Domaća natjecanja

Festival hrvatske atletike koji je to zaista bio: PH u štafetama pun pogodak!

'Distance medley' (1200-400-800-1600m) kao otkriće dana Foto: AK Agram 'Distance medley' (1200-400-800-1600m) kao otkriće dana

U organizaciji našeg kluba uspješno se održalo prvo KRAŠ Prvenstvo Hrvatske u štafetama na kojem je nastupilo preko 350 natjecatelja u gotovo 100 štafeta, a podsjećamo, održalo se 12 disciplina.

Veseli što je medalje osvojilo čak 12 klubova što govori o samoj disperziji klubova i štafeta u ovom natjecanju, što je bila jedna od ideja i ciljeva natjecanja. Među njima je naravno bio i naš klub s najviše osvojenih medalja, čak 13 njih, od čega smo dobili 3 prvaka, 3 doprvaka i 7 bronci!

Agram Mix na 4x100m propustio zlato, ali ne i medalju

Povijesno natjecanje otvoreno je povijesnom disciplinom, prvi puta na ovim prostorima održalo se mješovitih 4x100m sa seniorima i seniorkama (po 2 člana) i to u trčanju slobodnim redoslijedom.

Naš sastav Agram I (Bruno Penezić, Dora Filipović, Katarina Ivšac i Zvonimir Topić) nije propustio priliku za medaljom, pripala im je bronca (45.69), ali ostaje žal za i nekim većim plasmanom, ali ovaj puta je presudila komplikacija u posljednjoj izmjeni. No i to se događa, pogotovo u štafetama ovakvog tipa.

Uz njih trčali za Agram II Lara Juriša, Rea Vusić, Jakov Raguž i Edin Mešić, njihovih 49.69 vrijedilo je 7. mjesta ovdje.

Zlatne limačice na 4x200m, srebrne limačice na 4x60m, brončani limači na 4x200m

Nakon toga je red došao na posebnu kategoriju limača i limačica u disciplini 4x60m, a kasnije i 4x200m. Ujedno je ovo sad drugo prvenstvo Hrvatske (nakon krosa) koje nudi ovu najmlađu dobnu kategoriju, drago nam je da je odaziv bio na razini da predstavimo mladost koju nam hrvatska atletika nudi.

Na 4x60m nam je pripalo 5. i 6. mjesto, Agram I (Bruno Perec, Karlo Viljac, Niko Kožul, Borna Bujdo) je istrčao 38.26, a Agram II (Tin Pavlović, Borna Blagojević, Maris Scariot, Filip Szabo) 42.16.

Zato je ova duža dionica bila uspješnija, isti sastav Agrama I stiže do brončanog odličja s istrčanih 2:10,81 dok je Agram II isto ponovio 6. mjesto u vremenu 2:32,72.

Brončani limači

Medaljama su se 'kitile' i limačice i to u obje discipline (ponešto i drugačiji sastavi). Na 4x60m srebrna je bila štafeta Agrama I, medalju su istrčavši 35.75 izborile Lea Kozlinger, Vita Penezić, Lara Jurčić i Nika Kozlinger! Nisu jedine trčale, 7. i 8. mjesta su pripale Agram II (Nika Matak, Marija Piškor, Katarina Vidmar, Nika Hajnić) i Agram III (Zeta Hećimović Obradović, Marta Predrijevac, Tonka Kovačić, Eva Matak).

U dužoj dionici od 4x200m Agram I čine Lea Kozlinger, Nika Matak, Lara Jurčić, Nika Kozlinger i one su ujedno i nove prvakinje Hrvatske kod limačica! Pobjedničko vrijeme je 2:09,76.

Agram II (Katarina Vidmar, Marija Piškor, Nika Hajnić, Vita Penezić) i Agram III (Olja Galić, Marta Predrijevac, Eva Matak, Zeta Hećimović Obradović) je zauzeo 5. i 6. mjesta.

Osim medaljaša, svim sudionicima koji su osvojili plasmane od 4. mjesta i niže uručene su simbolične diplome kao uspomenu na ovo 1. izdanje Prvenstva Hrvatske u štafetama.

'Švedskih' 100-200-300-400m donijelo bronce za kadete i kadetkinje

Zanimljivo je bilo i kod 'medley' varijanti, počevši od one kraće, 'švedske' (100-200-300-400m) koju su trčali kadeti te kadetkinje i 'distance' (1200-400-800-1600m) za seniore ili seniorke.

Naše štafete su i kod kadeta i kod kadetkinja osvojile medalju brončanog sjaja! Agram I je u sastavu Eva Mačković, Beata Bujdo, Ema Vukadin i Tina Šmid zaslužio medalju istrčavši 2:24,82, a s obzirom da je ovo jedino štafetno natjecanje bez limita u prijavi ekipa, nastupilo je još 6 Agram štafeta.

Poredale su se prema svojim brojevima, Agram II (Hana Ostojić, Marta Bošnjak, Lea Babić, Eli Pevec) je sveukupno 5., Agram III (Ana Kardum, Marta Ivkić, Josipa Molnar, Ana Petrović) 7., Agram IV (Anja Tvrtković, Amber Ivanišević, Lorena Vrbančić, Lea Glas) 8., Agram V (Korina Sajko, Lara Kovač, Lena Petričević, Lara Jurić) 9. te Agram VI (Leona Tia Hajnić, Lea Leško, Franka Franjić, Tara Petrić) na 10. mjestu 

Brončani Agrameri su bili Luka Dubajić, Antonio Frančič, Vili Nagl i Lovro Ištvančić s vremenom 2:13,05 uz još dvije štafete - Agram II na 4. mjestu (Zvonimir Ćurić, Krešimir Ivković, Ivor Nagl, Lovro Obajdin) te Agram III (Bruno Di Giusto, Luka Biošić, Pablo Šimić, Klaudio Strahonija).

Nevjerojatno uzbudljivih 1200-400-800-1600m za zlato seniora, srebro seniorki

IAAF se naspram prvog izdanja na drugom izdanju Svjetskog prvenstva u štafetama odlučio 4x1500m zamijeniti s ovom miješanom štafetom, čime se danas osim mješovitih štafeta ponovno dogodio jedan povijesni trenutak s obzirom na to da se ova duža varijanta nikad nije trčala.

Kod seniorki nije bilo previše neizvjesnosti u samom poretku, Agramova štafeta je odradila dobar posao za osvajanje naslova doprvakinja Hrvatske, naš sastav ovdje je bio (redoslijedom) Stela Poljanac, Valentina Jozić, Antonija Žalac i Katarina Vukančić! Njihovo istrčano vrijeme je 12:32,06. 

Prije toga se trčala utrka seniora koja je ponudila niz uzbuđenja od prvog do zadnjeg trenutka i potencijalno bila 'top' disciplina dana.

Mnogi skeptici su nakon dovršene utrke također priznali isto. Do štafetnog naslova prvaka Hrvatske stigla je štafeta u sastavu Petar Bratulić, Sven Cepuš, Marino Bloudek i Antun Pavelić, i to na kakav način!

Posebno impresivan bio je Marinov nastup koji je u dionici od 800 metara nadoknadio 50ak metara zaostatka i pretvorio ga u 10ak metara vodstva za Antuna koji se odlučio dozvoliti trkaču iz Križevaca (Mergon) da mu se približi da bi u posljednjih 300 metara 'prelomio' i odveo svoju štafetu do velike pobjede (10:15,87)! Pohvale zaslužuje i štafeta iz Križevaca koja je učinila sve da ova disciplina bude dodatno zanimljiva.

Svoju priliku za medalju nisu propustili Filip Svalina, Sven Keglević, Milan Kotur i Zlatko Kožuhar kao Agram II i s istrčanih 10:37,19 zaslužili brončanu medalju. Nakon njih slijedi Agram III (Andrija Palička, Antonio Kovačić, Fran Topol, Nikola Klarić) u vremenu 10:50,20.

Naši hrvatski rekorderi na 4x200m do nove pobjede i zlata

Disciplina koja se vratila 'iz mrtvih' prošle godine na Ekipnom prvenstvu Hrvatske sada je konačno uz pomoć ovog natjecanja dobila priliku da se natjecatelje honorira medaljama. Isti prošlogodišnji sastav (Zvonimir Topić, Hrvoje Čukman, Bruno Penezić i Mateo Kovačić) ovaj puta nije išao rekordno, ali je zato uvjerljivo stigao do osvojenih zlatnih odličja!

Vrijeme 1:29,13 bilo je više nego dostatno za spomenuti uspjeh.

Do medalje stiže Agram II s 1:32,47, a broncu su zaslužili Fran Topol, Sven Keglević, David Lavrenčak i Antonio Kovačić. Agram III (Alen Kolar, Noel Bagić, Borna Diković, Mihael Jurčić) je bio šestoplasirani (1:34,41) uz Agram IV (Dorian Smoljan, Edin Mešić, Walter Smajlović, Jakov Raguž) na 7. mjestu (1:36,31). 

Štafeta Agrama V nažalost je u samom startu diskvalificirana.

Kod ženskih 4x200m imali smo jednu štafetu, Lara Juriša, Ariana Baronica, Dorotea Lukačević i Josipa Livaković istrčale su 1:51,70 za 5. mjesto. 

Kraj je zaključen kako je započeo, još jednim posebnim trenutkom. Trčale su se 4x400 mješovite štafete seniora i seniorki, također slobodnim redoslijedom, ovdje smo također osvojili dvije medalje, srebrnu i brončanu!

Agram I (Katarina Ivšac, Hrvoje Čukman, Dora Filipović, Mateo Kovačić) je zajedničkim snagama istrčao 3:35,98 i bio srebrna štafeta u ovoj kombinaciji, a odmah plasmanom tik do njih su Josipa Livaković, Marino Bloudek, Stela Poljanac, Sven Cepuš kao Agram II u vremenu 3:45,77.

Uz njih su za Agram III trčali Klaudia Dešić, Ivan Đureković, Dorotea Lukačević, David Lavrenčak, 3:57,75 rezultat je za 7. mjesto.

Za kraj zahvaljujemo se svim klubovima te njihovim atletičarima, atletičarkama, trenerima i trenericama na dolasku i što su uveličali vrijednost današnjeg natjecanja. Na koncu, vjerujemo da brojke, odaziv i same reakcije govore za sebe.

Pokušali smo natjecanje napraviti malo drugačijim nego inače, poput onog dijela s predstavljanjem štafeta i otvorenom središnjicom terena, vjerujemo da smo djelomično uspjeli u tome. Moramo svi zajedno se truditi pratiti trendove i svjetske ili europske standarde i običaje da naš sport dodatno promoviramo.

Ono što smo sigurno uspjeli pokazati je kako atletika ne mora nužno biti pojedinačni sport već ima itekako izraženi ekipni karakter (a da se ne radi o Ekipnom prvenstvu Hrvatske ili Kupu Hrvatske), čemu smo danas svjedočili s natjecanjem koje je proteklo u odličnoj atmosferi.

Veliko vam hvala.

Čestitamo svim osvajačima i osvajačicama medalja, od najmlađih do najstarijih kategorija, a naravno, posebno tu čestitke idu našim članovima i članicama koji su bili primjer svega ovoga što smo tražili u ovom natjecanju. Bravo!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u štafetama
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 30.4.2016.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook