Domaća natjecanja

Josipović zlatom potvrdio drugu normu za Doneck, zlata i za Kovačića, Jurišu, Petters i mušku štafetu

Novo 'motkaško' zlato za Laru Jurišu Foto: AK Agram Novo 'motkaško' zlato za Laru Jurišu

U Čakovcu se održava prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke, a naši atletičari su 1. dan završili s osvojenih 5 zlatnih, 8 srebrnih i 1 brončanom medaljom čime smo zasada najuspješniji klub.

Nadamo se kako će tako biti i nakon sutrašnjeg dana. Što se vremenskih uvjeta tiče, poslužilo je današnje natjecatelje i svakako se radi o dobroj prilici za postizanje što boljih rezultata. Vjetar jedino nije bio previše sklon trkačima i trkačicama, ali teško će se na natjecanju dogoditi situacija da imate najidealnije uvjete na svijetu.

Dominacija na 400m, Filipović s vjetrom u prsa do srebra i osobnog na 100m

Doru Filipović vjetar nije spriječio da stigne do srebrne medalje s novim osobnim rekordom! U finale je ušla s vremenom 12.61, a samo pet stotinki sporija bila je u konačnom obračunu najbržih 8 trkačica na 100m. Obećavajuće je ovo uoči njezinih novih nastupa, sutra nas očekuje 200m, a već idući tjedan je kadetsko prvenstvo Hrvatske.

U finalu smo gledali još Niku Rakić koja je to zaslužila istrčanim vremenom (13.12), a tamo je ipak bila nešto sporija s 13.25. No treba napomenuti kako je u finalu bio i nešto jači vjetar u prsa nego u njezinoj kvalifikacijskoj skupini.

Na 400m dominacija Agramerki, prve tri plasirane dolaze upravo iz našeg kluba! Situacija koje se rijetko događaju i izuzetna je čast kako su naše djevojke to ostvarile upravo na spomenutih 400m. Mlađejuniorska prvakinja Hrvatske za ovu godinu je Anamarija Petters! Zaslužila je to s istrčanih 57.39, a veseli kako je Anamarija izgledala odlično, ostavila je dojam kako ima još snage za bolje i brže rezultate.

Vrlo dobro su nastupale i ostale 'medaljašice', Katarina Ivšac je srebrna zahvaljujući istrčanih 58.27 (samo dvije stotinke slabije od aktualnog osobnog rekorda) dok je Iva Marija Sobočanec s 58.48 (osobni!) stigla do brončanog odličja. Iva je još iduće godine mlađa juniorka tako da će imati dobru priliku osvojiti još sjajniju medalju od ove današnje.

Sedmoplasirana u ovoj disciplini bila je Marija Hartl, kroz ciljem je prošla za 1:01,48.

Na 1500m nastupale su naše najmlađe snage, od kadetkinje Josipe Livaković do mlađe kadetkinje Eli Pevec. Josipi je pripalo 9. mjesto s 5:15,05 dok je Eli pripao plasman odmah iza nje, 10. mjesto, a istrčala je 5:21,18.

Juriša juniorskom naslovu iz dvorane danas pridodala i mlađejuniorski naslov

Lara Juriša naslijedila je prošlogodišnju pobjednicu Luciju Kosaber i došla do naslova najbolje mlađe juniorke na skoku s motkom! Nije to bilo tako jednostavno kako rezultat sugerira, Lara je već na početnoj visini od 260cm imala problema prvi puta, a najveći problemi uslijedili su na visini od 3 metra.

No pokazala je karakter, 'probila' barijeru od spomenute visine (na otvorenom joj je to bio osobni rekord), preskočila ju, a nakon toga su uslijedili uspješni skokovi i na 310 te 320cm! Pokušala je još preskočiti 330cm, ali tu je ipak bila neuspješna. Kako god bilo, Lara može biti zadovoljna, u ključnim trenucima njezine reakcije su bile odlične, zato je i nagrađena zlatom.

Valentina Slobodić na bacanju diska nije postizala najbolje rezultate, danas je najdalje bacila do 37.41, ali zato je time 2. mjesto i medalju srebrnog sjaja. Ana Marija Bonić je najbolje bacila 31.35 te tako ostala na korak do 3. mjesta. Slično je i s Anom Šarić, 41.90 na bacanju kladiva danas je vrijedilo 4. mjesta. Vidjet ćemo što djevojke mogu sutra na kugli, to bi moglo biti vrlo zanimljivo.

Do još jedne srebrne medalje stigle su naše djevojke na 4x100m, Katarina Ivšac, Iva Marija Sobočanec, Nika Rakić i Dora Filipović sveukupno su istrčale 49.25. Drago nam je radi nove medalje, ali ostaje žal za zlatnom medaljom, dojam s tribine je kako se moglo do nje, šteta da se nešto vremena izgubilo na izmjenama.

Kovačić prvak na 400m, Topić viceprvak na 100m

Prvu pojedinačnu medalju u svojoj kratkoj (nadamo se kako će jednog dana umjesto ovo 'kratkoj' pisati upravo suprotno) osvojio je Zvonimir Topić na 100m! U polufinalu je u svojoj skupini pobijedio s 11.48, a zatim još brži bio u finalu, istrčao je 11.34 i osvojio 2. mjesto. Napomenimo kako je novi osobni istrčao s vjetrom u prsa (-1.1). U svakom slučaju dobro izdanje Zvonimira, a jednako inspiriran bio je kasnije u štafeti.

Na korak do finala ostao je Jakob Franjo Kulić kao sveukupno devetoplasirani u kvalifikacijama, u cilj je ušao s 11.96. Tik do njega na 10. mjestu je Edin Mešić s 12.01, a nastupao je i Stjepan Mikulić, danas 26. s 13.12.

Do svoje prve pojedinačne medalje stigao je i Mateo Kovačić, a njegova je još sjajnija s obzirom na to kako je na 400m ciljem prošao kao prvoplasirani! Otpočetka se vidjela jedna kontrola utrke da bi u posljednjih 100m pojačao i ciljem prošao s 49.63. Sutra ga čeka duplo duža dionica, vidjet ćemo može li možda Mateo povezati dva naslova.

Nakon ozljede vratio se Fran Topol i s 51.46 sveukupno osvojio 5. mjesto. Franu je naprosto ponestalo snage u posljednjih 100m. Ovdje je još nastupao i Jakob Franjo Kulić, sveukupno je bio 8., a pritom je istrčao osobni rekord (52.86). 

U finalu 110m prepone trčao je Karlo Jednačak, njegovih 17.90 vrijedilo je 5. mjesta.

Sjajni Josipović do zlata u solo utrci na 2000m zapreke 

Ponovno nas je oduševio Jure Josipović, ovaj puta je nastupao na 2000m zapreke i bila je to još jedna solo utrka. Na kraju je ciljem prošao s vremenom 6:02,70 te tako nakon prošle godine ponovno istrčao normu za mlađejuniorsko SP gdje će se također održavati ova disciplina. Nema sumnje kako je u vrlo dobroj formi i vjerujemo kako će u skladu s time i sutra biti na visini zadatka, na njegovom rasporedu je 3000m. 

U ovoj utrci nastupila su još dva Agramera, naše dvije mlade kadetske nade u liku Zlatka Kožuhara i Filipa Svaline. Prvi puta su nastupali na jednoj disciplini sa zaprekama i nećemo pogriješiti ako kažemo kako su se vrlo dobro snašli. Zlatko je u cilj stigao odmah nakon Jure, vremenski je to 6:50,85. Filip je ipak ostao na korak do medalje osvojivši 4. mjesto s istrčanih 7:07,56. No njihovo glavno natjecanje je kadetsko prvenstvo Hrvatske koje nas očekuje vikend nakon ovoga.

Imat će za čime danas žaliti Bruno Jednačak na skoku u dalj. Izuzmimo činjenicu kako mu je nedostajao jedan centimetar do zlatne medalje, više može žaliti za posljednjim pokušajem gdje je propustio prvi puta u karijeri preletjeti preko 7 metara. No sutra je troskok i uopće ne sumnjamo kako će Bruni današnje natjecanje na dalju biti samo jedan dodatan motiv. Nije bahato za reći kako je tamo apsolutni favorit i sve osim njegove pobjede bilo bi ravno čudu, ali svejedno treba sutra biti na visokoj razini.

Bruno Penezić također je mogao još dalje od današnjih 6.05, ali radi se još uvijek o kadetu prve godine i posve je jasno kako su greške sastavni dio njegovog sportskog odrastanja. Plasman je vrlo dobar, pripalo mu je 4. mjesto.

Na skoku u vis Josip Halužan je zauzeo 4. mjesto s preskočenih 165cm, a za medalje ipak je trebalo skočiti još nešto više, trećeplasirani je preskočio 180cm. 

Penezić, Jednačak, Kovačić i Topić - Štafeta 4x100 za pamćenje

Jedan od onih koji mogu žaliti za boljim plasmanima i sjajnijim medaljama je Fran Hojsak, danas nije bio onaj 'pravi', njegov najdalji hitac na koplju iznosi 54.38. Ni sam nije bio zadovoljan nastupom. Šteta, ali unatoč nešto slabijem izdanju Fran je svejedno došao do medalje, i to one srebrne što nikako ne treba bagatelizirati! Još jedno srebro za njega, već ranije ove sezone je na Zimskom bacačkom PH u istoj disciplini osvojio 2. mjesto.

U ovoj disciplini bacao je još Karlo Petković, najbolji hitac koji smo danas vidjeli je 48.23 i tako je došao do 5. mjesta. 

Na najljepši mogući način 1. dan zaključen je pobjedom štafete na 4x100m! Nastupali su Bruno Penezić, Bruno Jednačak, Mateo Kovačić i Zvonimir Topić, dobitna kombinacija koja se već ranije na Kupu Hrvatske pokazala kao izuzetno brzom za mnoge druge štafete. Osim što su brzi, za pohvalu je i njihova 'uigranost', danas su ostavili dojam kao da zajedno trče i mijenjaju štafete već nekoliko godina, a istina je upravo suprotna. Njihovih 43.35 naprosto je bilo nedostižno za ostale konkurente. 

Čestitamo svima na postignutim uspjesima tijekom prvog dana!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke, 1. dan
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 15.6.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook