Ostalo

Novosti za Balkanska prvenstva 2019: Zna se kalendar natjecanja, ali uvode se i norme

Logo ABAF Foto: ABAF Logo ABAF

Na ovotjednom održanom kongresu u Beogradu viđena je sama elita europske, ali i svjetske atletike koja je u suradnji s članicama ABAF-a donijela i neke novitete što se tiče ovih regionalnih natjecanja.

Nova članica

Kao zanimljivost možemo izdvojiti kako je Balkanski atletski savez bogatiji za još jednu članicu, a to je San Marino, sada 19. po redu dio ove organizacije.

Ono što će se kod nekih ponovno javiti kao protupitanje je kakve veze ova država ima s imenom Balkana, a odgovor koji obično pišemo u tom kontekstu je da zapravo i nema nikakve veze, ali odavno je ovaj savez na čelu s predsjednikom Dobromirom Karamarinovom nadišao geografske granice imena saveza. I nema sumnje da će u tom smjeru nastaviti i dalje.

U tom smislu, bilo je dosta i priča (pa bi bilo dobro da se to i ostvari), a to je da se uvede novo ime za ovo udruženje koje sada ima zaista vrlo respektabilna natjecanja i koja iz godine u godinu jačaju.

Norme za neka natjecanja, a i manje kvote atletičara i trenera

Po pitanju natjecanja također je donesena odluka kako se od sada na većinu natjecanja uvode norme, a kako stvari stoje prema novim pravilima, za 2019. godinu postavit će se 8. rezultati iz svake discipline iz 2018. kao kriterij za mogućnost sudjelovanja natjecanja.

Ono što je također usko vezano za samo natjecanje je da se smanjila kvota atletičara i atletičarki kao trenera i trenerica u smislu pokrivanja troškova od strane organizatora.

I to je nešto što se očekivalo, doduše, s obzirom na to da je isto napravljeno prošle godine za ovu godinu, možda je postojala mogućnost da se pričeka barem još jednu godinu. Ipak, bez sumnje se radi o velikim troškovima koji nisu jednostavni za one koji organiziraju te ne treba čuti ovaj 'rez'.

Sadašnji kalendar za 2019.

I za kraj, kao što mnogi od vas znaju kako će 2019. biti nešto drugačija i posebnija nego dosadašnje godine jer nam je Svjetsko prvenstvo u Dohi (Katru) tek u 10. mjesecu (s drugačijim sustavom kvalificiranja), tako smo dobili i nešto drugačiji kalendar Balkanskih prvenstava za 2019. godinu.

Pritom se nadamo kako neće biti nikakvih posebnih 'rošada' ili promjena čemu smo svjedočili ove godine te da se svi skupa držimo navedenog, ali teško je za očekivati da će sva natjecanja ostati bez promjene, bilo termina ili lokacije.

Na prvi pogled najzanimljivije je upravo Balkansko seniorsko prvenstvo koje se održava 'tek' u 9. mjesecu, a igrom slučaja na identične dane kad i novo izdanje Hanžekovićevog memorijala. Uvedena je i utrka na 10km kao posebno natjecanje.

Balkanska prvenstva 2019.

 

Datum

Lokacija

Balkansko juniorsko (U20) dvoransko prvenstvo

10.2.

Istanbul (TUR)

Balkansko dvoransko prvenstvo

16.2.

Istanbul (TUR)

Balkansko prvenstvo u hodanju

20.4.

Grčka

Balkansko prvenstvo u polumaratonu

21.4

Kijev (UKR)

Balkansko prvenstvo u planinskom trčanju

18.5.

Câmpulung Moldovenesc (ROU)

Balkansko juniorsko (U20) prvenstvo

5./6.7.

Cluj Napoca (ROU)

Balkansko mlađejuniorsko (U18) prvenstvo

13.7.

Kraljevo (SRB)

Balkansko prvenstvo u štafetama

27./28.7.

Erzurum (TUR)

Balkansko seniorsko prvenstvo

2./3.9.

Pravets (BUL)

Balkansko prvenstvo u maratonu

3.11.

Belgrade (SRB)

Balkansko prvenstvo u krosu

9.11

Berane (MNE)

Ostala natjecanja 

Balkan 10k Road Race

22.6.

Brcko (BIH)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook