Domaća natjecanja

DVOSTRUKA PRVAKINJA Farkaš naš najuspješniji pojedinac juniorskog prvenstva Hrvatske! (VIDEO)

Leonarda Farkaš uz srebrnu Lorenu Bartaković (3000m) Foto: AK Agram Leonarda Farkaš uz srebrnu Lorenu Bartaković (3000m)

U Rijeci se održalo pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke gdje je naša glavna zlatna vedeta bila Leonarda Farkaš i stigla do dva juniorska naslova na 3000 i 5000 metara čime je zapravo nasljedila Katarinu Vukančić koja je godinu prije nje napravila na istom natjecanju, samo u Splitu.

Najdužu disciplinu 1. dana i općenito programa Leonarda je pokorila s istrčanih 18:13,86 u utrci gdje je odmah krenula prema naprijed i odvojila se od ostatka konkurencije zajedno s vankonkurenticom Vukančić koja je ostvarila 17:06,84.

Drugi dan uslijedilo je još izazovnijih 3000m, ali ni tu nije bila 'usamljena' s obzirom da je nastupala Lorena Bartaković koja je na krilima odličnog nastupa na 1500 metara identično pružila i u ovoj duplo bržoj utrci te se cijelo vrijeme držala uz Leonardu, štoviše, zajedno su u jednom trenu 'prelomile' utrku i odvele ju u svoju korist nakon čega je krenula borba za zlatno i srebrno odličje u kojem je ovaj puta ipak bila brža iskusnija Leonarda koja tako zasluženo osvaja i svoje drugo zlato na ovom natjecanju!

Leonarda je istrčala 10:08,06, a Lorena 10:09,93, značajni osobni rekordi su u pitanju.

U par navrata istaknuli smo visoku razinu fleksibilnosti ove djevojke kada je u pitanju raznolikost disciplina pa tako možemo samo povući usporedbu s prošlogodišnjim natjecanjem kada je nastupala 100 prepone, 400 prepone i 800 metara. Vidi se da joj ove duže discipline ipak još bolje odgovaraju, a rezultati i medalje su najbolji argumenti za navedeno.

Na postolju utrka na 5000m odmah do nje pozicionirala se Eli Pevec koja se sve bolje snalazi u ovoj disciplini te je i ona trčala još brže nego na juniorskom Kupu Hrvatske i zaslužila svoju titulu doprvakinje s 19:48,50.

Bruna Janček i Hana Malović istrčale su 21:29,28 odnosno 23:06,41 za 5. i 6. mjesto.

Ženskih 400m Korina Sajko istrčala je za 1:10,88 (23. mjesto), a onda su nam krenule muške utrke.

Srebrni Klarić, brončana Kovač

Uslijedila je zatim utrka na 3000m zapreke gdje smo izvan konkurencije vidjeli nakon duže vremena svojevrsnu povratnicu Sandru Šrut s vremenom 11:16,99, a do medalje brončanog sjaja stiže Viva Kovač s 13:25,57 dok Leona Tia Hajnić s prvom ovosezonskom utrkom završava u vremenu 14:39,31 za poziciju niže.

Mušku utrku na 1500m bilo nam je zanimljivo pratiti radi naših Filipa Svaline i Zlatka Kožuhara koji su trčali izavn kokurencije, Filip je išao do osobnog rekorda od 3:57,72, a Zlatko je istrčao točno 4:04,00.

Na duplo dužoj dionici do srebra stiže Nikola Klarić u jednoj utrci sporijeg ritma koja je kasnije dobila svoj rasplet, a on je svoju medalju zaslužio istrčavši 9:33,31. Kroz proteklo vrijeme imao je određenih problema s jednom ozljedom koja istiskuje strpljenja i traži vremena tako da je navedeni uspjeh u svakom slučaju pozitivna stvar i drago nam je radi postignutog. Trčao je i idući dan na 5000m i sa 16:43,03 ciljem prošao kao 4, a Antonio Belas osobni rekord od 18:33,29 za 7. mjesto.

Svalina se pojavio i idući dan na 3000m zapreke gdje mu se dogodila i jedna nesvakidašnja greška koja i nije bila toliko presudna jer nije utjecala na poredak, tako da je samim time 9:15,94 dobro ostvarenje. Ivan Vukančić je nastupao u regularnom poretku i s utrkom ispod 11 minuta, točnije 10:59,11 zaslužio 4. mjesto.

Doprvakinja Grčević, Vinkešević i Nagl do bronci

Bacanje diska ponudilo je nove osobne rekorde, Laura Vinkešević bacila je 30.25, Lucija Matić 28.27 i Gloria Markušić 27.86 te su se tako poredale od 6. do 8. mjesta.

U bacanju kladiva je Gabriela Grčević stigla do srebrnog odličja bacivši 44.70 u drugoj seriji, a općenito je prve tri serije dobro bacala, a onda su uslijedili 'iksevi'.

Kadetska prvakinja Hrvatske Lucija Pendić dobro se snašla i sa kilu težom spravom (4  > 3lg) te kao četvrotplasirana bacila 38.53, a prve rezultate u ovoj disciplini ostvarile su i Lana Mačković te Gloria Markušić s hicima od 25.45 odnosno 23.20 za 7. i 8. mjesto.

Drugi dan je Laura stigla do bronce u bacanju kugle, a 10.62 za ovu kadetkinju u tek prvoj godini staža svakako je dobro postignuće, a i novi osobni rekord! Isto je napravila i četvrtoplasirana Gloria s 9.73. 

Lana je u bacanju koplja krenula pomalo rezervirano, ali već u 5. i 6. seriji je to počelo bolje izgledati te se s 31.83 dobro i pozicionirala, pripalo joj je 5. mjesto.

Na skoku s motkom Lucija Čanić se borila s početnom visinom od 2.40m koju nije uspjela preskočiti (bio bi to i osobni rekord), ali radi se o kadetkinji tek u prvoj godini staža tako da je to dio škole za nju.

Bila je tu i bitno iskusnija Lara Juriša u izvankonkurencijskom nastupu te je preskočila 3.20 i dalje nije išla jer je kiša bila samo još jača i sve ostalo bilo bi dodatno opasno za nju u ovom trenu, a i ovako je to dobar rezultat.

Iako na visu nije zadovoljio početnu visinu, Stjepanu Augustinovu nije se isto dogodilo na skoku s motkom jer je skočio 3 metra za 5. mjesto.  

Skakači u dalj su skakali u svojevrsni miks bazena s pijeskom, ali tu se dobro snašao Vili Nagl skočivši 6.59 što je vrlo blisko njegovom osobnom rekordu. Iz serije u seriju je to izgledalo sve bolje i bolje te je upravo s navedenim skokom zaključio natjecanje kao četvrtoplasirani.

Isti plasman ostvario je Jurica Hercigonja na skoku u vis gdje je skočio 1.83, a nije puno nedostajalo ni na 3cm većoj visini. No i ovako se radi o velikom napretku za našeg atletičara koji je prije godinu dana skakao na bitno manjim visinama od ovih.

Vili je svoj trenutak pomalo neočekivano dočekao na troskoku gdje je započeo s 12.02 da bi više-manje iz serije u seriju ta daljina rasla i stigla do 12.73 za osvajanje brončane medalje. Ipak naš daljaš ne nosi sprinterice za troskok uzalud, a preokret koji je napravio upravo u zadnjoj seriji sigurno će biti dobar za samopouzdanje.

Na kugli je Luka Mateljić najdalje bacio do 12.88, u 3. seriji je najdalje kugla letjela, a nadamo se da će idući tjedan s 1kg lakšom mlađejuniorskom spravom od 5kg biti još bolji.

Novi osobni rekord u bacanju koplja postigao je Nino Kolić koji je s 44.57 zaslužio 5. mjesto. U tom duhu nastupao je i Luka Biošić, prvo na kladivu kao 4. s 28.02, a onda za plasman niže u bacanju diska gdje nije krenuo impresivno, ali se iz serije u seriju počeo 'dizati' i tako zaključio s 37.87 kao uvod u iduće natjecanje, a to je također mlađejuniorsko prvenstvo Hrvatske gdje neće bacati disk od 1.75kg već 1.5kg.

Bravo za sve sudionike na ostvarenom, a posebne čestitke idu dvostrukoj zlatnoj Leonardi!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 22. i 23.6.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook