Domaća natjecanja

Agramova hodačko-trkačka RAPSODIJA na stazi donijela 11/12 prvaka Hrvatske!

11/12! Foto: AK Agram 11/12!

Dočekali smo Veliku subotu u religijskom, ali na kraju i u sportskom smislu na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u hodanju na stazi i 10000m. Nevjerojatan, gotovo nestvarno uspješan dan rezultirao je brojem od sveukupno 27 osvojenih medalja, od čega je njih čak 11 zlatnih, a ne zaboravljamo ni 8 srebra i 8 bronci.

Jutro vremenski nije puno obećavalo, ali jutarnja kiša je zapravo idealno došla natjecateljima u popodnevnim satima s obzirom na manji pad temperature, a vjetar nije bio jak. Sve u svemu, za ove discipline, ne pamtimo kada su zadnji put bili bolji vremenski uvjeti.

Od koga krenuti kada su naši članovi u pitanju? Kad imate tako uspješne atletičare i atletičarke možda je najpoštenije izvještaj započeti kronološkim redoslijedom. Prvo su na red došli hodači koji su u 15h startali u čak četiri utrke, na 3000m hodali su kadeti i kadetkinje te mlađi juniori i mlađe juniorke.

Neki novi (zlatni) klinci

Prvi je ciljem u toj "4 u 1" utrci prošao Bruno Rožman, rekorder u obje dobne kategorije krenuo je nešto mirnije na početku, a onda zajedno sa Krešimirom Hartlom pružio bržu završnicu za pobjedu od 16:18,0!

Kod kadeta već 'uhodani' duo Mateo Jurišić i Ivan Vukančić nikad nije djelovao sigurnije, ali ovaj puta zlatnu medalju prepustili su Ferdinandu Bužolji koji je odmah u svom prvom debitantskom hodačkom nastupu stigao do prve medalje s pojedinačnih prvenstva Hrvatske, a ona je zlatnog sjaja! Zaslužio ju je vremenom 18:32,0 dok su Mateo i Ivan svoje dionice othodali za 18:35,7 i 18:36,3.

Identičnu dominaciju vidjeli smo i kod kadetkinja gdje su nam se predstavila neke nove hodačke snage, što uvijek popratimo s posebnim zanimanjem. Najbrža je bila zlatna Mia Marek završivši svoju utrku za 18:53,2, a na postolju su joj se pridružile Iva Vranić (18:59,4) i Rita Rožman (19:15,4)!

Nisu one jedine hodale, vrlo lijepo su nastupile i Nika Hajnić te Maris Škorić kao četvrtoplasirana odnosno petoplasirana u vremenima 21:40,5/21:40,9.

Kod mlađih juniorki zapravo nismo imali nijednu 'pravu' mlađu juniorku, ali Franka Franjić, Mia Pecina Zorko i Bruna Janček već sada posjeduju kvalitetu vrijednu spomenute konkurencije! Pobjeda je danas pripala Franki s 18:35,1, tik iza bila je Mia (18:35,4), a nedaleko Bruna prolazi ciljem kao brončana (18:39,2).

Kao što smo rekli u podnaslovu članka, "neki novi klinci" su tu, posebice u ženskoj konkurenciji što nas izrazito veseli.

Renić i Erent nisu dozvolili iznenađenje kod seniora-ki, zlatni junior Stanko

Nakon 3000m, počelo nam je 5000m gdje su nam nastupale tri kategorije - juniori, juniorke i seniorke. U ovoj najstarijoj ulogu favorita u 'šetnji' je opravdala Ivana Renić kao najbrža rezultatom 30:11,4, a samo 5 desetinki bila je sporija srebrna Klara Krenek koja se kao mlađa juniorka u prvoj godini staža odlično snašla i bez problema stigla do seniorskog odličja.

Vremenski se između njih 'ugurala' Eli Pevec (30:11,8) kao najbrža starija juniorka s novim naslovom za nju, a do medalja uspješno stižu srebrna Petra Štefanović (31:53,0) i Klaudia Dešić (34:19,7). Nema što, zaista suverene prezentacije naših članica!

Kod juniora Jurica Stanko nije ništa prepustio slučaju i sigurno stiže do juniorskog zlata s 25:46,0, a na postolju da uspjeh bude još veći mu se pridružuje Ivan Gašpar kojem je pripala bronca. Za nju je trebalo hodati 30:11,1.

Suvereni juniori, a što tek napisati za seniore gdje smo još jednom pratili Brunu Erenta u pohodu na novi seniorski naslov za koji je ovaj puta hodao točno 53 minute i 53 sekunde! U posljednjim trenucima utrke do bronce stiže Dalibor Kokić s obzirom na diskvalifikaciju jednog natjecatelja ispred njega. Možemo reći kako je presudila mirnoća u posljednjim krugovima utrke, a vrijeme brončanog je 56:43,2.

Time je zaključen ovaj hodački dio koji smo zaista završila na spektakularan način osvojivši čak 20 medalja u 8 disciplina, a posebno kako imponira da u svih hodačkih 8 disciplina imamo 8 prvaka! 

Zlatni juniorski debi Šmid, srebrna Vukančić

Nakon toga je počeo trkački dio, prednost je išla damama na 10000m. Kod seniorki smo ovaj puta imali jednu predstavnicu u liku petoplasirane Ivane Grubišić (40:23,5) koja se tako malo-pomalo upoznaje s nizom disciplina koje naš atletski svijet i duge pruge nude.

Kod juniorki smo stigli do zlatnog i srebrnog odličja! U jednom trenu su to bile Katarina Vukančić i Tina Šmid, a u završnom dijelu utrke došlo je do zamjene u poretku gdje Tina ciljem prolazi za 38:43,4 dok je Katarinino vrijeme iznosilo 39:10,1.

Za nju je to poboljšanje naspram prošlogodišnjeg vremena, a svakako pohvale zaslužuje i Šmid koja je u svom debiju u ovoj disciplini izgledala potpuno smireno (kao da već ima više takvih utrka u nogama) i u takvom stanju stiže do proboja na vodeću poziciju koju na kraju više nije ni ispustila. Pravi zlatni debi.

Pavelićeva utrka života na 10000m za zasluženi naslov prvaka Hrvatske

Dečki su bili još uspješniji, sve pohvale zaslužio je Antun Pavelić koji je pružio jednu od svojih vjerojatno najboljih utrka u životu, a sigurno najbolju na 10000m s obzirom na to da je istrčao osobni rekord. U nadmetanju s Danijelom Fakom iz AK Svetice naš član je u polovici utrke odlučio preuzeti vodstvo u svoje ruke (odnosno noge), u trenucima kada su vodeću skupinu činila samo njih dva.

Na kraju je poredak ostao nepromijenjen, kad god je Pavelić djelovao kao da će se odmaknuti, Fak nije dozvoljavao stvaranje distance, ali isto tako naš Ante ni u jednom trenu nije dozvolio promjenu vodstva i ciljem prolazi slaveći 30:56,2!

Velika utrka i velika pobjeda, zaslužio je posebne pohvale ne samo za konačni učinak već pristup koji je bio zaista izuzetan i na kraju je on rezultirao ovakvom jednom nadahnutom izvedbom. 

Do osobnog rekorda stigao je i brončani Petar Bratulić, trebalo je za dolazak na postolje trčati 31:31,6. Imao je tijekom utrke svojih dobrih i malo manje dobrih trenutaka, ali najbitnije je da su prevladali upravo ovi pozitivniji i konačnim ishodom utrke definitivno možemo biti zadovoljni. Uz njih je nastupao i Vedran Muhar, danas 9. s 35:40,4.

Kožuhar i godinu dana kasnije najbolji junior, srebrni Klarić, brončani Svalina

Isti osjećaj zadovoljstva imali smo po završetku utrke juniora koja se odvijala u isto vrijeme, a za nju se pobrinuo medaljaški trio Kožuhar-Klarić-Svalina. Zlatko Kožuhar ponovno je pokazao kako mu definitivno leže duže dionice, najbolji dokaz toga je obrana naslova u juniorskoj konkurenciji i osobni rekord koji sada iznosi 32:43,2! Zanimljivo je za reći kako u 4 utrke (dvije seniorske i dvije juniorske utrke) nitko nije uspio obraniti naslov osim našeg Zlatka. 

Vrlo dobro praktički do samog kraja pratio ga je Nikola Klarić koji je stigao u cilj također ispod 33 minute! Točnije 32:58,5 vrijednih naslova juniorskog doprvaka, ujedno i prve medalje u ovoj kategoriji s obzirom da je prošlu godinu propustio. Da triplet medalja bude cjelovito naš pobrinuo se Filip Svalina istrčanom utrkom sličnoj onoj prošlogodišnjoj, sada je trčao 33:48,1 i to je također bilo više nego dostatno za broncu.

Uspješno je debitirao i Andrija Palička kao na koncu 5. po redu pojedinac ove utrke (35:17,2), a naš peti član ovdje na 7. mjestu bio je Danijel Zečević (36:30,8). Odlična ekipa ovih naših dugoprugaša uz njihovu okolinu očigledno šalje izrazito pozitivne vibracije koje u ovom trenutku također su dio uspješnih nastupa. Četiri utrke, 3 prvaka, i statistički je to gotovo pa savršeno.

Naravno kako su glavni dio tog aspekta naši treneri koji su nesumnjivo odlično pripremili cjelokupnu ekipu ove godine jer budimo iskreni i realni, 11 od 12 prvaka zaista je senzacionalan uspjeh i teško ponovljiv, pa čak i nama.

Sve čestitke svim našim članovima i članicama na prikazanom tijekom dana, nema spora, dodatno su nam uljepšali ovo jedno kratkotrajno blagdansko razdoblje. Uz čestitke i pohvale, ovim putem svima želimo čestitati sretan Uskrs!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske na 10000m i hodanju na stazi
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 15.4.2017.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook