Domaća natjecanja

CAREVI i CARICE MIX ŠTAFETA Osvojeni naslovi prvaka Hrvatske na 4x100m, 4x400m i 2x2x400m (HR)!

Zlatni 'mixevi' Foto: AK Agram/Renato Branđolica Zlatni 'mixevi'

Prvenstvo Hrvatske u štafetama ponudilo je niz velikih uspjeha za naš klub na otvaranju sezone na otvorenom, počevši upravo od mješovitih štafeta koje su unikatne discipline hrvatske atletike upravo na ovom natjecanju.

Cepuš i Petters zlatna kombinacija natjecanja

Već prva disciplina na programu dala je najaviti dobre stvari za naše članove i članice, štoviše, postignut je i prvi hrvatski rekord, a radi se o mješovitih 2x2x400m!

Jedna zaista specifična štafeta kao i njezin način trčanja već u startu su zagrijali atmosferu na tribinama, a sve je dodatno začinio Sven Cepuš koji je ponosno ciljem prošao uzdignute palice jer je 3:56,69 najbrže vrijeme koje smo do sada vidjeli na ovim prostorima (počevši od same Hrvatske), a ništa to ne bi mogao bez svoje partnerice Anamarije Petters.

Anamarija se sredinom prošle godine vratila sa studija u SAD-u i samim time u svijet ozbiljnije atletike, a prvi rezultati vide se već u ovim štafetama. S druge strane, Sven je originalno trebao biti još uvijek u SAD-u na studiju, ali korona situacija i kompletna 'rošada' njegove akademske godine kao i kalendara natjecanja ispunile su mu želju da se na ovo natjecanje vrati prije od očekivanog. 

Svi su se u bržoj skupini odlučili za redoslijed početka prvo s ženskom trkačicom pa zatim muškim trkačem. I tako još jednom. Petters je prvih 400m trčala nešto brže naspram drugih dok je Cepuš išao suprotnom varijantom.

Doduše, uvijek ostaje pitanje same namjere koliko je situacijski teško procijeniti snagu u tako kratkoj pauzi koju dobivate. Da ne bi sve ostalo na njima, pobrinuli su se Lorena Bartaković i Jakov Vuković kao brončani u ovoj utrci s 4:01,73, bilo je napeto u borbi za medalje, ali naš drugi duo zajedničkim snagama također je bio uspješan

Kao zagrijavanje za kasniju "Distance Medley" štafetu (1200-400-800-1600m) nastupali su i Katarina Vukančić te Petar Bratulić koji s 4:25,08 sveukupno bivaju šestoplasirani.

Srebro i dvije bronce na 1200-400-800-1600m

Tamo je Katarina bila uspješnija osvojivši srebrno odličje, bila je prva trkačica na 1200m, a niz su nastavile Leonarda Farkaš, Tina Šmid i već spomenuta Bartaković. Njihovo vrijeme bilo je 12:19,31, a odmah iza njih bio je i naš drugi sastav koji su činile Hana Malović, Ivona Jurišić, Sandra Šrut i Ivana Renić. Zaslužile su to istrčavši 13:25,67. 

Tu smo imali i još dva sastava, za Agram III trčale su Mara Goluža, Korina Sajko, Ana Petrović i Jona Tomić te zauzele 6. mjesto (14:06,15), a Agram IV je bio 4. s 13:57,03 u sastavu Lucija Kozina, Klara Šavorić, Ema Ralić i Viva Kovač

S druge strane, kod dečkiju je Petar trčao zadnju izmjenu (1600m), a prije toga su palice mijenjali Filip Svalina, Marko Orešković i Sven Cepuš te su u konačnici u još jednoj tradicionalno dinamičnoj utrci bili brončani s 10:20,65.

Imali smo još dva Agrama, Agram II (Nikola Klarić, Tin Tumpić, Ivan Vukančić i Domagoj Jakopović) na sveukupno 8. mjestu (11:06,75) i Agram III (Edmond Dobruna, Klaudio Strahonija, Jura Šurbat i Antonio Belas) kao 13. (12:20,16). 

Velika (prva) pobjeda na mješovitih 4x100m

Nakon 2x2x400m krenule su utrke i na mješovitih 4x100m, a mi smo konačno u onoj seniorskoj dočekali pobjedničku utrku, a za to je bila zaslužna kombinacija u sastavu Ivana Lončarek, Eva Mačković, Dominik Krešo i Alen Kolar

Svi su bili na brzi i žestoki te iako je bilo malo poteškoća na pretposljednjoj izmjeni, u zadnjoj je (onog časa kada je preuzeo palicu) postojao samo jedan čovjek, a to je upravo naš Kolar koji je jednostavno projurio i ostavio konkurenciju daleko iza sebe za naše prvo zlato u ovoj disciplini! Zlatno vrijeme bilo je 44.48. Nije treća, već peta sreća.

Uz već dokazane i provjerene Ivane i Alena, lijepo je bilo za vidjeti povratnike Evu i Dominika nakon problema sa dosta kompliciranim i neugodnim ozljedama (koje duže traju), ali to se u ovoj utrci nije moglo vidjeti. Očito su oni bili onaj dašak mladosti i svježine koja je također trebala iskustvu i kvaliteti koja je štafeta imala.

Imali smo još tri sastava, vrlo dobro je nastupao Agram II sa Dorom Dent, Anjom Tvrtković, Lukom Ćosićem i Jakovom Ragužem za 46.94 i 7. mjesto. Agram III (Rea Vusić, Marta Bošnjak, Bruno Di Giusto i Luka Grubišić) osvaja 15. mjesto dok je Agram IV bio 10. s 48.14, a trčali su Ana Kardum, Lea Babić, Zvonimir Ćurić i Luka Čičak.

4. uzastopno zlato na mješovitih 4x400m u potpuno novom sastavu

Kraj natjecanja dočekali smo u pobjedničkom raspoloženju na mješovitih 4x400m gdje smo trčali u potpuno drugačijem sastavu naspram prošle godine, ali svejedno je obrana naslova tu!

Ivana Lončarek, Anamarija Petters i Sven Cepuš već su imali jedno zlato te je s njima tu trebao biti i Mateo Ružić, ali ozljeda ga je spriječila u tome, ali smo srećom imali vrlo dobru zamjenu u liku Jakova Vukovića.

Ivana i Anamarija su bile na visokoj razini (kao i u nastupima ranije) što je bilo više nego dovoljno Svenu da napravi isto u spektakularnoj izmjeni gdje je iskoristio prednost kao muška izmjena naspram ženskih izmjena ispred njega te je Jakov imao dovoljno veliku prednost da u miru zaključi utrku na 3:31,11 i 4. uzastopnu obranu naslova najboljih 'mješanaca' na 4x400m!

Ne zaboravljamo ni na sedmoplasirani Agram II (Valentina Perić, Ivona Jurišić, Tin Tumpić i Luka Čičak) s utrkom brzom na 3:55,67 kao i Agram III (Kaja Dupor, Ian Horvat, Ema Ralić i Luka Marin Vuco) na 4:08,47 za 9. mjesto.

Bravo i čestitke! 

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u štafetama
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 20.6.2020.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook