Intervju i izjave

CEPUŠ prije početka EP-U23: "Nema kalkulacija, očekujem svoj najbolji ovosezonski nastup" (VIDEO)

Sven Cepuš Foto: Renato Branđolica/EA Sven Cepuš

Sven Cepuš jedan je od onih rijetkih koji se kroz ove godine mogu pohvaliti sjajnim kontinuitetom nastupa na velikim natjecanjima u zadnjih 5 godina - od Europskog olimpijskog festivala mladih, Europskog mlađejuniorskog prvenstva, Europskog juniorskog prvenstva, Svjetskog juniorskog prvenstva pa na koncu i te iste godine Europskog (seniorskog) prvenstva. Jedino je na EYOF-u trčao 400 metara, a sve ostalo je bila dvostruko duža disciplina.

Trebalo je zimus biti i Europsko dvoransko prvenstvo, ali sveučilišne obaveze u Sjedinjenim Američkim Državama su presudile za neodlazak tamo, a srećom pa sada to nije aktualno tako da će Sven nastaviti svoju veliku seriju i ovim Europskim mlađeseniorskim prvenstvom.

Kvalifikacije 800m su predviđene za petak i 11:45h, a možemo to zvati i polufinalom jer će se odmah tražiti finalisti tj. najbržih 8. Nije puno natjecatelja ove godine izborilo nastup na ovom natjecanju tako da naš Cepuš očito spada u rijetku vrstu kada je u pitanju ova generacija u spomenutoj disciplini. 

U svakom slučaju, bila je ovo jedna bitno drugačija sezona za njega, ne samo po pitanju atletike već i samog života jer život u SAD-u i funkcioniranje u tamošnjem sustavu ipak je jedna drugačija priča naspram naše. I sam se osvrnuo na navedeno:

"Ova sezona je bila jako zbunjujuća za mene i kroz nju je bilo dosta sumnje. Promjena same okoline i automatski trenera stvarno nije lagana."

Sam će reći, početak je bio praktički kao iz snova:

"Mislim da sam dvoransku sezonu lijepo otvorio s istrčanim mlađeseniorskim rekordom Hrvatske i ostvarenom-potvrđenom normom od 1:49,00. U jednom djelu sam se time rasteretio u smislu pritiska za ostatak sezone iako sam do sada tražene norme ostvarivao s lakoćom i na vrijeme."

No nakon toga stvari su se malo 'izmiksale':

"Nakon osobnog rekorda za 1.3 sekundu pomislio sam kako će ova sezona biti još bolja od prethodne i puno više očekivao u petom i šestom mjesecu što očito nije bilo realno. Rekao bih da je to dosta utjecalo na moje mentalno stanje i da sam obeshrabrio samog sebe, ali moja motivacija sada prije Švedske u bitno je boljem stanju i vratila se."

Za sam Gavle i svoj nastup ovdje jasne su želje:

"Očekujem svoj najbolji ovosezonski nastup i nema tu puno razmišljanja pošto svi imamo maksimalno dvije utrke. Tako da nema kalkulacija i treba samo trčati što brže i bolje. Sve je moguće i vjerujem da mogu iznenaditi samoga sebe!"

Osvrnuli smo se i na sam život u SAD-u:

"Nije bilo lagano, pogotovo u početku. Sve je to velika promjena, ali sada bih mogao reći kako sam se snašao tamo i da znam što ću u budućnosti tamo napraviti."

Od nekih 'crtica' od tamo istaknut će:

"Hrana odnosno prehrana mi je najveći nedostatak i stvarno sam jedva dočekao da se vratim doma na "maminu kuhinju". Što se atletike tiče, "Team 500" i dalje trenira najbolje i najneumornije što sada 1. muški tim u Americi nije osporio, štoviše, pokazali su mi u jednom pogledu koliko su 'mekani' i u tom smislu možda je bilo dobro što jedno vrijeme nismo imali dvoranu i što smo sami 'lopatali' i čistili snijeg."

Za kraj je završio u pozitivnom tonu:

"Svima koji nastupaju sa mnom na ovom natjecanju želim puno sreće i uspjeha, sretno!"

Pridružujemo se izrečenom, a mi Svenu želimo isto u njegovom novom velikom međunarodnom nastupu!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook