Domaća natjecanja

Devetero naših atletičara i atletičarki nastupilo na 8. izdanju međunarodnog hodačkog natjecanja "Ivan Starek"

Bruno Erent ponovno prvo ime natjecanja Foto: AK Agram Bruno Erent ponovno prvo ime natjecanja

Već tradicionalno sezona hodačkih natjecanja završava na dva jarunska otoka, stazi pogodnoj za postizanje dobrih rezultata, sredinom studenog mjeseca, koji sve manje opravdava taj naziv.

Utrke se održavaju u spomen na legendarnog hrvatskog dugoprugaša, koji se u povijest upisao i kao prvi atletičar iz naše zemlje koji je uspješno završio utrku hodanja duljine 50 km, što je i nadalje standardna disciplina u programu Olimpijskih igara i svjetskih i europskih atletskih prvenstava. Ove je godine, u subotu 15. studenog, natjecanje održano 8. put, kao finalna utrka Kupa Alpe-Adria, uz nastup 50ak atletičara te 30ak studenata Kineziološkog fakulteta, kojima je učenje tehnike sportskog hodanja sastavni dio studijskog programa.

Ove subote naš klub nije imao predstavnika u najmlađim kategorijama (U12), gdje je simpatije svih prisutnih osvojilo petero mladih Slovenaca i dvoje Austrijanaca, a posebice 6-godišnja Saška Milenović, koja je uspješno savladala za tu dob zahjevnu utrku duljine 1 km, uz pridržavanje pravila sportskog hodanja.

Mlađi se istaknuli najboljim ostvarenjima

Naš najmlađi natjecatelj bio je Krešimir Hartl (2002. godište), koji je postigao vrlo dobar rezultat, odnosno ciljem je prošao za 18:49, što je poboljšanje za 34 sekunde u odnosu na rezultat postignut na finalu hrvatskog kadetskog kupa u disciplini 3.000 m hodanje.

U mlađekadetskoj kategoriji, pobjedu u konkurenciji 6 natjecatelja iz triju zemalja ostvario je Bruno Rožman, rezultatom 15:42. Nije to osobni rekord, ali je Bruno u fazi lakših treninga, nakon što je ove godine čak četiri puta postavio hrvatske rekorde, sudjelovao u kadetskoj reprezentaciji i imao 5 nastupa na hodačkim natjecanjima u inozemstvu. Klara Krenek je posljednji nastup u mlađekadetskoj kategoriji obilježila rezultatom 19:45, što je znatnih 1:09 bolje od rezultata na 3.000 metara, kojim je osvojila srebrnu medalju u mlađejuniorskoj konkurenciji na prvenstvu Hrvatske.

Kod kadetkinja nastupila je Katarina Brešković i upisala dobar rezultat 21:21. U utrci kadeta srebro je osvojio Maksimilijan Međimorec i rezultatom 16:27 za 7 sekundi popravio osobni rekord. Oboje navedenih i iduće godine ostaju u kadetskoj konkurenciji te se nadamo njihovom daljnjem sportskom razvoju u ovoj disciplini. Jurica Stanko je posljednji nastup u "U16" kategoriji pokazao izuzetan napredak. Prošao je ciljem za 16:30, što je čak 1:23 bolje od postignuća na finalu kadetskog kupa u rujnu ove godine!

Jurica trenira hodanje godinu i pol i u odnosu na svoj prvi nastup na ovoj stazi na Jarunu ubilježio je poboljšanje rezultata za više od 8 minuta! Ova disciplina traži i istiskuje niz tehničkih zahtjeva, koje Jurica sve bolje savladava, a stječe i sve više snage i dugoprugaške izdržljivosti.

Erent sezonu završio sa stilom

Ista tvrdnja svakako vrijedi i za našeg seniora Brunu Erenta, koji je tijekom nepunih 10 mjeseci postigao visoku razinu kvalitete kretanja tehnikom sportskog hodanja te upisao niz izvrsnih rezultata. Pored hrvatskog seniorskog rekorda na 5.000, ostvario je rezultat vrijedan 1006 IAAF bodova na 10 km te 5. mjesto na tabeli svih vremena na 20 km.

S obzirom da je krenuo u ozbiljne pripreme za narednu sezonu, na ovoj utrci nastupio je neposredno nakon glavnog treninga te bez većeg napora hodao 24:51, što je bilo dovoljno za pobjedu u konkurenciji 15 natjecatelja.

U utrci na 5 km nastupila je Antonela Golobić i postigla rezultat 27:52, što je najbolje dostignuće između njenih 9 ovogodišnjih nastupa u 5 zemalja. Ovaj put suci nisu njen startni broj niti jednom ispisali na svoje crvene kartone, što će sigurno biti poticaj za nastavak ozbiljnog rada i u nastupajućoj juniorskoj kategoriji.

Hana Hajsok, aktualna hrvatska rekorderka u hodanju na 20 km, ciljem je prošla rezultatom 28:44, samo 12 sekundi sporije od njenog osobnog rekorda u hodanju na 5.000 metara. To je jako dobar rezultat za Hanu, u uvjetima maksimalnih studentskih obveza i na početku treninga za sljedeću sezonu.

Uz čestitke našim natjecateljima za odlične rezultate ove godine u disciplinama sportskog hodanja, nadamo se da će im se pridružiti još mladih sportaša zainteresiranih za trening ove zanimljive grane atletike!

  • Natjecanje: 8. Ivan Starek, brzo hodanje
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 15.11.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook