme za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo tako da u nekoj idućoj prilici je i to nešto što se još može malo poboljšati i potvrditi ovo natjecanje.

Linda je do sada više nastupala na kadetskih 3000m, ali vrlo dobro se snašla na ovoj dužoj dionici gdje se manjak trka uopće nije osjetio tako da je zasluženo uvjerljivo pobijedila.

Nije bila jedina naša članica na postolju, Amina Avdagić se 'okitila' brončanim odličjem, 31:04,9 je i novi osobni rekord, a nagrada u liku medalje je već tu.

Osim njih, nastupala je i Hana Perković, petoplasirana, a vremenski je to iznosilo 36:18,5.

Jurković i Pivarski uvjerljivi

Kod mlađih juniora također su prva trojica bila iz našeg kluba, uvjerljiv je bio Vedran Jurković, a nakon njega dolaze Niko Zlopaša Mužić i Ian Gluić. Dečki imaju manjak hodačkog iskustva, ali su ga nadomjestili s onim trkačkim i tako zasluženo unutar zadanih regula našli svoje mjesto na pobjedničkom postolju. Bravo!

Na 3000m hodanje kadeta smo gledali rutinsku pobjedu Patrika Pivarskog koji je od prvog metra poveo i samo iz kruga u krug povećavao svoju prednost.

Slavio je s 14:56,3 i tako obranio svoj naslov u utrci gdje nije bio jedini naš član na postolju, Niko Ložnjak je osvojio 3. mjesto s 18:54,7. Uz njih, Vid Novota osvaja 5. mjesto (20:55,3).

Štefanec najugodnije iznenađenje, Delibašić i Jukić za primjer

Jedno od otkrića dana svakako je bila Barbara Štefanec u posebno inspirativnoj kadetskoj utrci za nju gdje je također povela od prvog metra i izdržala do kraja s utrkom ispod 17 minuta - točno 16:59. Pravi pristup i nastup za prvo pojedinačno zlato u karijeri, bolje nije moglo!

Mlađih kadeta na 2000m nije bilo puno, ali oni koji su bil vrijedili su - Luka Delibašić i Šimun Jukić su odradili borbenu utrku u kojoj je Luka bio za desetinku brži s 11:09,5 naspram Šimuna koji tako nakon višebojskog zlata stiže do hodačkog srebra. Svestrano, nema što. Pohvale za naš duo.

Kod mlađih kadetkinja smo imali puno početnica i debitantica među kojima je najbolja bila Anja Sečka kao četvrtoplasirana (11:32,0). Uz nju se kao petoplasirana pozicionirala Klara Jurković (12:09,3) nakon čega od 7. do 14. mjesta slijede Nicole Nujić, Elena Kindl, Gaia Ferenčić, Lana Radić, Tonka Viljac, Josipa Čelar, Iva Marin i Iva Čelar. Najbrža je bila Prevendar iz Dinamo Zrinjevca.

Nakon hodanja se trčalo na 1000m.

Ovdje smo imali više medaljaša. Prve su bile cure, Hana Malović je brončana seniorka (37:42,6) ispred četvrtoplasirane Vive Kovač (38:01,5). 

Srebrna juniorka je Mia Amber Berić, najbolja njena utrka u ovoj disciplini s 38:12,6. Osim nje, Marti Bešić pripada 4. mjesto, 41:23,6.

Isti uspjeh je ostvario Niko Kožul u juniorskoj konkurenciji, 35:18,7 je bilo njegovo vrijeme.

Prve pozicije u ovim konkurencijama pripale su Bakšiću, Svrtan i Štefulj (od juniora do seniorki).

Velike čestitke svima!

  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 28.4.2024.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook