Statistika

Rekorderi u 2014. godini - 6 članova našeg kluba postavilo 12 hrvatskih rekorda

Paolo Lazarić, Bruno Rožman, Bruno Penezić, Bruno Erent, Hana Hajsok i Eli Pevec (s lijeva na desno) Foto: Renato Branđolica/AK Agram Paolo Lazarić, Bruno Rožman, Bruno Penezić, Bruno Erent, Hana Hajsok i Eli Pevec (s lijeva na desno)

Pogledajmo tko je i koliko u 2014. godini od naših članova postavio nove državne rekorde u različitim dobnim kategorijama.

Bez ikakve sumnje, postizanje državnog rekorda veliko je dostignuće pa i priznanje za svakog sportaša ili sportašicu.

U pravilu je teže ostvarivo u starijim kategorijama (što nije uvijek slučaj), kao i u disciplinama koje obilježava duga povijest, a u novije vrijeme nisu ostvarene bitnije promjene pravila natjecanja, tehnike ili načina treniranja.

U ovoj godini je šestero naših članova postiglo 11 službenih rekorda uz 1 u reprezentativnoj štafeti.

Prvi rekord vidjeli smo sredinom veljače, Bruno Penezić u svojoj posljednjoj šansi da nadmaši prijašnji dvoranski rekord (7.19) ipak je bio spreman u ključnom trenutku i utrčao u cilj kao četvrtoplasirani na Prvenstvu Hrvatske za starije juniore i juniorke i ostao bez medalje, ali ne i rekorda kojeg je popravio za jednu, ali vrijednu stotinku.

U sezoni na otvorenom izuzetno uspješan bio je u svojoj najdražoj disciplini, 200m. Prvo je krajem lipnja u iznimno uzbudljivoj utrci na Prvenstvu Hrvatske za juniore i juniorke šokirao ostatak konkurencije i osvojio naslov uz novi, prvi rekord.

Idući tjedan na Međunarodnom susretu juniorskih reprezentacija zadržao je formu i unatoč prejakoj skupini uspio je za još 3 stotinke biti brži. U devetom mjesecu, ponovno posljednjoj utrci u ovoj disciplini (za kadetsku dobnu kategoriju), stiže do 'hat-tricka' i u trećoj uzastopnoj utrci s laganim vjetrom u prsa (-0.5) zaključuje priču s 22.37. Sjajan niz, trebalo bi dobro zaviriti u statistike Hrvatskog atletskog saveza, kad je zadnji put netko na 200m tri puta uzastopno popravljao rekord.

Paolo Lazarić je drugi nakon Brune koji je postigao rekord u jednom zaista sjajnom nadmetanju skoka u vis nakon dva metra sve preskakao iz trećeg pokušaja i na koncu stao na 2.11 što je identično onom skoku Alena Melona otprije 4 godine.

Malo tko bi na sredini natjecanja uspio pogoditi ishod, ali bilo je to zaista jedno veličanstveno jutro Lazarića koje bi malo tko mogao izvesti ili ponoviti.

Pravi podvig vidjeli smo kod naših hodača. Hana Hajsok je početkom godine u slovačkim Dudincama naslijedila Martinu Strmečki-Stakor (inače našu članicu) te s 2:06,26 stigla do novog hrvatskog rekorda u disciplini 20km hodanje. 

Od samog početka utrke bila je u pravom ritmu i ni u jednom trenutku nije pokazala znakove slabosti ili posustajanja, a to je odlika pravih rekordera.

Nakon 43 i više godina, u disciplini 5000m hodanje Bruno Erent napravio je pravi podvig i nadmašio legendarnog Valerijana Pupovca! Njegovih 22:45,4 zamijenit će Bruninih 22:27,2.

Već nakon 400 metara ostao sam na čelu utrke u borbi s toplinom i vjetrom nepovoljnim za vrhunske dosege. Nakon 1.000 metara bilježi prolaz 4:30, potom 8:50 i na 3.000 odličnih 13:23. Do kraja je održao duljinu i frekvenciju koraka i postigao spomenutih 22:27.2!

Pritom mu suci niti jednom nisu pokazali žutu pločicu upozorenja na pravila sportskog hodanja, što znači kako je bio cijelo vrijeme u potpunoj kontroli kretanja u okvirima definiranih pravila, što je izuzetno teško postići pri ovoj brzini.

Jedan mlađi, ali također hodač pun potencijala, Bruno Rožman, on je postigao rekorde u čak dvije dobne kategorije, njegova tadašnja aktualna mlađekadetska dobna kategorija (dva rekorda) i jedan rekord u kadetskoj konkurenciji.

Prvi je pao u Zagrebu u svibnju na 2km hodanje (12:24), zatim u listopadu kod kadeta na 3km hodanje (14:30) i zatim odmah tjedan dana kasnije na 2000m hodanje u Gorizi (10:09,7).

I to sve u svojoj prvoj hodačkoj sezoni, nesumnjivo se pronašao u ovoj zahtjevnoj sportskoj grani. Pred njima je lijepa i svjetla budućnost, treba nastaviti trenirati i Bruno će stopama starijeg Brune postaviti niz novih rekorda!

Isto vrijedi za Eli Pevec, debitantska sezona je prošla zaista vrlo dobro i drago nam je kako je dodatna potvrda njezinog talenta i rada stigla krajem godine kada se i ona upisala u povijest kao rekorderka na 2000m hodanje s 11:13,0! Želimo joj nastavak napretka i još novih uspjeha! Sve spomenuto sada možete pregledati putem tabličnog prikaza.

Čestitamo svim rekorderima na postignutim uspjesima i nadamo se novim-starim u 2015. godini!

  Mjesto Disciplina Rezultat Seniori/ke Juniori/ke Ml.juniori/ke Kadeti/kinje Ml.kadeti/kinje
Bruno Erent Gorizia  5000m hodanje 22:27,2 X        
Hana Hajsok Dudince 20km hodanje 2:06:26 X        
Paolo Lazarić Zagreb Vis (dvorana) 2.11=   X      
Bruno Penezić    Zagreb 60m (dvorana) 7.18       X  
Varaždin 200m 22.42       X  
Slovenj Gradec 200m 22.39       X  
Zagreb 200m 22.37       X  
Bruno Rožman   Gorizia 2000m hodanje 10:09,7         X
Zagreb 2km hodanje 12:24         X
Redlham 3km hodanje 16:13,33       X  
Pecs 3km hodanje 14:30       X  
Eli Pevec Gorizia 2000m hodanje 11:13,0         X
UKUPNO  12     2 1   6 3
Bruno Penezić 
(Finek,
Đukić, 
Fabijan)
Slovenj Gradec 4x100m 42.01     X/4    

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook