Domaća natjecanja

Juniorsko prvenstvo Hrvatske: Čudesnih 16 prvaka Hrvatske uz još toliko (i više) srebra i bronci!

Hrvoje Čukman - identično kao i u 2016. godini Foto: AK Agram Hrvoje Čukman - identično kao i u 2016. godini

Gotovo nestvarno zvuči da su na prvenstvu Hrvatske za juniore i juniorke Agrameri i Agramerke osvojili čak 16 naslova uz još srebrnih i brončanih medalja te nam pokazali kako se radi o sjajnoj generaciji i skupu ljudi na jednom mjestu i jednom trenutku!

Bez ikakve sumnje ponosni smo na sve koji su nastupili tijekom ovog vikenda. Neki su bili itekako uspješni, neki možda malo manje ili između svega toga, ali svi su dio još jedne velike ovosezonske lijepe priče. Teško se sjetiti kada su zadnji put nečiji atletičari i atletičarke osvojili ovoliko medalja kao što je uspjelo našima. Osim odličja, prisustvovali smo nizu odličnih rezultata.

Teško je s nekim posebnim razlogom od nekoga krenuti redom pa ćemo naprosto slijediti tijek službenih rezultata natjecanja koje možete pogledati u linku ispod članka. Prije toga ipak vrijedi istaknuti najuspješnijeg pojedinca natjecanja, Hrvoja Čukmana. Uz osvojena dva pojedinačna zlata, tu je i iskorištena mogućnost od dva štafetna uz dodatno pojedinačno srebro. Slučajno ili ne, njegov učinak identičan je prošlogodišnjem. Ostvarenje vrijedno spomena, bez daljnjega.

Štefanac zlatna kopljašica, prva (povratnička) medalja za Geld

Barbara Geld i Marija Balenović bile su prve koje su od naših krenule i započele s natjecanjem. Marija je bacila 39.69 za 6. mjesto, a još bolja bila je Barbara s hicem od 41.37 koji je vrijedio 'drvene' medalje. Zato je u bacanju kugle stigla ona prava, brončana, s novim osobnim rekordom od 12.07 što je za našu povratnicu lijep doseg.

Marija je ovdje bacila 11.30 dok je između njih dvije bila Laura Štefanac s hicem od 11.85. 

Laura je svoj trenutak imala u bacanju koplja gdje je bacila najdalje od svih! Izmjereno je 44.19, hitac vrijedan osobnog rekorda i naslova juniorske prvakinje Hrvatske.

Laura Štefanac

Uz to su Barbara i Laura nastupale u bacanju diska. Zlatna s koplja je bila na korak do medalje sa 38.15 dok je Barbarinih 32.09 vrijedilo 8. mjesta.

Odlično je nastupio Karlo Petković bacivši koplje do 54.34 što mu je najbolji ovosezonski rezultat, a nagrada mu je dolazak na postolje odnosno srebrno odličje. 

Savršen vikend Islamija, Blažević potvrdio da je najbolji junior Hrvatske

Svoj vikend dočekao je Arijan Islami, i to prvo u bacanju kugle. Motiviran i spreman bacio je 15.32 i tako zaslužio prvu zlatnu medalju, a drugi dan u nešto težim i lošijim vremenskim uvjetima stigao do znatno uvjerljivije pobjede u svojoj primarnoj disciplini, bacanju diska.

Najdalji hitac je bio 53.75 i tako Arijan uzima svoj drugi naslov prvaka Hrvatske u kategoriji juniora. Neki ovaj puta nisu mogli zaprijetiti. Ne čudi, ipak se bacalo u regularnim uvjetima što ranije nije bio slučaj.

Arijan Islami

Uz njega u istim disciplinama je nastupao Luka Medvidović, četvrtoplasirani je bio u bacanju kugle s novim osobnim rekordom (14.75), a na disku je bacio 33.65 za 5. mjesto. Kuglu je još bacao Josip Miloš (12.33 - 7. mjesto), a dodatno bolji bio je u bacanju kladiva s hicem od 45.39.

Spomenuto je vrijedilo 5. mjesta. Ranije je s nastupom završio devetoplasirani Tomislav Blekić (37.96), a prvo ime natjecanja, ne samo naše, već cjelokupno, bio je Ivan Blažević!

Zimski juniorski prvak Hrvatske ove discipline potvrdio je svoju klasu u juniorskom stažu pobijedivši hicima preko 50 metara. Najbolji je bio onaj drugi, tada je sprava teška 6kg sletjela na 51.58 što se na kraju ispostavilo kao najbolji rezultat ovog natjecanja. Jedini je bacao preko 50 metara i njegova pobjeda je neosporivo zaslužena. Drugi puta ove godine.

Vrlo dobar nastup na motki je iza Lare Juriše koja je do naslova doprvakinje stigla preskočivši 3.70 metra čime je izjednačila svoj najbolji ovosezonski rezultat. Iduća visina od 3.80 je ovaj puta bila previsoka.

Lijep napredak iz natjecanja u natjecanje ostvaruje Rea Vusić, danas je završila natjecanje s osobnim rekordom od 2.90. U vrlo kratkom vremenskom roku već se približila granici od 3 metra. Dan poslije je uslijedio ponovno solidan nastup na skoku u dalj, dva puta je skočila 5.07 za 10. mjesto. Uz nju su nastupale Karla Kovačić (4.75) i Magdalena Borić (4.73). 

Njih dvije su dan ranije na troskoku ostvarile bolje plasmane. Magdalena je skočivši 10.19 bila 12., a Karla dvostruko bolja skočivši točno 11 metara.

Čukman apsolutno uvjerljiv na preponama

Na 100m prepone novu dobru utrku pružila je Josipa Livaković istrčavši 16.04 čime joj je pripalo 5. mjesto. Zato je kod juniora, na 10m dužoj disciplini (i višoj visini, naravno) Hrvoje Čukman uvjerljivo i sigurno slavio pobijedivši u vremenu 14.54! Od prvog do zadnjeg metra je to bila kontrolirana situacija i njegovo zlato je tu bilo neupitno.

Zato je Josipa nakon mlađejuniorskog srebra stigla do nove medalje u konkurenciji starijih, pružila je utrku na razini ovosezonskih najboljih i sa 1:06,40 postala brončana juniorka. Leonarda Farkaš je imala nezgodu na preponama pred kraj utrke i zato u cilj ulazi sa 1:12,39. 

Hrvoje je svoju dominaciju na preponama potvrdio i na dužoj distanci u jednoj brzoj utrci na 52.94 za još jedan naslov juniorskog prvaka Hrvatske!

Filipović dvostruka zlatna, Penezić kralj triler završnica

Disciplina čistih 100m nam je donijela zaista sjajne rezultate. Posebno se to odnosi na Doru Filipović koja je kvalifikacije otvorila sa laganih 12.18, da bi u finalu s vjetrom u prsa (-1.0) istrčala sjajnih 12.01!

Naravno, to je bilo više nego dostatno za slavlje i osvajanje zlatnog odličja. 

Kod juniora samo stotinku sporiji od svog osobnog rekorda bio je Bruno Penezić istrčavši 10.97 u finalu s laganim vjetrom u prsa (-0.7) što mu je donijelo naslov doprvaka Hrvatske! Zanimljivo, ovo mu je općenito prva medalja u ovoj kategoriji natjecanja spomenute discipline. Prošle godine nije nastupao radi ozljede, a pretprošle se 'čuvao' za 200 metara.

Razloga za zadovoljstvo ima brončani Filip Orlović s utrkom od 11.11, uvjerljivo poboljšanje prijašnjeg osobnog rekorda (11.27)! Dobar nastup u finalu je pružio u konačnici sedmoplasirani Edin Mešić (11.56). On je svoj nastup zaslužio kvalificiravši se sa 11.68 dok su Penezić i Orlović pobijedili u svojoj skupini. Jakov Raguž i Mihael Jurčić su istrčali 11.75 što nije bilo dovoljno za finale.

Vjerojatno jedna od najjačih utrka ovog cjelokupnog dvodnevnog programa bila je ona na 200m. U najmanju ruku jedan pravi mini-spektakl koji je to zaista bio i šteta što je drugi dan napadala kiša dodatno spustila temperaturu što sprinterima zasigurno manje odgovara.

Bruno je sjajno 'potegnuo' prvih 100 metara što je u konačnici vjerojatno i presudilo da dođe do nove pobjede! Igra tisućinka ovaj puta je bila na njegovoj strani i nakon 2014. vraća 'svoj' naslov utrkom brzom 22.21! Mora se priznati, kad god je 'gusto', Penezić je kralj napetih završnica. 

Bruno Penezić

Filip je ovdje bio četvrtoplasirani s 22.87, Antonio Kovačić šestoplasirani s 23.20 i Jakov kao sveukupno 12. u vremenu 23.61. U skupinama prije Mihael s istrčanih 24.07 bio sveukupno 16.

Ženskih 200m je bilo bitno manje neizvjesno, Dora je iz metra u metar grabila i povećavala prednost za završnih 24.54 i potvrdu dvostrukog naslova juniorske prvakinje Hrvatske!

Vukančić s osobnim najbolja na 5000m, novi osobni 2x brončane Šmid

Skok u dalj nam je donio dobre pokušaje Ivana Sindičića, nažalost neispravne pa je završio bez plasmana. Iskupio se dan poslije na troskoku s najboljim ovosezonskim rezultatom sezone (12.86) za 6. mjesto. Ostat će žal za nastupom Ante Zuanovića, pogotovo posljednjim skokom kada je došlo do neugodne ozljede zadnje lože. Makar je i tako uspio osvojiti broncu s rezultatom 14.45. 

Niz dobrih rezultata nastavila je Tina Šmid. Prvo je na 1500m istrčala 4:50,90 za osvajanje juniorske bronce! Hrabar pokušaj mijenjanja ritma utrke koji se možda malo i 'obio' o glavu, ali takav pristup odlična je stvar za budućnost.

Spomenuli smo kako je drugi dan bila nešto niža temperatura s obzirom na kišu i tu su uvjeti za duža trčanja definitivno bili odlični. Tina je tu bila još bolja te izvrsno iskoristila priliku za postizanje novog osobnog rekorda od 10:23,36!

Nagrada je ponovno osvajanje bronce, a podsjećamo kako se još uvijek radi o kadetkinji koja će na svoje doći tek idući tjedan kad je natjecanje za njene kategorije na rasporedu. 

Najbolju ovosezonsku utrku pružila je Katarina Vukančić ušavši iza nje u cilj u vremenu 10:33,60. Isto se dogodilo na 5000m gdje je zapravo išla osobni rekord (18:42,26) i tako zaslužila naslov juniorske prvakinje Hrvatske!

Katarina Vukančić

Nije dugo trebalo da se odvoji od ostatka konkurencije i iz kruga u krug poveća prednost za miran i siguran završetak vrijedan zlata. Ovdje pamtimo i nastupe Antonele Golobić (6. mjesto - 21:26,62) i Laure Kutlić (8. mjesto - 23:17,41).

Bloudek i Svalina uspješno obranili naslove

 

Marino Bloudek se posebno fokusirao na 1500m, a u samoj utrci smo vidjeli i zašto. Bila je to solo utrka od prvog do zadnjeg metra, na kraju vrijedna poboljšanja osobnog rekorda od 3:56,70!

Dugo nismo vidjeli mlađeg juniora iz Hrvatske da bude ovako brz i poprilično uvjerljivo osvoji naslov juniorskog prvaka Hrvatske.

Filip Svalina i Marino Bloudek

Odmah idući iza njega bio je Filip Svalina koji ponovno nadmašuje svoj osobni rekord kada u finišu utrke osvaja srebro. Semafor (kojeg nije bilo) je pokazao 4:05,50.

No to je za njega bio uvod u disciplinu zapreka gdje je nastavio svoju seriju nepobjedivosti istrčavši 10:06,77 što zasigurno nije bilo postignuto u krajnjem naporu. Uz njega su nastupali Andrija Palička (10:50,92) i Danijel Zečević (11:12,41). 

Ujedno su ovo bili obranjeni naslovi za spomenuti duo Bloudek - Svalina. Za pohvalu!

Kožuhar dvostruki juniorski prvak Hrvatske

Nastavak dobre forme prezentirao nam je Zlatko Kožuhar, dvostruki juniorski prvak Hrvatske! Prvo zlato je 'palo' na 3000m u jednoj taktičkoj utrci gdje smo još jednom mogli uživati u njegovom silovitom finišu za 9:24,45. Idući dan nas je dočekalo još boljih 5000m gdje je postignuto vrijeme 15:33,87 što je lijep rezultat ne samo u juniorskim, već seniorskim hrvatskim okvirima. 

Dogodilo se tijekom utrke nekoliko promjena ritma, ali Zlatko je znao koja je njegova utrka i nagrađen je novim zlatom na postolju.

Zlatko Kožuhar

Na 3000m nastupala su imena i sa zapreka (Andrija - 9:55,17 i Danijel - 10:12,17) uz Nikolu Klarića (9:33,83 - 5. mjesto) i Domagoja Jakopovića (10:26,94 - 10. mjesto). Oni su dan kasnije na 5000m istrčali 16:28,22 (4. mjesto, Nikola) i 18:25,71 (Domagoj, 7. mjesto).

Kod juniorki na zaprekama zanimljiv dvoboj za broncu vodile su Maja Zečević i Klaudija Dešić do zadnje zapreke kada potonja nažalost nezgodno pada i samim time Maji olakšava proboj do njezine prve medalje na prvenstvima Hrvatske! Šteta za Klaudiju, ali dobra borba je to bila. Istrčale su 13:32,94 odnosno 13:39,86.

Na 400m su se osvajala srebrna odličja. Kod juniorki je to bila Dora Filipović s vremenom 55.91, a kod juniora Hrvoje Čukman sa 48.10. Pridružio se tu još Sven Cepuš kao brončani u vremenu 49.12, a niz nastavlja Antonio Kovačić kao četvrtoplasirani (50.17). Radi tehničke greške, poslije njih je trčao još i Ivan Đureković za 55.55.

Kod juniorki su na 400m uz Doru nastupale Stela Poljanac (1:00,47 - 9. mjesto) i Ana Marija Kisegi sa novim osobnim rekordom (1:02,03 - 13. mjesto). 

Dvostruko duža dionica donijela nam je Stelinih 2:22,01, a još brža bila je Eli Pevec s utrkom od 2:22,50 za sveukupno 5. mjesto. Nova dobra utrka mlade Agramerke koja je još uvijek kadetkinja, a inače su joj primarne discipline hodačke. 

Nakon bronce Sven je za jednu stepenicu više stao na postolju proglašenja 800m s obzirom na osvojeno srebro u vremenu 1:54,96. Hrabro je krenuo čim prije 'presijeći' i na kraju bio žrtva vlastitog ritma. Izdržati završnicu i zasigurno će to biti brži rezultat od spomenutog.

Skok u vis nam je donio 155cm Eme Glas koja je tako ostala na korak do nove medalje kao četvrtoplasirana. 

Štafete - zlatni juniori, srebrne juniorke

Kraj prvog i drugog dana uvijek bi ponudio dodatnog veselja. Ženske štafete osvojile su srebrna odličja. Sastavi su bili vrlo slični, Josipa Livaković, Ana Marija Kisegi i Dora Filipović su trčale u obje dok smo razliku imali u Emi Vukadin (100m) i Steli (400m). Na 4x100m je istrčan rezultat sezone 49.14, a na 4x400m 4:02,04. 

Juniori su u oba navrata stajali na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja! Prvi dan su Agram I sačinjavali Edin Mešić, Hrvoje Čukman, Filip Orlović i Bruno Penezić te sa sigurnim izmjenama sigurno slavili sa 43.01! Agram II je bio šestoplasiran s vremenom 46.21. 

Drugi dan su se 'karte' malo promijenile, jedini konstantan je tu bio Hrvoje Čukman, a za Agram I na 4x400m su mu se pridružili Antonio Kovačić, Sven Cepuš i Marino Bloudek za jednu lijepu utrku od od 3:19,53! Skoro 10 sekundi prednosti ispred drugoplasirane štafete. Agram II je bio petoplasirani (3:39,86), a tu su trčali Mešić, Jurčić, Đureković i Orlović.

Sve čestitke našim Agramerima i Agramerkama na postignutom tijekom ovog zanimljivog vikenda!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 18 i 19.6.2016.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook