Ostalo

Josip Gašparac (1937. - 2016.)

Josip Gašparac Foto: AK Slavonija-Žito Josip Gašparac

Napustila nas je još jedna atletska trenerska legenda.

Jučer je stigla tužna vijest o gubitku velike trenerske veličine koja se zadnjih mjeseci borila s teškom bolešću. Prenosimo nekoliko crtica iz njegovog života, isječak iz članka Glasa Slavonije:

Gašparac je rođen 1. listopada 1937. u Nedelišću, atletski zov doveo ga je 1965. u Osijek, gdje se prometnuo u trenera “kraljice sportova”, a radni vijek, kao magistar kinezioloških znanosti s atletskom specijalizacijom, proveo je prenoseći (od 1978. ) svoje bogato znanje studentima tjelesno-zdravstvene kulture na Sveučilištu u Osijeku. Ni nakon što je 1994. umirovljen, Gašparac nije mogao bez svoje prve sportske ljubavi i spremno se, prije petnaestak godina, odazvao pozivu iz AK-a Slavonija Žito gdje se s neopisivim entuzijazmom posvetio selektiranju i školovanju dječaka i djevojčica spremnih treniranja najsloženije atletske discipline. Iz njegova inkubatora, već dugo se Osječani time ponose, niknuo je i danas najsjajniji dragulj osječke atletike, državni rekorder, prvak i olimpijac Ivan Horvat.

Uz Ivana Horvata tu je još mnogo imena o kojima bi se moglo pisati, ali sigurni smo kako je 'Gašo' iza sebe ostavio i mnoga imena o kojima će se tek pisati u budućnosti.

Izuzevši sportske i trenerske kvalitete, pamtit ćemo ga i kao jednog mirnog, dragog i pristojnog čovjeka s džentlmenskim manirama. Bez daljnjega, radi se o nenadoknadivom gubitku, ne samo za hrvatsku atletiku već i hrvatski sport.

Ovim putem izražavamo sućut njegovoj obitelji, AK Slavonija-Žito i svim njegovim sportašima i sportašicama. 

Počivao u miru.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook