Domaća natjecanja

Erent i Renić u Beču do novih-starih naslova prvaka Hrvatske u hodanju na 20 i 50km

Ivana Renić i Bruno Erent ponovno najbolji! Foto: AK Agram Ivana Renić i Bruno Erent ponovno najbolji!

I ove godine Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u hodanju na 50 km za seniore i 20 km za seniorke održano je u Austriji, ovaj puta u Beču na poznatoj dobroj hodačkoj lokaciji na Prateru, u okviru istovrsnog austrijskog državnog prvenstva.

U ovim zahtjevnim disciplinama nemoguće je nastupiti bez dobrog znanja tehnike hodanja i razine treniranosti koja omogućava održanje te tehnike tijekom dugog trajanja utrke, što rezultira malim brojem atletičara koji se mogu pohvaliti prolaskom kroz cilj. Primjerice, odnos broja atletičara koji uspješno završe utrku hodanja na 50 km i broja maratonaca u svijetu je otprilike 1:5.000.

Činjenica da Austrija i Hrvatska održavaju državna prvenstva u hodanju na 50 i 20 km, natjecanju koje je organizacijski zahtjevno, a nema komercijalnu privlačnost, doprinos je ukupnoj sportskoj kulturi, ali i potpora opstanku olimpijskog statusa ovih disciplina, koji za „50-ku“ vrijedi od Los Angeles-a 1932. godine, a za 20 km za žene od Olimpijskih igara u Sidney-u 2000. godine.

Zanimljivo je spomenuti da je ove godine prvi put održana utrka žena na 50 km na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu te je pobjednica Ines Henriques pritom postavila i svjetski rekord te osvojila nagradu 160,000 USD jer su nagrade iste vrijednosti i medalje „istog sjaja“ kao i ostale grane atletike.

Vratimo se jučerašnjoj utrci - u kojoj su Austrija i Hrvatska imale na startu, ali i cilju, dovoljan broj natjecatelja za regularnost utrke, odnosno svih 12 medalja je podijeljeno, što često nije slučaj i u hodački vrlo jakim zemljama. Nažalost, radi fatalne prometne nesreće za državljanku Austrije, promet se znatno usporio i otežao tako da smo na natjecanje stigli praktički u zadnji čas. Srećom pa se nije (previše) osjetilo.

Ponosni smo što su zlatne medalje pritom osvojili naši trofejni atletičari Bruno Erent i Ivana Renić, u mirnim i sigurnim nastupima, s obzirom da je kraj sezone u kojoj su obilježili niz odličnih rezultata.

Podsjetimo, Bruno je ove godine u Slovačkoj postavio hrvatski rekord u hodanju 50 km (4;13:01 - tempo 5:04 po km), što je samo 2% do norme za europsko prvenstvo.

Ove godine, također na 50 km, osvojio je 22. mjesto na Europskom hodačkom kupu u Češkoj. Ivana je na 20 km u Slovačkoj postavila hrvatski rekord (1;46:36 - 5:20 po km) te je postigla normu za europsko mlađeseniorsko prvenstvo u Poljskoj, gdje je osvojila 21. mjesto. Na jučerašnjem natjecanju, Bruno je bio ukupni pobjednik s 4:45,59, a Ivana je ciljem prošla kao treća u apsolutnoj konkurenciji, rezultatom 1;58:40.

U Beču je nastupila i Martina Strmečki Stakor te se plasirala na četvrto mjesto. Martina ima najdužu povijest treninga i natjecanja u hodanju od naših članova i članica, jer je prvi puta nastupila još 2009. godine kao kadetkinja.

Na distanci od 5 km natjecale su se mlađe juniorke: Eli Pevec je prva prošla ciljem rezultatom 26:54,8, a Klara Krenek druga za 29:46,7. Klara je bila 5, a Eli čak 8 minuta ispred najbrže od četiri natjecateljice iz Austrije.

Čestitamo svima na nastupima, posebice našim prvacima na obranjenim titulama!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook